Victor Hubinon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Victor Hubinon (Angleur, 24 april 1924My (Ferrières), 8 januari 1979) was een Waalse striptekenaar. Hij is één van de co-auteurs van de stripreeks Buck Danny, met scenarist Jean-Michel Charlier. Samen maakten ze de eerste 40 Buck Danny-stripverhalen en de eerste 18 Roodbaard-verhalen.

Eerste jaren[bewerken]

Op 26 april 1924 wordt Hubinon geboren in Angleur, in het Waalse deel van België. Na zijn schooltijd wordt hij aangenomen op de Ecole des Beaux Arts in Luik waar hij zich bekwaamt in het decoratietechnieken, etsen, schilderen en tekenen. Tijdens de bezetting van België door Nazi-Duitsland tussen 1940-1944 vlucht Hubinon naar Engeland en vecht aan de zijde van de geallieerden. Terug in Belgié krijgt hij een baantje als retoucher van tekeningen bij het dagblad La Wallonie, al snel neemt hij ontslag en treedt als tekenaar in dienst bij het dagblad La Meuse, de concurrent van “La Wallonie”. In 1946 wordt hij door de journalist en zakenman Georges Troisfontaines gevraagd op het pas gestarte persagentschap World Press te komen versterken. Daar ontmoet hij ook striptekenaar en scenarist Jean-Michel Charlier. Samen met Charlier maakt Hubinon in 1946 een kort oorlogsstripverhaal “L'Agonie du Bismarck” (De doodsstrijd van de “Bismarck”) voor het tijdschrift Spirou. In het zelfde jaar werkt Hubinon aan de strips “Loudemer“ en “Durdefeuille” voor het tijdschrift Le Moustigue. Hij gebruikt hiervoor het pseudoniem “Victor Hughes”.

De geboorte van Buck Danny[bewerken]

Samen met Troisfontaines bedenkt Hubinon een nieuwe strip over de Amerikaanse US Airforcepiloot Buck Danny. Aanvankelijk schrijft Troisfontaines het scenario, maar al snel neemt Charlier dit karwei over. Als blijkt dat Hubinon aanvankelijk nog moeite heeft met de vliegtuigen, ondersteunt Charlier hem ook hier. Na een paar jaar neemt Hubinon ook dit gedeelte van het tekenwerk over. Het uiterlijk van Buck Danny baseert Hubinon op Troisfontaines, al zal Danny zelf in de komende vijftig jaar niet verouderen. De strip, voor het eerst gepubliceerd in “Spirou” in januari 1947, werkt met de zogenaamde glijdende tijdlijn, waarbij de personages niet verouderen, maar de omgeving, voertuigen etc. wel evenals de actuele omstandigheden. De strip wordt een kassucces, er worden zo’n twintig miljoen albums van de serie verkocht. Hubinon zou zijn ‘geestelijke kind’ trouw blijven tot zijn dood in 1979. Naast het werk aan “Buck Danny” tekent Hubinon ook de humoristische strips Rik junior (als Victor Hughes) en neemt hij afleveringen van Blondie en Blinkie (Blondin et Cirage) over van Jijé. Ook werkt hij aan strips als “Fifi” en “Pistolin”. Samen met Charlier (scenario) maakt hij twee getekende biografieën van piraten Surcouf (1949-1952) en Mermoz (1955). Charlier en Hubinon maken onder het pseudoniem van Charvick ook de strip “Joe la Tornade” voor het tijdschrift “Aventures illustrées-Bimbo” (1948). Onder hun eigen naam bedenken Charlier en Hubinon ook het oorlogsverhaal 'Tarawa, Atoll Sanglant' (Tarawa, de bloedige atol), voor het tijdschrift Le Moustique. Daarnaast maakt Hubinon ook de strip “Tiger Joe” voor “La Libre Junior”

De geboorte van Roodbaard[bewerken]

In 1959 komt het eerste nummer van het tijdschrift Pilote uit. Hubinon is een van de oprichters. Samen met Charlier heeft een nieuwe strip opgezet “Barbe-Rouge, Le Démon des Caraibes” in het Nederlands beter bekend als Roodbaard. Ervaring met het tekenen van piraten had Hubinon al opgedaan met het tekenen over “Surcouf” en “Mermoz”. Hoewel de hoofdpersoon Roodbaard al snel naar het tweede plan verhuist en de avonturen meer om zijn aangenomen zoon, Erik, draaien, blijft de strip Roodbaard heten. Net als Buck Danny werd Roodbaard een klassieker en Hubinon blijft ook deze creatie trouw tot aan zijn dood. Naast Roodbaard en Buck Danny werkt Hubinon van 1963 tot 1965 aan het scenario van Pathos de Setungac getekend door Eddy Paape. Het verhaal wordt gepubliceerd in het tijdschrift “Record”. In 1978 bedenkt Hubinon zijn eerste eigen personage “'La Mouette” Het Meeuwtje, over een vrouwelijke piraat, waarvoor hij zowel het scenario als het tekenwerk doet. Maar het personage is geen lang leven beschoren. Hubinon houdt er een ongezonde levensstijl op na met een grote alcoholconsumptie. Hij sterft op 54-jarige leeftijd aan zijn tekentafel na een hartaanval.