Vitens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vitens NV
Oprichting 2006
Sleutelfiguren Lieve Declerq, Wolter Odding, Aad van der Velden
Hoofdkantoor Utrecht, Nederland
Werknemers circa 1431
Sector Watersector
Omzet € 454,0 miljoen (2011)
Winst € 36,0 miljoen (2011)
Website http://www.vitens.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Vitens is een waterleidingbedrijf in Nederland. Het levert drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht, Overijssel en een aantal gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Vitens is hiermee in verhouding de grootste leverancier van water in Nederland.

Vitens is in 2002 ontstaan door een fusie van Nuon Water, Waterbedrijf Gelderland en Waterleiding Maatschappij Overijssel. In 2006 is zij verder gefuseerd met Hydron Flevoland en Hydron Midden-Nederland.

Vitens is een publiek bedrijf. De aandelen van de NV zijn (in)direct in handen van provinciale en gemeentelijke overheden.

Laboratorium Leeuwarden[bewerken]

Vitens heeft een laboratorium in Leeuwarden. Dagelijks worden er honderden watermonsters verwerkt. Er wordt microbiologisch en chemisch onderzoek gedaan naar (grond-)waterkwaliteit.

Vitens Evides International[bewerken]

Vitens werkt op internationaal gebied samen met drinkwaterbedrijf Evides. De twee drinkwaterbedrijven hebben samen Vitens Evides International opgericht. Vitens Evides International ondersteunt lokale waterbedrijven in ontwikkelingslanden met de verbetering van drinkwatervoorziening en sanitatie. Momenteel wordt gewerkt aan veilige drinkwatervoorziening voor meer dan 20 miljoen mensen in Ghana, Malawi, Mongolië, Mozambique, Suriname en Vietnam. Het budget voor de internationale activiteiten is drie miljoen euro per jaar; Vitens en Evides dragen beide 1,5 miljoen euro bij.

Kengetallen 2011[bewerken]

  • Omzet: € 454 miljoen
  • Aansluitingen: 2,4 miljoen
  • Aantal klanten: 5,4 miljoen
  • Leidingnet: 47.500 kilometer
  • Productiebedrijven: 100
  • Wateromzet: 350 miljoen m3 per jaar
  • Gemiddeld gebruik: 120 liter (per persoon per dag)
Bronnen, noten en/of referenties