Vlaams Parlement (samenstelling 2004-2009)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlaamse verkiezingen
Inaugurale zetelverdeling van het Vlaams Parlement in 2004

Dit artikel geeft een lijst met leden van het Vlaams Parlement tussen 2004 en 2009, verkozen tijdens de verkiezingen van juni 2004. Het Vlaams Parlement telt 124 leden. De zetelverdeling gebeurt per provincie, in functie van het bevolkingsaantal.

Tijdens deze legislatuur was de regering-Leterme in functie, die steunde op een meerderheid van CD&V/N-VA, sp.a-Spirit en VLD-Vivant. Na het vertrek van Leterme naar de federale regering in 2007 nam de regering-Peeters I over. Het Vlaams Blok en Groen! waren de oppositiepartijen, samen met het UF. De legislatuur liep van 6 juli 2004 tot 30 april 2009.

Verkiezingsuitslag[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Vlaamse verkiezingen 2004 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Begin legislatuur (2004) Einde legislatuur (2009)
Fractie Zetels Fractie Zetels
Vlaams Blok 32 Vlaams Belang 29
CD&V 29 CD&V 28
VLD-Vivant 25 Open Vld 25
sp.a-Spirit 25 sp.a 22
Groen! 6 Onafhankelijk 7
N-VA 6 Groen! 6
UF 1 N-VA 6
UF 1

Wijzigingen in fractiesamenstelling:

  • In 2006 verlaat Jean-Marie Dedecker de VLD-Vivant-fractie, die vanaf dan 24 zetels telt. Eerst zetelt hij als onafhankelijke, waarna hij toetreedt tot de N-VA-fractie die vanaf dan zeven leden telt. Korte tijd later verlaat Dedecker de N-VA-fractie en wordt hij opnieuw onafhankelijke. In 2007 verlaat Dedecker het Vlaams Parlement en wordt hij opgevolgd door Open Vld'er Patrick De Klerck. De Open Vld-fractie telt vanaf dan opnieuw 25 leden.
  • In 2007 verlaten Jurgen Verstrepen en Monique Moens de Vlaams Belang-fractie, die vanaf dan nog 30 leden telt. Ze zetelen voortaan als onafhankelijke.
  • In 2007 wordt N-VA'er Piet De Bruyn Vlaams Parlementslid. De N-VA-fractie telt vanaf dan zeven leden, terwijl de CD&V-fractie sindsdien 28 leden telt.
  • In 2008 verlaat John Vrancken de Vlaams Belang-fractie, die voortaan 29 leden telt. Hij zetelt vanaf dan als onafhankelijke.
  • In 2009 verlaat Gino De Craemer de N-VA-fractie, die vanaf dan zes leden telt. Hij zetelt sindsdien als onafhankelijke.
  • In 2009 verlaten Els Van Weert, Bart Caron en Dirk De Cock de sp.a-fractie, die voortaan 22 leden telt. Ze zetelen vanaf dan als onafhankelijke.

Lijst van volksvertegenwoordigers[bewerken | brontekst bewerken]

Volksvertegenwoordiger Fractie Kieskring Opmerkingen
Arckens, Erik Erik Arckens Vlaams Blok[1] Brussel
Boutsen, Mathieu Mathieu Boutsen Vlaams Blok[1] Limburg
Bruyninckx-Vandenhoudt, Agnes Agnes Bruyninckx-Vandenhoudt Vlaams Blok[1] West-Vlaanderen
De Reuse, Herman Herman De Reuse Vlaams Blok[1] West-Vlaanderen
De Lobel, Hilde Hilde De Lobel Vlaams Blok[1] Antwerpen Vervangt vanaf 19 april 2006 Rob Verreycken, die de nationale politiek verlaat.
Dewinter, Filip Filip Dewinter Vlaams Blok[1] Antwerpen Voorzitter van de Vlaams Blok/Vlaams Belang-fractie.
