Vierheuvelenplaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Twee uitstulpingen van de vierheuvelplaat zijn bovenaan zichtbaar op deze dwarsdoorsnede van de middenhersenen.

De vierheuvelplaat[1], lamina quadrigemina[2] of het tectum mesencephali[3] is een deel van de middenhersenen. Het bestaat uit vier uitstulpingen aan de bovenkant van de hersenstam. Het tegmentum wordt niet tot de vierheuvelplaat gerekend.

De vier uitstulpingen van de vierheuvelplaat zijn de volgende:

  • Twee colliculi superiores. Dit zijn de bovenste uitstulpingen. Ze worden rechtstreeks gevoed door de ganglioncellen uit de retina, in het bijzonder daar de magnicellulaire cellen, die de verwerking doen van het zwart-wit licht. Vanuit hier worden twee gebieden gevoed met bewerkte visuele informatie. Allereerst is dat het pulvinar, een onderdeel van de thalamus. Daarnaast wordt er informatie doorgestuurd naar gebieden in de hersenstam, die de oogspieren aansturen.
  • Twee colliculi inferiores. Dit zijn de onderste uitstulpingen. De cellen in deze gebieden zijn verantwoordelijk voor de doorschakeling van auditieve informatie.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Kloosterhuis, G. (1965). Praktisch verklarend zakwoordenboek der geneeskunde (9de druk). Den Haag: Van Goor Zonen.
  2. His, W. (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag Veit & Comp.
  3. Federative Committee on Anatomical Terminology (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme