Vierverlaten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vierverlaten
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Vierverlaten (Groningen)
Vierverlaten
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Groningen (gemeente) Groningen
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 29′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,56 km²
Inwoners
(2018)
135
Overig
Netnummer 050
Woonplaats (BAG) Groningen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Vierverlaten is een gehucht met 135 inwoners ten westen van Hoogkerk in de gemeente Groningen, in de Nederlandse provincie Groningen.

Het plaatsje is gelegen op de plek waar het Hoendiep de scheiding vormt met het zuidelijke Koningsdiep en het noordelijke Aduarderdiep.

De naam verwijst naar de vier (dat wil zeggen twee paar) sluisdeuren van het verlaat (= schutsluis) in het Hoendiep aan de westzijde van het Koningsdiep en niet, zoals wel wordt gedacht, naar vier verschillende sluizen die hier zouden hebben gelegen. Het is ook wat onwaarschijnlijk dat er in alle vier armen van het kruispunt van kanalen een sluis heeft gelegen. Eén of twee is feitelijk genoeg, en het water dat via het Koningsdiep vanuit Drenthe kwam moest ongehinderd kunnen doorstromen.

Dat er naast een sluis met de naam Pannekoeksverlaat een tweede sluis heeft gelegen, bewijst de naam Kinderverlaat, die overgegaan is op een brug over het Aduarderdiep. Deze sluis lag eveneens in het Hoendiep en wel aan de oostzijde van het Aduarderdiep. Van sluizen op de plek is nu niets meer terug te vinden.

Ten noorden van het gehucht ligt de Zuidwendinger Molen, een poldermolen uit 1819.

In april 2017 is ten noorden van het dorp een coöperatief zonnepark gerealiseerd met 7.777 zonnepanelen. Bij opening was dit het grootste zonnepark van de stad Groningen, wat zo bleef tot de opening van zonnepark Woldjerspoor in september 2017.

Vierverlaten, brug over het Hoendiep (2009)
Zie de categorie Vierverlaten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.