Dillen, Marijke Marijke Dillen Vlaams Blok[1] Antwerpen Ondervoorzitter.
Huybrechts, Pieter Pieter Huybrechts Vlaams Blok[1] Antwerpen
Marginet, Werner Werner Marginet Vlaams Blok[1] Oost-Vlaanderen
Martens, Katleen Katleen Martens Vlaams Blok[1] Limburg Vervangt vanaf 21 december 2004 Jean Geraerts, die de nationale politiek verlaat.
Michiels, An An Michiels Vlaams Blok[1] Vlaams-Brabant
Morel, Marie-Rose Marie-Rose Morel Vlaams Blok[1] Antwerpen
Penris, Jan Jan Penris Vlaams Blok[1] Antwerpen Vervangt vanaf 6 juli 2004 Gerolf Annemans, die verkiest om in de Kamer van volksvertegenwoordigers te blijven zetelen. Penris is voorzitter van de commissie Wonen, Stedelijk Beleid, Inburgering en Gelijke Kansen.
Deckmyn, Johan Johan Deckmyn Vlaams Blok[1] Oost-Vlaanderen Vervangt vanaf 6 juli 2004 Francis Van den Eynde, die verkiest om in de Kamer van volksvertegenwoordigers te blijven zetelen.
Sintobin, Stefaan Stefaan Sintobin Vlaams Blok[1] West-Vlaanderen
Strackx, Felix Felix Strackx Vlaams Blok[1] Vlaams-Brabant
Tack, Erik Erik Tack Vlaams Blok[1] Oost-Vlaanderen
Van den Eynde, Marleen Marleen Van den Eynde Vlaams Blok[1] Antwerpen
Van Dijck, Wim Wim Van Dijck Vlaams Blok[1] Vlaams-Brabant Vervangt vanaf 6 juli 2004 Filip De Man, die verkiest om in de Kamer van volksvertegenwoordigers te blijven zetelen.
Creyelman, Frank Frank Creyelman Vlaams Blok[1] Antwerpen Vervangt vanaf 4 juli 2007 Freddy Van Gaever, die lid wordt van de Belgische Senaat.
Van Goethem, Roland Roland Van Goethem Vlaams Blok[1] Vlaams-Brabant
Van Hauthem, Joris Joris Van Hauthem Vlaams Blok[1] Vlaams-Brabant
Van Linter, Greet Greet Van Linter Vlaams Blok[1] Brussel Vervangt vanaf 6 juli 2004 Johan Demol, die verkiest om in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement te blijven zetelen.
Van Nieuwenhuysen, Luk Luk Van Nieuwenhuysen Vlaams Blok[1] Antwerpen Ondervoorzitter.
Van Overmeire, Karim Karim Van Overmeire Vlaams Blok[1] Oost-Vlaanderen Voorzitter van de commissie Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking en Toerisme.
Van Steenberge, Gerda Gerda Van Steenberge Vlaams Blok[1] Oost-Vlaanderen Voorzitter van de commissie Brussel en Vlaamse Rand.
Verougstraete, Christian Christian Verougstraete Vlaams Blok[1] West-Vlaanderen Vervangt vanaf 6 juli 2004 Frank Vanhecke, die verkiest om in het Europees Parlement te blijven zetelen.
Pieters, Leo Leo Pieters Vlaams Blok[1] Limburg Vervangt vanaf 4 juli 2007 Linda Vissers, die lid wordt van de Kamer van volksvertegenwoordigers.
Wymeersch, Frans Frans Wymeersch Vlaams Blok[1] Oost-Vlaanderen
Moens, Monique Monique Moens Vlaams Blok[1] Brussel Zetelt vanaf 26 april 2007 als onafhankelijke.
Vrancken, John John Vrancken Vlaams Blok[1] Limburg Zetelt vanaf 23 augustus 2008 als onafhankelijke.
Verstrepen, Jurgen Jurgen Verstrepen Vlaams Blok[1] Antwerpen Zetelt vanaf 18 april 2007 als onafhankelijke.
