Viedma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Viedma
Plaats in Argentinië Vlag van Argentinië
Viedma (Argentinië)
Viedma
Situering
Provincie Río Negro
Departement Adolfo Alsina
Coördinaten 40° 48′ ZB, 62° 59′ WL
Algemeen
Inwoners
(2001)
47.246
Intendente Marcos Castro (JSRN)
(sinds 2023)
Overig
Opgericht door Francisco de Viedma y Narváez
Opgericht 22 april 1779
Website viedma.gov.ar
Foto's
Viedma en de rivier de Río Negro van boven gezien
Viedma en de rivier de Río Negro van boven gezien
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika

Viedma is de hoofdstad van de Argentijnse provincie Rio Negro. Tevens is de stad de hoofdstad van bestuurlijke gebied Adolfo Alsina. De stad telt 47.246 inwoners (2001) en ligt aan de zuidelijke oever van de Rio Negro, 30 kilometer voor de monding in de zee en 960 km van Buenos Aires via de National Route 3.

Samen met de stad Carmen de Patagones aan de overkant van de rivier in de provincie Buenos Aires is het de oudste nederzetting in Patagonië, gesticht door Francisco de Viedma y Narvaez, onder de naam: Nuestra Senora del Carmen op 22 april 1779.

Tijdens de Conquista del desierto werd de stad de hoofdstad van Patagonië. Later, toen Patagonië verdeeld werd in meerdere kleine gedeelten, werd het de hoofdstad van de provincie Rio Negro. Alvaro Barros veranderde in 1879 de naam van de stad in Viedma. Tijdens een enorme overstroming in 1900 werd Choele Choel tijdelijk de hoofdstad van Rio Negro, maar Viedma werd snel als hoofdstad hersteld.

Tijdens het presidentschap van Raul Alfonsin ontstond het idee om de federale hoofdstad van Argentinië van Buenos Aires naar Viedma te verplaatsen, maar dit is nooit gebeurd. De belangrijkste economische activiteiten rondom de Valle Inferior richten zich vooral op vee en het verbouwen van uien, maïs en alfalfa. Vanaf het Gobernador Castello Airport (IAT: VDM, ICAO: SAVV) vinden vluchten plaats naar Buenos Aires, Neuquén, Bariloche, Puerto Madryn, Trelew, Comodoro Rivadavia, Mar del Plata en andere steden in Argentinië. Het ligt 6 km buiten de stad en vervoert jaarlijks 30.000 passagiers. 30 km stroomafwaarts van Viedma, aan de Atlantische kust, is het El Condor beach resort een veel bezocht toeristisch strand.

De stad is sinds 1934 de zetel van het rooms-katholieke bisdom Viedma.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Viedma van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.