Verschiltoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een verschiltoon, ook wel bekend als de Tartini-toon, is het psychoakoestische fenomeen van een (lagere) toon die wordt waargenomen door het verschil van de frequenties van twee klinkende tonen. Door de verschiltoon wordt duidelijk of een samenklank objectief rein is of een kleine afwijking heeft. Bij een egaal klankbed is de verschiltoon in perfecte harmonie met de fysieke tonen.

Bijvoorbeeld: het interval A - E (440 en 660 Hz) brengt voort de verschiltoon 220 Hz (lage A) en de somtoon 1100 Hz (hoge Cis). Dit heet de eerste generatie van som- en verschiltonen. Deze genereren onderling een tweede generatie (440+220; 440-220; 440+1100; 440-1100; 660+220; 660-220; 660+1100 en 660-1100) die aanmerkelijk zachter klinkt maar in het algemeen nog wel hoorbaar tot de klank van het interval bijdraagt.

Het is een fenomeen dat dat door de violist en componist Giuseppe Tartini (1692–1770) voor het eerst beschreven en gebruikt werd. Tartini-tonen kunnen worden gehoord als een lage toon wanneer er twee (relatief hoge) gelijksoortige tonen tegelijk geproduceerd worden. Tartini-tonen zijn bijvoorbeeld goed hoorbaar wanneer een melodietje in tertsen gespeeld wordt in hogere octaven.

Lange tijd werd verondersteld dat een verschiltoon in het oor ontstond als gevolg van vervorming in het binnenoor. Een experiment waarin de ene toon op het linkeroor en de andere op het rechteroor werd aangeboden met een koptelefoon, toonde de onjuistheid van deze theorie aan. Als de veronderstelling juist zou zijn, moest de toon niet meer te horen zijn; het tegendeel was echter het geval... De toon blijkt door de hersenen 'gehoord' te worden vanwege een fenomeen dat bekendstaat als 'ontbrekende grondtoon'. Wanneer de hersenen een aantal tonen tegelijkertijd aangeboden krijgen met frequenties in verhoudingen 3:4:5 - de harmonischen van de ontbrekende grondtoon "1" - , maken de hersenen deze toon erbij.

Het tegenovergestelde van een verschiltoon is een somtoon.

Vals[bewerken]

De off-key stemming is niet altijd Vals. Zolang de interferentie onder de gehoorgrens van 20 Hz blijft is de beoordeling van het geluid als vals subjectief vals. Indien de interferentie hoger wordt en een verschiltoon genereert die zich niet harmonisch verhoudt tot de gespeelde tonen kan men spreken van objectief vals. De unieke consonante verschijnselen van akkoorden wordt veroorzaakt doordat de verschiltonen een exacte harmonische relatie hebben tot de gespeelde tonen.

Beating[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie beating voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zweving is een verschiltoon en een vorm van interferentie, waarbij twee geluiden met een klein verschil in frequentie een kloppende verschiltoon creëren die onder de gehoorgrens ligt maar telbaar of voelbaar is.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]