Verstreken, Johan Johan Verstreken CD&V West-Vlaanderen Vervangt vanaf 6 juli 2004 Hendrik Bogaert, die verkiest om in de Kamer van volksvertegenwoordigers te blijven zetelen.
Caluwé, Ludwig Ludwig Caluwé CD&V Antwerpen Voorzitter van de CD&V-fractie vanaf 22 juli 2004.
Claes, Sonja Sonja Claes CD&V Limburg Vervangt vanaf 7 februari 2007 Hubert Brouns, die de nationale politiek verlaat.
Fournier, Martine Martine Fournier CD&V West-Vlaanderen Vervangt vanaf 4 juli 2007 Hilde Crevits, minister in de Vlaamse Regering.
De Meyer, Jos Jos De Meyer CD&V Oost-Vlaanderen
Decaluwe, Carl Carl Decaluwe CD&V West-Vlaanderen Ondervoorzitter.
Dehaene, Tom Tom Dehaene CD&V Vlaams-Brabant
Ceyssens, Lode Lode Ceyssens CD&V Limburg Vervangt vanaf 7 januari 2009 Veerle Heeren, minister in de Vlaamse Regering. Heeren was secretaris tot 6 januari 2009.
Helsen, Kathleen Kathleen Helsen CD&V Antwerpen
Jans, Vera Vera Jans CD&V Limburg
Laurys, Jan Jan Laurys CD&V Vlaams-Brabant
Martens, Luc Luc Martens CD&V West-Vlaanderen Voorzitter van de commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Matthijs, Erik Erik Matthijs CD&V Oost-Vlaanderen Secretaris vanaf 7 januari 2009.
Peeters, Frans Frans Peeters CD&V Antwerpen
Poleyn, Sabine Sabine Poleyn CD&V West-Vlaanderen
Rombouts, Tinne Tinne Rombouts CD&V Antwerpen
Sauwens, Johan Johan Sauwens CD&V Limburg
Schauvliege, Joke Joke Schauvliege CD&V Oost-Vlaanderen
Franssen, Cindy Cindy Franssen CD&V Oost-Vlaanderen Vervangt vanaf 4 juli 2007 Etienne Schouppe, die lid wordt van de Belgische Senaat.
Smet, Miet Miet Smet CD&V Oost-Vlaanderen
Van den Brande, Luc Luc Van den Brande CD&V Antwerpen
Van den Heuvel, Koen Koen Van den Heuvel CD&V Antwerpen
Van Kerrebroeck, Monica Monica Van Kerrebroeck CD&V Oost-Vlaanderen Voorzitter van de commissie Onderwijs, Vorming, Wetenschap en Innovatie.
Van Rompuy, Eric Eric Van Rompuy CD&V Vlaams-Brabant Vanaf 13 december 2007 voorzitter van de commissie Economie, Werk en Sociale Economie.
Delva, Paul Paul Delva CD&V Brussel Vervangt vanaf 4 juli 2007 Steven Vanackere, minister in de Vlaamse Regering.
Verfaillie, Jan Jan Verfaillie CD&V West-Vlaanderen
Kennes, Ward Ward Kennes CD&V Antwerpen Vervangt vanaf 30 april 2008 Cathy Berx, die provinciegouverneur van Antwerpen wordt. Berx verving van 22 juli 2004 tot 30 april 2008 Inge Vervotte, minister in de Vlaamse Regering.
de Kort, Dirk Dirk de Kort CD&V Antwerpen Vervangt vanaf 4 juli 2007 Bart De Wever (N-VA), die lid wordt van de Kamer van volksvertegenwoordigers. De Wever was van 22 juli tot 9 november 2004 voorzitter van de N-VA-fractie.
Bril, Louis Louis Bril VLD[2] West-Vlaanderen
Callens, Karlos Karlos Callens VLD[2] West-Vlaanderen Vervangt vanaf 22 juli 2004 Vincent Van Quickenborne, staatssecretaris in de Federale Regering.
