Verstekeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een verstekeling of blinde passagier is iemand die zich op een schip illegaal of ongewenst aan boord bevindt.

Meestal is het iemand die zijn land wil ontvluchten of die geen geld heeft voor de overtocht. Men kiest dan een West-Europees, Australisch of Amerikaans zeeschip uit om het land te ontvluchten. Hij komt stiekem aan boord via de vrachtlading en verbergt zich in het ruim of op een ander plaatsje, waar niet gauw iemand komt. Natuurlijk moet hij voldoende proviand bij zich hebben.

Is het een schip dat veel passagiers vervoert, dan kan de verstekeling zich onopvallend onder de andere passagiers mengen. Een probleem waar hij dan mee te maken kan krijgen, is dat hij geen slaapplaats heeft. Op luxecruiseschepen zijn de maaltijden soms inclusief, zodat de verstekeling daar probleemloos gebruik van kan maken, mits hij door zijn (vaak armoedige) kleding niet opvalt.

Een verstekeling kan zich ook verbergen in het onderstel van een vliegtuig. Door de kou en de lage luchtdruk op grote hoogte eindigt een dergelijk avontuur meestal met de dood.

Het is al meermalen gebeurd dat verstekelingen die gevonden werden, overboord werden gezet, midden op zee. Volgens internationaal recht is dat streng verboden. De algemene regel is dat de kapitein eist dat de verstekeling de vrachtprijs betaalt. Betaalt de verstekeling niet (en vaak heeft hij geen geld), dan mag de kapitein hem arbeid laten verrichten waartoe hij in staat is. Hij moet er verder voor zorgen dat de verstekeling voldoende voeding en medische verzorging krijgt.

Bij de eerstvolgende haven kan een verstekeling aan wal worden gezet en worden gerepatriëerd naar zijn land. Vaak komt de verstekeling echter niet door de douane en moet hij jarenlang aan boord blijven tot het schip in een haven komt waar hij wel van boord kan gaan.