Vlaardingerambacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlaardinger-Ambacht
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Vlaardinger-Ambacht
(Details)
Vlaardingerambacht
Vlaardingerambacht
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 21′ OL
Algemeen
Inwoners (1899) 1367
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Vlaardinger-Ambacht was aanvankelijk een ambachtsheerlijkheid nabij Vlaardingen. Dit verklaart meteen de naam. Later werd het zelfstandige dorpje een gemeente. De gemeente Vlaardinger-Ambacht omvatte tevens Negenhuizen en nadat de gemeente Zouteveen in 1855 werd opgeheven, werd deze aan Vlaardinger-Aambacht toegevoegd. In 1941 onderging de gemeente Vlaardingerambacht hetzelfde lot toen deze kleine gemeente deels aan Vlaardingen en deels aan Schipluiden werd toegevoegd.

Zeven ambachten[bewerken]

Gemeentekaart van Vlaardinger-Ambacht in 1866

Vlaardinger-Ambacht behoorde tot De Zeven Ambachten, waaruit samen met de Geestambachten in 1289 het Hoogheemraadschap van Delfland is ontstaan. Deze ambachten waren naast Vlaardingerambacht de ambachten Maasland, Schipluiden, Hof van Delft, Vrijenban, Pijnacker, Kethel en Berkel die samen de Zeven Ambachten vormden, en de Geestambachten Monster, Naaldwijk, Rijswijk, Voorburg en Wateringen. Wie goed telt, ziet dat de Zeven Ambachten eigenlijk acht waren; Vlaardinger-Ambacht en Schipluiden werden samen als een ambacht beschouwd.

Heden[bewerken]

Sinds 2005 is Vlaardinger-Ambacht een wijk in Vlaardingen, waar onder andere ook de Oranjewijk onder valt. Het voormalige stadhuis van Vlaardinger-Ambacht herbergt nu het stadsarchief van Vlaardingen.

Bronnen, noten en/of referenties