Verstraete, Bob Bob Verstraete VLD[2] Vlaams-Brabant Vervangt vanaf 17 oktober 2007 Patricia Ceysens, minister in de Vlaamse Regering. Ceysens was voorzitter van de VLD-Vivant/Open Vld-fractie van 22 juli 2004 tot 9 oktober 2007.
Moerman, Fientje Fientje Moerman VLD[2] Oost-Vlaanderen Vervangt vanaf 13 februari 2008 Marc Cordeel, die de nationale politiek verlaat. Cordeel verving van 6 juli 2004 tot 13 februari 2008 Karel De Gucht, die verkoos om in de Kamer van volksvertegenwoordigers te blijven zetelen.
De Meulemeester, Marnic Marnic De Meulemeester VLD[2] Oost-Vlaanderen
Demeulenaere, Stern Stern Demeulenaere VLD[2] West-Vlaanderen
De Ridder, Annick Annick De Ridder VLD[2] Antwerpen
Eeckhout, Hilde Hilde Eeckhout VLD[2] Oost-Vlaanderen Vervangt vanaf 1 december 2004 André Denys, die provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen wordt. Denys was ondervoorzitter tot 26 november 2004.
Gabriëls, Jaak Jaak Gabriëls VLD[2] Limburg Voorzitter van de commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting vanaf 23 oktober 2007.
Gatz, Sven Sven Gatz VLD[2] Brussel Tot 16 oktober 2007 voorzitter van de commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting en voorzitter van de Open Vld-fractie vanaf 10 oktober 2007.
Guns, Dominique Dominique Guns VLD[2] Vlaams-Brabant
Hermans, Margriet Margriet Hermans VLD[2] Antwerpen
Hoebeke, Anne Marie Anne Marie Hoebeke VLD[2] Oost-Vlaanderen
Lachaert, Patrick Patrick Lachaert VLD[2] Oost-Vlaanderen Voorzitter van de commissie Leefmilieu en Natuur, Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid en Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed.
Libert, Laurence Laurence Libert VLD[2] Limburg Vervangt vanaf 6 december 2006 Gilbert Van Baelen, die gedeputeerde van Limburg wordt. Van Baelen verving van 22 juli 2004 tot 6 december 2006 Marino Keulen, minister in de Vlaamse Regering.
Philtjens, Hugo Hugo Philtjens VLD[2] Limburg Vervangt vanaf 6 juli 2004 Patrick Dewael, minister in de Federale Regering.
Schueremans, Herman Herman Schueremans VLD[2] Vlaams-Brabant
Schoofs, Hans Hans Schoofs VLD[2] Antwerpen Vervangt vanaf 4 juli 2007 Bart Somers, die lid wordt van de Kamer van volksvertegenwoordigers.
Van Aperen, Julien Julien Van Aperen VLD[2] Antwerpen Vervangt vanaf 22 juli 2004 Dirk Van Mechelen, minister in de Vlaamse Regering.
van den Abeelen, Marc Marc van den Abeelen VLD[2] Antwerpen Vervangt vanaf 6 juli 2004 Dirk Sterckx, die verkiest om in het Europees Parlement te blijven zetelen. Van den Abeelen is voorzitter van de commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Energie.
Van der Borght, Vera Vera Van der Borght VLD[2] Oost-Vlaanderen
Vanderpoorten, Marleen Marleen Vanderpoorten VLD[2] Antwerpen Ondervoorzitter van 22 december 2004 tot 13 juli 2006 en parlementsvoorzitter vanaf 13 juli 2006.
Vermeiren, Francis Francis Vermeiren VLD[2] Vlaams-Brabant Secretaris.
Wille, Paul Paul Wille VLD[2] Oost-Vlaanderen Vervangt vanaf 6 juli 2004 Guy Verhofstadt, minister in de Federale Regering.
