Vlag van Valencia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vexillologisch symbool voor een civiele vlag en dienstvlag te land? Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Valencia (ratio 2:3)
Vexillologisch symbool voor een civiele vlag? Vexillologisch symbool voor een andere vlag die gelijkwaardig is? Vlag van Valencia (ratio 1:2)

De huidige vlag van Valencia, bijgenaamd de Senyera coronada ("gekroonde Senyera"), is in gebruik sinds 1984. De vlag wordt zowel door de autonome regio Valencia als door de stad Valencia gebruikt.

Valenciaanse vlag op een wachttoren

De Valenciaanse vlag toont links een gestileerde weergave van de Kroon van Aragón, belegd met edelstenen. Rechts daarvan voert de vlag vijf gele en vier rode horizontale banen. Dit patroon heet de Senyera en was tot 1479 het symbool van het onafhankelijke rijk Aragón. De vlag van Valencia toont nu dit patroon als verwijzing naar het eens grote rijk Aragón, evenals onder meer de vlaggen van Pyrénées-Orientales, Aragón, de Balearen, Catalonië, Provence-Alpes-Côte d'Azur en Valencia (de laatste vier in aangepaste vorm). In het Catalaans betekent Senyera "vlag", maar meestal verwijst de term naar de Catalaanse vlag of het patroon ervan.

Zie de categorie Vlag van Valencia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.