Sterzing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vipiteno)
Sterzing
Vipiteno
Gemeente in Italië Vlag van Italië
Sterzing (Zuid-Tirol)
Sterzing
Situering
Regio Trentino-Zuid-Tirol (TAA)
Provincie Zuid-Tirol (BZ)
Coördinaten 46° 53′ NB, 11° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 33,2 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
6.915[1]
(179 inw./km²)
Hoogte 950 m
Overig
Postcode 39049
Netnummer 0472
ISTAT-code 021115
Portaal  Portaalicoon   Italië

Sterzing (Italiaans: Vipiteno) is een stad in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. Sterzing ligt in het Italiaanse gedeelte van het Wipptal en heeft circa 6.950 inwoners (2021).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van Vipiteno gaat terug tot in de bronstijd. In de Romeinse tijd heette het stadje "Vipitenum". In een document uit de vroege middeleeuwen (jaar 1108) wordt de naam "Stercengum" teruggevonden. Later wordt hier "Sterzing" van afgeleid. In de late middeleeuwen (15de eeuw) kwam de gemeente tot bloei. Men vond zilver en brons in de regio en dit zorgde voor meer welvaart en het verder ontwikkelen van de gemeente. De bekende klokkentoren "Torre delle dodici"-"Zwölferturm" (Toren van twaalf) werd ook in deze periode gebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden de Engelsen en de Fransen Italië land beloofd in ruil voor hun militaire steun. Als gevolg kreeg Italië de regio Zuid-Tirol erbij in 1919. De plaats is officieel tweetalig (Duits ("Oostenrijks") en Italiaans) maar in de praktijk hoofdzakelijk Duitstalig (73% Duits, 26% Italiaans).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sterzing bevindt zich in de Stubaier Alpen, die voor een klein deel in het noorden van Zuid-Tirol liggen. De rivier de Eisack stroomt door Sterzing. De dichtstbijzijnde grotere stad is Bozen, ten zuidwesten van Sterzing. De stad heeft aan de Brennerspoorlijn aan de grens met Pfitsch een station Sterzing-Pfitsch - Vipiteno-Val di Vizze.

Sterzing ligt op 948 m hoogte, en is het eerste stadje aan de zuidkant van de Brennerpas.

Fraktionen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende Fraktionen maken deel uit van Sterzing:

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

De autosnelweg A22 loopt westelijk om het stadje heen.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Er is in Sterzing veel fiets- en skitoerisme. Verder is de triomfboog van Sterzing vrij bekend, net zoals de middeleeuwse poort in het stadje. Sterzing is een gezellig stadje met mooie winkelstraten. In het centrum staat een gebouw met op veel plekken bladgoud. Ook dit gebouw lokt veel toeristen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Sterzing werd in 2004 het wereldkampioenschap ijshockey Vrouwendivisie II gehouden. Verder wordt er door de toeristen veel aan fietsen en skiën gedaan.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sterzing van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. https://demo.istat.it/?l=it.