De Klerck, Patrick Patrick De Klerck VLD[2] West-Vlaanderen Vervangt vanaf 4 juli 2007 Jean-Marie Dedecker, die lid wordt van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Dedecker zetelde van 18 oktober tot 4 december 2006 en van 10 december 2006 tot 4 juli 2007 als onafhankelijke en maakte van 4 december tot 10 december 2006 deel uit van de N-VA-fractie.
Roex, Elke Elke Roex sp.a[3] Brussel Vervangt vanaf 22 juli 2004 Bert Anciaux (spirit), minister in de Vlaamse Regering.
Bossuyt, Gilbert Gilbert Bossuyt sp.a[3] West-Vlaanderen Ondervoorzitter vanaf 7 januari 2009.
Robeyns, Els Els Robeyns sp.a[3] Limburg Vervangt vanaf 1 februari 2006 Herman Reynders, die de nationale politiek verlaat. Reynders verving van 6 juli 2004 tot 1 februari 2006 Hilde Claes, die verkoos om in de Kamer van volksvertegenwoordigers te blijven zetelen.
Van Malderen, Bart Bart Van Malderen sp.a[3] Oost-Vlaanderen Vervangt vanaf 25 september 2006 Norbert De Batselier, die de nationale politiek verlaat. De Batselier was tot 12 juli 2006 voorzitter van het Vlaams Parlement en voorzitter van de commissie Binnenlandse Aangelegenheden, Bestuurszaken, Institutionele en Bestuurlijke Hervorming en Decreetsevaluatie.
De Loor, Kurt Kurt De Loor sp.a[3] Oost-Vlaanderen Vanaf 24 oktober 2006 voorzitter van de commissie Binnenlandse Aangelegenheden, Bestuurszaken, Institutionele en Bestuurlijke Hervorming en Decreetsevaluatie.
De Wachter, Else Else De Wachter sp.a[3] Vlaams-Brabant
Janssens, Patrick Patrick Janssens sp.a[3] Antwerpen
Martens, Bart Bart Martens sp.a[3] Antwerpen
Vermeulen, Jo Jo Vermeulen sp.a[3] Antwerpen Vervangt vanaf 9 januari 2008 Caroline Gennez, die het mandaat van Vlaams Parlementslid niet langer wil combineren met het partijvoorzitterschap van sp.a. Gennez verving van 6 juli 2004 tot 9 januari 2008 Maya Detiège, die verkoos om in de Kamer van volksvertegenwoordigers te blijven zetelen, en was voorzitter van de sp.a-Spirit-fractie van 22 juli 2004 tot 6 november 2007.
Voorhamme, Robert Robert Voorhamme sp.a[3] Antwerpen Vervangt vanaf 22 juli 2004 Kathleen Van Brempt, minister in de Vlaamse Regering.
Temsamani, Anissa Anissa Temsamani sp.a[3] Antwerpen
Logist, Marcel Marcel Logist sp.a[3] Vlaams-Brabant
De Coene, Philippe Philippe De Coene sp.a[3] West-Vlaanderen Vervangt vanaf 7 januari 2009 Jacky Maes, die de nationale politiek verlaat. Maes was ondervoorzitter van 25 september 2006 tot 31 december 2008.
Mahassine, Chokri Chokri Mahassine sp.a[3] Limburg
Roegiers, Jan Jan Roegiers Spirit[3] Oost-Vlaanderen
Sannen, Ludo Ludo Sannen sp.a[3] Limburg Secretaris tot 7 november 2007 en vanaf 7 november 2007 voorzitter van de sp.a-Spirit/sp.a-VlaamsProgressieven/sp.a-fractie.
Vandenbroucke, Joris Joris Vandenbroucke Spirit[3] Limburg Vervangt vanaf 1 juli 2005 Steve Stevaert, die provinciegouverneur van Limburg wordt.
Bex, Jos Jos Bex Spirit[3] Vlaams-Brabant Vervangt vanaf 22 juli 2004 Bruno Tobback, minister in de Federale Regering.
