Viaduct Nieuwe Houtenseweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Viaduct Nieuwe Houtenseweg
Brug tussen knooppunt Rijnsweerd en knooppunt Lunetten
Algemene gegevens
Locatie Utrecht
Overspant A27
Lengte totaal 141 m
Breedte 6,2 m
Massa circa 400 ton
Bouw
Bouwjaar 2011
Ingebruikname 2012
Architectuur
Type model (oud type) spoorbrug
Architect(en) architectenbureau Vegter ontwerp Movares
Materiaal composiet materiaal, versterkt met staal
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Viaduct Nieuwe Houtenseweg is een viaduct gelegen over de rijksweg A27 tussen knooppunt Rijnsweerd en knooppunt Lunetten te Utrecht. De 141 meter lange verkeersbrug vormt een verbinding met de bestaande Nieuwe Houtenseweg waarvan de ene kant begint bij de Oude Mereveldseweg en eindigt bij de Furkabaan in de wijk Lunetten.

Uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 werd een nieuwe brug voor het autoverkeer bijgeplaatst, waardoor de oorspronkelijke brug, een gecombineerde auto- en spoorbrug, met extra treinsporen kan worden uitgerust en alleen voor treinverkeer bestemd wordt. De opdrachtgever van het project is spoorbeheerder ProRail. Rijkswaterstaat zal de brug na gereedkomen overnemen.[1] De brug werd in twee nachten over de A27 geplaatst in het weekend van 2 - 4 maart 2012, nadat ze op ongeveer 20 meter van de definitieve plek gemonteerd was.[2]

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Dit 140 meter lange viaduct is vervaardigd met behulp van een licht composietmateriaal, versterkt met staal. De techniek van het produceren van dit soort lichte en toch sterke materialen is ontwikkeld voor de vliegtuigbouw en de ruimtevaart. Een 'gewone' brug van deze lengte zou al gauw zevenmaal zo veel wegen. Ondanks de lichtere constructie kan de overspanning even zwaar worden belast als een met traditionele materialen vervaardigde brug.

De lengte van 141 meter en het lage gewicht van circa 400 ton maakt deze brug tot de langste lichtgewichtbrug ter wereld. In de media wordt het wel een 'megaviaduct' genoemd.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Viaduct Nieuwe Houtenseweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.