Vlaamse STEM Olympiade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vlaamse Technologie Olympiade)

De Vlaamse STEM Olympiade, Technology approved (VSO) is een STEM-wedstrijd met nadruk op Engineering en Technologie voor scholieren, die sinds het schooljaar 2010-2011 jaarlijks in Vlaanderen wordt georganiseerd. De wedstrijd heeft als doel de 'STEM-beleving' bij jongeren te stimuleren. De partners van VSO zijn universiteiten, hogescholen, werkveld, Vlaamse overheid, Technopolis en Agoria.

Aan deze olympiade kunnen alle leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs, uit eender welke richting, deelnemen. De STEM-richtingen bevatten wel het grootste doelpubliek.

De leerlingen kunnen enkel via de school deelnemen. De online voorronde, bestaande uit 32 meerkeuzevragen (4 antwoordmogelijkheden), wordt online georganiseerd in de deelnemende scholen zelf, tijdens 2 weken en telkens onder toezicht van een schoolverantwoordelijke. De besten uit de voorronde van het eerste jaar en de besten van het tweede jaar (evenredig volgens het aantal ingeschreven 1e en 2e jaars met en totaal van 64 finalisten) mogen naar de nationale finaleronde in het ministerie van Onderwijs te Brussel. Daar krijgen ze 16 meerkeuzevragen die ze op een half uur moeten oplossen en er volgen daarna 4 praktische STEM/technologieproeven telkens op te lossen in een half uur. De deelnemers van deze eindronde krijgen op de officiële proclamatieplechtigheid, onmiddellijk volgend op deze finaleronde, een getuigschrift van deelname en iedereen krijgt ook een natura-STEM-prijs met een waarde volgens hun behaalde klassering.

Er is ook een STEM-wedstrijd voor het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs, dat de Vlaamse Junior STEM Olympiade (VJSO) heet. Deze is opgestart in het schooljaar 2011-2012. De formule is dezelfde als VSO, met dat verschil dat de klas online of op papier kan deelnemen en dat er slechts 3 antwoordmogelijkheden zijn bij de meerkeuzevragen. Tijdens de finale (idem als VSO) nemen ook enkele Nederlandse kinderen deel, om een internationaal karakter te bekomen. Er worden gouden, zilveren en bronzen plaatsen uitgereikt.

Vanaf 2012-2013 wordt een praktische STEM/techniekteamwedstrijd voorzien: het OO Techniek spektakel (OT). Jaarlijks worden 2 praktische proeven voorzien, waarbij alle leerlingen kunnen deelnemen in teams van vier. Deze teams kunnen dan naar een regionale ronde gaan (per provincie een locatie). De beste teams van deze regionale ronde stoten door naar de Benelux-finale in Nederland om de competenties van Vlaanderen te verdedigen.

Vanaf 2016-2017 wordt een praktische STEM/technologieteamwedstrijd voorzien: het STEM Tornooi (ST). Jaarlijks worden 2 STEM-projecten voorgesteld, waarbij jongeren van de 1e graad secundair onderwijs kunnen deelnemen in teams van vier leerlingen. Het beste team per school mag naar de Vlaamse finale gaan bij Technopolis. Er worden echte gouden, zilveren en bronzen aandenkens uitgereikt.

Vanaf 2021-2022 kunnen de leerkrachten eveneens deelnemen.

Vanaf 2022-2023 wordt OO Techniek vervangen door het Junior STEM Tornooi (JST). Ook hier worden 2 praktische proven voorzien en de finale gaat door in Technopolis, ook voor het STEM Tornooi.

Het begrip 'STEM' omvat bij VSO en VJSO 8 domeinen: biotechnologie, bouw, chemie, elektrotechniek, elektronica, informatica, mechanica en technisch tekenen.

In 2022-2023 waren er 26.291 ingeschreven leerlingen en 471 leerkrachten voor VJSO, 32.820 ingeschreven leerlingen en 146 leerkrachten voor VSO, 163 teams ingeschreven voor JSTEM Tornooi en 82 teams ingeschreven voor STEM Tornooi.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]