Vladimir Sjoechov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vladimir Sjoechov

Vladimir Grigorjevitsj Sjoechov (Russisch: Владимир Григорьевич Шухов) (Grajvoron (nabij Belgorod), 28 augustus [O.S. 16 augustus] 1853Moskou, 2 februari 1939) was een Russisch ingenieur, architect, natuurkundige en uitvinder. Hij studeerde af als ingenieur aan de Technische Hogeschool in Moskou.

De eerste thermische kraakmethode, het Sjoechov-kraakproces, werd in 1891 uitgevonden door Sjoechov (patent 12926).

Hij staat vooral bekend als de uitvinder van de hyperboloïde structuur. Het еerste hyperboloïde gebouw ter wereld, de stalen open roostertoren, staat in Polibino (Oblast Lipetsk, Rusland). Hij is het beroemdst geworden door zijn ontwerpen voor het GUM (warenhuis) (1893), het Kievstation (1917) en de Toren van Sjoechov (1922) in Moskou. In 1927 werden onder leiding van Sjoechov pijpleidingen aangelegd van de aardolievelden bij Majkop en Grozny naar de haven van Toeapse. Ook was hij betrokken bij het ontwerpen van het Poesjkinmuseum.

De laatste jaren komen zijn ontwerpen steeds vaker in de verdrukking. Van de nog overgebleven hyperboloïde structuren verkeren veel in slechte staat. Een groot aantal anderen zijn inmiddels vervangen door andere gebouwen of gesloopt voor het ijzer.

Eerste hyperboloïde gebouw van Sjoechov
First Shukhov Tower Nizhny Novgorod 1896.jpg World First 1896 Hyperboloid Structure by Vladimir Shukhov in 2006.jpg
in 1896 in 2006

Externe link[bewerken]