Vlaams paard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlaams paard
Belgisch trekpaard
Basisinformatie
Andere namen Belgian Horse
Ras koudbloedras
Type trekpaard
Herkomst Vlaanderen
Eigenschappen
Stokmaat 1,65 - 1,75 m
Kleuren voskleur
Fokkerij
Website vlaamspaard.be
Lijst van paardenrassen

Het Vlaams paard is een ras van koudbloedpaarden, van oorsprong afkomstig uit Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Vlaams paard was in de Zuidelijke Nederlanden een erkend type trekpaard naast het Belgisch trekpaard en de Ardenner.

Vanaf 1886 werd het regionale ras in België grotendeels verdrongen door het Brabants paard en de Ardenner doordat men in België een eigen nationaal ras wilde creëren. Dit werd het Belgisch trekpaard.

In de negentiende eeuw werd het Vlaams Paard massaal geëxporteerd naar de Verenigde Staten, waar het onder de naam Belgian Horse als trekpaard zeer gewaardeerd werd. Vooral de behoudsgezinde Amish, een strikt conservatieve gemeenschap in de Verenigde Staten gebruikten het Vlaamse paard als landbouwdier. Zij hielden het raszuiver, waardoor vanaf 1989 het Vlaamse Paard ook in Vlaanderen weer in ere hersteld kon worden. Via uitwisselingen tussen de Belgian Horses van de Amish en de fokkers in België, het land van oorsprong, kwam men aan voldoende genetische verscheidenheid om het op een gezonde manier raszuiver te houden, in stand te houden en te verbeteren.[1] Een intensief fokprogramma volgde en in 2005 werd het stamboek VP (Vlaams Paard) erkend door de Belgische overheid.[2] Het Vlaams paard is nu als ras erkend door de Europese Unie.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het Vlaams paard is herkenbaar aan zijn voskleur met lichtere manen en staart: zweetvos of palomino. Het zijn grote paarden, met een schofthoogte van 1,65 meter tot 1,75 meter. De iets mindere kracht, vergeleken met het Belgisch trekpaard, wordt gecompenseerd door een goede wendbaarheid en een groot uithoudingsvermogen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Vlaams Paard.