Vlag van Zuid-Soedan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Zuid-Soedan
Vlag van Zuid-Soedan
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Nationale vlag
Verhouding 1:2
Aangenomen 9 juli 2005
9 juli 2011 (als nationale vlag)
25 augustus 2023 (kleuren gestandaardiseerd)
Ontwerp Een horizontale driekleur van zwart, rood en groen, omzoomd met witte strepen; met een hemelsblauwe gelijkzijdige driehoek op de broekingzijde met een gele ster.
Ontwerper Samuel Ajak
Kleuren Blauw
Geel
Zwart
Rood
Groen
Wit
Jurisdictie Zuid-Soedan
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool voor een vlag zoals die in de praktijk wordt uitgevoerd? Minder vaak gebruikte versie (hemelsblauwe gelijkzijdige driehoek met gekantelde ster)
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Zuid-Soedan werd aangenomen op 9 juli 2005, na het Akkoord van Naivasha, die de Tweede Soedanese Burgeroorlog beëindigde. Voorheen was de vlag in gebruik bij de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging. Precies zes jaar later werd Zuid-Soedan onder deze vlag een onafhankelijke staat.

De vlag vertoont overeenkomsten met de vlaggen van Soedan en Kenia. De vlag heeft hetzelfde zwart, wit, rood en groen als de Soedanese vlag (hoewel de symboliek van de kleuren verschilt) en heeft een chevron langs de hijs. De horizontale, zwarte, witte, rode en groene banden van de vlag hebben hetzelfde ontwerp als de Keniaanse vlag en de Pan-Afrikaanse symboliek ervan. Een ander verschil tussen de vlaggen van Soedan en Zuid-Soedan is dat er een gele ster in de blauwe driehoek staat (zoals in de vlag van Belgisch-Congo), die de eenheid van Zuid-Soedan voorstelt.

De vlag is nog steeds omstreden over de vraag of de ster iets naar rechts is gekanteld of dat hij vanaf 2024 rechtop staat. De vaste en getitelde sterren werden beide gebruikt op de begrafenis van John Garang in 2005. Beide ontwerpen worden vaak gebruikt en het lichtblauw heeft ook ontwerpen met respectievelijk getitelde sterren en vaste sterren.

Symboliek en representatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Zuid-Soedanese regering geeft aan dat de kleuren van de vlag er zijn om deze beschrijvingen van Zuid-Soedan weer te geven:

  • Zwart: Vertegenwoordigt de bevolking van Zuid-Soedan.
  • Rood: Vertegenwoordigt het bloed dat werd vergoten voor de onafhankelijkheid van het land.
  • Groen: Vertegenwoordigt de landbouw, de natuurlijke rijkdom, het land en de vooruitgang van het land.
  • Wit: Vertegenwoordigt vrede.
  • Blauw: Vertegenwoordigt het water van de Nijl, een bron van leven.
  • Geel: Vertegenwoordigt eenheid (van de staten), hoop en vastberadenheid voor alle mensen.

Kleurenschema[bewerken | brontekst bewerken]

Kleurenschema Blauw Geel Zwart Rood Groen Wit
CMYK 68-18-0-14 0-11-99-1 100-100-100-99 0-95-91-14 99-0-68-45 0-0-0-0
HEX #45B4DB #FCDE02 #000000 #DB0A13 #018A2C #FFFFFF
RGB 69-180-219 252-222-2 0-0-0 219-10-19 1-138-44 255-255-255

De vlag met een diepblauwe driehoek wordt vaak gebruikt. Op 25 augustus 2023, bracht de media-autoriteit van het land een advies uit waarin het gebruik van een dergelijke variant van deze vlag wordt ontmoedigd. Het is illegaal in Zuid-Soedan om een onjuiste reproductie van de vlag te verspreiden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Soedan in 1956 onafhankelijk werd, hadden de overwegend christelijke en joodse inwoners van het zuiden van het land geen regionale symbolen, terwijl het al dominante islamitische noorden islamitische symbolen op de nationale vlag liet zien. Vóór de onafhankelijkheid had de Britse regering gezorgd voor passende lokale symbolen voor de regio's in Soedan, maar de nieuwe regering in onafhankelijk Soedan had zich verzet tegen het gebruik van deze symbolen omdat het contraproductief zou zijn voor het bevorderen van de nationale eenheid.

Vanaf het begin voelden de Zuid-Soedanezen zich gediscrimineerd door het islamitische noorden. De zuiderlingen vochten de Tweede Soedanese Burgeroorlog uit om hun onafhankelijkheid te verkrijgen, gevolgd door een vredesakkoord in 2005 dat een referendum over onafhankelijkheid in het zuiden inhield. Het referendum werd in 2011 met overweldigende steun goedgekeurd en Zuid-Soedan werd op 9 juli officieel onafhankelijk. In de jaren 90, tijdens hun strijd met het noorden, hadden de Zuid-Soedanezen een onafhankelijkheidsvlag gemaakt, die de nieuwe nationale vlag zou worden. De vlag werd ontworpen door Samuel Ajak, een kunstenaar en brigadegeneraal van het Soedanese Volksbevrijdingsleger onder revolutionair leider John Garang.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Zuid-Soedan als onderdeel van Anglo-Egyptisch Soedan[bewerken | brontekst bewerken]

Zuid-Soedan als deel van de Republiek Soedan[bewerken | brontekst bewerken]

Zuid-Soedan als de onafhankelijke Republiek Zuid-Sudan[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie National flag of South Sudan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.