Virgin Galactic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
SpaceShipOne

Virgin Galactic, opgericht in 2004, is een bedrijf dat deel uitmaakt van de Virgin Group van Richard Branson, dat van plan is ruimtevluchten aan te bieden aan het betalend publiek. Branson heeft plannen ontvouwd om een hele industrie rond ruimtetoerisme te starten en wil uiteindelijk zelfs een hotel in de ruimte bouwen.

Sinds 2001 worden ruimtevluchten voor burgers aangeboden door het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos. Deze vluchten kosten rond de 20 miljoen euro. De vluchten van Virgin Galactic zouden een grote stap voorwaarts betekenen, omdat ruimtetoerisme hiermee ook binnen het bereik komt van mensen met een kleinere beurs.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste plannen[bewerken]

Na de succesvolle vlucht van de SpaceShipOne in het kader van de Ansari X Prize-competitie, ondertekende Virgin Galactic op 25 september 2004 een contract met Mojave Aerospace Ventures om het eerste commerciële ruimtetuig te kopen met het oog op ruimtetoerisme. Volgens plan zullen er vijf ruimteschepen gebaseerd op het SpaceShipOne-toestel worden gebouwd. Het nieuwe schip zal bestuurd worden door een piloot en vijf passagiers kunnen vervoeren. Een vlucht moet ongeveer drie uur duren, waarbij rond de zeven minuten gewichtloosheid wordt ervaren. Een ticket zal ongeveer 200.000 dollar kosten, waarvoor één vlucht en een week vluchttraining wordt aangeboden. Vanaf 2008 moeten deze vluchten mogelijk zijn. Winsten van eerdere vluchten moeten er voor zorgen dat volgende vluchten goedkoper worden.

Vervolg[bewerken]

In januari 2008 werd het ontwerp getoond van SpaceShipTwo, die behoorlijk afwijkt van wat op grond van het origineel was verwacht. Er is nu ruimte voor twee piloten en zes passagiers. Op 10 oktober 2010 maakte het bedrijf bekend dat haar prototyperuimteschip, de VSS Enterprise, een geslaagde eerste testvlucht heeft uitgevoerd.[1] Virgin Galactic wil in de toekomst met dit soort ruimteschepen, voor een prijs van $200.000, passagiers op korte suborbitale ruimtevluchten buiten de dampkring gaan vervoeren.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties