Vervolg (werk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een vervolg of sequel is een werk (boek, film of andere creatie zoals een musical of computerspel) waarvan het verhaal zich chronologisch afspeelt na een eerder verschenen ander werk.

Concept en aanverwanten[bewerken]

In regel staan de (meeste) zelfde (hoofd)personages opnieuw centraal, vaak aangevuld met nieuwe. Soms kan een vervolg zich echter dermate veel later na het origineel afspelen dat bijvoorbeeld de kinderen of nog verdere nakomelingen van de personages uit het originele deel centraal staan.

Een sequel is het tegenovergestelde van een prequel, die zich afspeelt vóór de eerste creatie maar evengoed na dit eerste deel gemaakt kan zijn.

Sequels zijn populair onder filmmakers, schrijvers en producenten omdat het makkelijker is verder in te spelen op een verhaal en personages waarvan reeds bewezen is dat ze populair zijn bij een groot publiek dan met een compleet nieuw verhaal te komen en af te wachten of dit ook een succes wordt. Een nadeel is alleen dat lezers/kijkers erg hoge verwachtingen kunnen hebben van een vervolg omdat ze onder de indruk waren van het originele deel, waardoor het vervolg soms tegenvalt.

De Engelse term sequel wordt in het dagelijks taalgebruik vooral gebruikt voor vervolgen die oorspronkelijk niet gepland waren, maar zijn gemaakt toen het originele boek/film een succes bleek.[bron?] Vervolgen die reeds vooraf gepland stonden om uit te komen, ongeacht het succes van het eerste deel, worden niet sequel genoemd.[bron?] Hieronder vallen bijvoorbeeld de drie The Lord of the Rings-films, die tegelijk werden opgenomen en waarvan vooraf al bekend was dat ze alle drie zouden uitkomen. De eerste film-sequel ooit gemaakt is The Fall of a Nation van Thomas Dixon jr. uit 1916, een vervolg op zijn cinematografisch vernieuwende, succesvolle, maar omstreden Birth of a Nation uit 1915.

Een origineel werk (meestal boek of film) kan meerdere vervolgen en/of prequel(s) of zelfs spin-offs (zoals tv-series) krijgen en aldus zelfs uitgroeien tot mediafranchise in meerdere media, zoals afgeleide stripverhalen.

Zie ook[bewerken]