Viltstift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een viltstift met groene inkt

Een viltstift is een tekenmateriaal. Viltstiften zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, en de tekenpunt waar de inkt uit komt kan smal, breed, dik of dun zijn, al naargelang de toepassing. De viltstift werd vermoedelijk in het begin van de 19e eeuw uitgevonden. De 'moderne' viltstift zoals we die nu kennen, is begin jaren zestig uitgevonden door Yukio Horie. Een viltstift wordt meestal gebruikt om vlakken in te kleuren. Ook bij graffiti worden viltstiften gebruikt. Vaak zijn viltstiften hervulbaar. Afhankelijk van de gebruikte inktsoort en het materiaal waarop de viltstift gebruikt wordt, is het mogelijk dat een viltstift (al dan niet droog) uitwisbaar is. Niet-uitwisbare viltstiften worden ook wel permanente viltstiften genoemd.

Een markeerstift is een korte dikke viltstift met fluorescerende kleurstoffen.

Voor het labellen van een cd of dvd zijn er een speciale viltstiften met inkt op waterbasis die de gegevensdragende laag van de cd niet aantasten.

Voor het markeren op huid, bijvoorbeeld door een chirurg, zijn er speciale viltstiften op de markt met een neutrale geur.