Koninckx, Flor Flor Koninckx sp.a[3] Vlaams-Brabant Vervangt vanaf 22 juli 2004 Frank Vandenbroucke, minister in de Vlaamse Regering.
Van Nieuwkerke, André André Van Nieuwkerke sp.a[3] West-Vlaanderen Vervangt vanaf 6 juli 2004 Johan Vande Lanotte, minister in de Federale Regering.
Hostekint, Michèle Michèle Hostekint sp.a[3] West-Vlaanderen
Vandenbossche, Dany Dany Vandenbossche sp.a[3] Oost-Vlaanderen Vervangt vanaf 6 juli 2004 Freya Van den Bossche, minister in de Federale Regering. Vandenbossche is voorzitter van de commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media en vanaf 7 november 2007 secretaris.
Van Weert, Els Els Van Weert Spirit[3] Antwerpen Werd als staatssecretaris in de Federale Regering van 22 juli 2004 tot 10 januari 2007 opgevolgd door Herman Lauwers (spirit) en nadat die de nationale politiek verliet van 10 januari tot 21 december 2007 door Jo Vermeulen (sp.a). Van Weert zetelt vanaf 11 februari 2009 als onafhankelijke.
De Cock, Dirk Dirk De Cock Spirit[3] Oost-Vlaanderen Vervangt vanaf 11 januari 2006 Gracienne van Nieuwenborgh (sp.a), die de nationale politiek verlaat. De Cock zetelt vanaf 11 februari 2009 als onafhankelijke.
Caron, Bart Bart Caron Spirit[3] West-Vlaanderen Vervangt vanaf 22 juli 2004 Renaat Landuyt (sp.a), minister in de Federale Regering. Caron zetelt vanaf 4 februari 2009 als onafhankelijke.
Demesmaeker, Mark Mark Demesmaeker N-VA Vlaams-Brabant
Bourgeois, Geert Geert Bourgeois N-VA West-Vlaanderen Werd van 22 juli 2004 tot 30 september 2008 als minister in de Vlaamse Regering vervangen door Jan Loones.
De Bruyn, Piet Piet De Bruyn N-VA Vlaams-Brabant Vervangt vanaf 20 december 2007 Trees Merckx-Van Goey (CD&V), die de nationale politiek verlaat. Merckx-Van Goey was tot 11 december 2007 voorzitter van de commissie Economie, Werk en Sociale Economie
Peumans, Jan Jan Peumans N-VA Limburg Voorzitter van de N-VA-fractie vanaf 1 januari 2007.
Stevens, Helga Helga Stevens N-VA Oost-Vlaanderen
Van Dijck, Kris Kris Van Dijck N-VA Antwerpen Voorzitter van de N-VA-fractie van 10 november 2004 tot 31 december 2006.
De Craemer, Gino Gino De Craemer N-VA West-Vlaanderen De Craemer zetelt vanaf 12 januari 2009 als onafhankelijke. Hij vervangt vanaf 4 juli 2007 Stefaan De Clerck (CD&V), die lid wordt van de Kamer van volksvertegenwoordigers. De Clerck verving van 22 juli 2004 tot 4 juli 2007 Yves Leterme (CD&V), minister in de Vlaamse Regering.
Daems, Rudi Rudi Daems Groen! Antwerpen Voorzitter van de Groen!-fractie vanaf 13 november 2007.
Dua, Vera Vera Dua Groen! Oost-Vlaanderen
Glorieux, Eloi Eloi Glorieux Groen! Vlaams-Brabant
Stassen, Jos Jos Stassen Groen! Oost-Vlaanderen Voorzitter van de Groen!-fractie tot 6 november 2006.
Tavernier, Jef Jef Tavernier Groen! West-Vlaanderen
Vogels, Mieke Mieke Vogels Groen! Antwerpen Voorzitter van de Groen!-fractie van 7 november 2006 tot 12 november 2007.
Van Eyken, Christian Christian Van Eyken UF Vlaams-Brabant

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]