Verstrooiing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Verstrooiing is een golfverschijnsel dat optreedt bij golven of deeltjes die onregelmatigheden tegenkomen en daardoor van hun oorspronkelijke richting afwijken. Reflectie is een speciaal geval van verstrooiing aan een glad oppervlak. Onregelmatigheden bij golven zijn alle overgangen van een golf naar een medium met een hogere of lagere golfweerstand. De onregelmatigheden kunnen velerlei zijn, bij licht bijvoorbeeld mistdruppels, heiigheid, moleculen, maar het kunnen ook dichtheidsfluctuaties in vloeistoffen of gassen zijn of onregelmatigheden in kristallen.

Afhankelijk van de grootte van de verstrooiende objecten zijn de verstrooiingsrichtingen meer of minder willekeurig. Bij grotere onregelmatigheden is de verstrooide golf voornamelijk onder onder hoeken rond de 0 en de 180 graden afgebogen en is de intensiteit bij hoeken rond de 90 graden verwaarloosbaar. Bij kleine onregelmatigheden is het aandeel van de onder 90 graden afgebogen golven toe tot ongeveer de helft van die van de bijna doorlopende en of teruglopende golven en is de verstrooiing dus wat meer willekeurig. Te denken valt aan de blauwe lucht die ook in richtingen die 90 graden afwijken van het invallende zonlicht nog een hoge lichtintensiteit heeft.

Soorten verstrooiing[bewerken]

Afhankelijk van de grootte van de verstrooiende deeltjes t.o.v. de golflengte en of er een elastische , dan wel inelastische interactie is zijn er verschillende theorieën voor lichtverstrooiing:

Elastisch[bewerken]

  • Mieverstrooiing grotere deeltjes, de Mie-theorie beschrijft alle grootteklassen van verstrooiende deeltjes
  • Rayleighverstrooiing Verstrooiing aan kleine deeltjes (bij zichtbaar licht over het algemeen moleculen)

Inelastisch (verstrooide foton met hogere of lagere energie, vaak gebruikt als analysetechniek)[bewerken]

Verstrooiing treedt op met alle soorten golven en deeltjes: elektromagnetische golven zoals licht, maar ook geluidsgolven, watergolven en kwantumgolven. Bij Comptonverstrooiing wordt kortgolvige straling verstrooid aan elektronen, die energie winnen.

Zie ook[bewerken]

  • Jakobsladder, een weerkundig fenomeen waar het licht van een lichtstraal verstrooid wordt