Vlag van Eemnes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van de gemeente Eemnes

De vlag van Eemnes is het gemeentelijk dundoek van de Utrechtse gemeente Eemnes. De vlag vertoont in het kanton het gemeentelijk wapen.

De vlag bestaat uit drie banen van gelijke hoogte; de bovenste is rood, de middelste is wit en de onderste baan is geel. In de rode baan wordt het wapen van de gemeente afgebeeld.

Wanneer de vlag is aangenomen is niet bekend.[1] Waarschijnlijk was het kort na het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina in 1938, omdat de vlag is gebaseerd op de defileervlag van de gemeente tijdens dat evenement.[2]

In 1413 zou Eemnes een vlag hebben gebruikt met de volgende beschrijving: "...dat wimpel sal wesen van twee verven gedeijlt, wesende als boven fijn opel groen en beneden van silver wit, daer in ’t midden een beelt van golden des heijligen bisschops Sancte Nicolaes haeres patroon staan sal."[3] Inwoners kregen deze vlag van bisschop Frederik van Blankenheim voor de bewezen trouw in diens onenigheid met de Friezen.

In 2019 werden op initiatief van de lokale feestcomité gemeentevlaggen opgehangen in de stad. Dat jaar werden er vlaggen bijgedrukt ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de Historische Kring Eemnes (HKE). In 2020 nam de vraag bij de HKE toe, die in totaal 900 vlaggen hebben verkocht.[4] De vlaggen werden in maart 2020 opgehangen als teken van saamhorigheid gedurende de coronacrisis.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]