Vliegbasis Ramstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vliegbasis Ramstein
Vliegbasis Ramstein
IATA: RMS ICAO: ETAR
Algemene informatie
Type Militair
Plaats Kaiserslautern, Vlag van Duitsland Duitsland
Hoogte 125 m
Coördinaten 49° 27′ NB, 007° 36′ OL
Locatie in Duitsland
Vliegbasis Ramstein (Duitsland)
Vliegbasis Ramstein
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
09/27 2.347 m Asfalt
08/26 3.195 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Vliegbasis Ramstein

De Vliegbasis Ramstein (Engels: Ramstein Air Base) is een Amerikaanse/NAVO vliegbasis in de Duitse stad Ramstein-Miesenbach ten westen van Kaiserslautern gelegen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, onderdeel van de 3rd Air Force van de United States Air Force (Amerikaanse luchtmacht). Ramstein is tevens het hoofdkwartier van het European Command HQUSEUCOM en het NAV-hoofdkwartier Air Component Command Ramstein (ACC - Ramstein).

Ramstein is de thuisbasis van het 86ste Airlift Wing welke onderverdeeld is in het 37ste Airlift Squadron en het 76ste Airlift Squadron. Het 37ste is een transporteenheid met de bijnaam "Blue Tail Flies", te danken aan de blauwe baan die op de staart is geschilderd. Gevlogen wordt met de C-130 Hercules; aanvankelijk met de C-130E en vanaf 2009 geleidelijk met de C-130J. Het 76ste is een eenheid die als hoofdtaak het vervoeren van VIP's heeft. Toestellen gebruikt door deze eenheid zijn de C-21A, C-20H en C-40B. Een detachement van deze eenheid, het 309ste Airlift Squadron, is gestationeerd op Vliegbasis Chièvres met een vliegtuig van het type C-37.

De basis werd ontworpen door Franse ingenieurs, van 1951 tot 1953 gebouwd door collaborerende Duitse aannemers en wordt uiteindelijk draaiende gehouden door de U.S. Air Force.

Op het parkeerterrein van de basis werd op 31 augustus 1981 een bomaanslag gepleegd, waarbij 20 mensen gewond raakten. De aanslag werd geclaimd door de Rote Armee Fraktion.

Vanuit de basis loopt een glasvezelkabel naar de VS, via deze kabel worden o.a. drones bestuurd.[1] Deze drones zijn operatief in het Midden-Oosten en Afrika.[2]

Ramp tijdens vliegshow in 1988[bewerken | brontekst bewerken]

Zie vliegtuigongeluk op Vliegbasis Ramstein voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De basis kwam op 28 augustus 1988 in het wereldnieuws doordat tijdens een vliegshow drie straaltrainers van het Italiaanse demonstratieteam Frecce Tricolori met elkaar in botsing kwamen en een ervan brandend neerstortte in het publiek. Door de chaos en paniek die het ongeluk veroorzaakte, konden de hulpdiensten maar moeilijk op gang komen. Uiteindelijk verloren 70 mensen het leven en raakten honderden anderen gewond. Het deed de discussie oplaaien of dergelijk militair vertoon "als spel" nog wel verantwoord is. Sindsdien mogen stuntvluchten niet meer boven of in de richting van het publiek plaatsvinden.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse band Rammstein vernoemde zich naar deze vliegbasis, maar om ethische redenen plaatste ze een extra M waarmee het een nieuwe vertaling kreeg, namelijk ram-steen, en waardoor de link met de vliegramp minder sterk werd. Wel maakten ze een nummer Rammstein dat over de vliegramp gaat.

Ramstein Air Base komt voor in de film Air Force 1 waarin de basis dienst doet als uitwijkluchthaven na een noodgeval.

Zie de categorie Ramstein Air Base van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.