Vluchtheuvel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vluchtheuvel

Een vluchtheuvel is een verhoogd weggedeelte waar voetgangers tijdens het oversteken tijdelijk veilig kunnen wachten (vluchten) alvorens de oversteek te vervolgen. Hierdoor kan een oversteek van een drukke verkeersweg in twee etappes worden gedaan, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Soms staat er een slingerhek op de vluchtheuvel. Dit dwingt de voetgangers even te wachten. Dit slingerhek wordt steeds zo geplaatst dat de voetgangers in de richting van het aankomende rijverkeer lopen; dus in een land waar rechts wordt gereden, maken de voetgangers in het slingerhek eerst een bocht naar rechts en dan naar links.

Een tramspoor bevindt zich vaak midden op een drukke weg. Het is dan niet mogelijk dat de tram tegen het trottoir stopt. Er wordt dan ook vaak (maar niet altijd) een vluchtheuvel aangelegd voor de tramhalte. Is er geen vluchtheuvel, dan moeten de in- en uitstappende passagiers direct de weg oversteken, waardoor een gevaarlijke verkeerssituatie ontstaat.

Een vluchtheuvel is slechts enkele meters of tientallen meters lang. Hierdoor verschilt een vluchtheuvel van een middenberm in een weg met gescheiden rijbanen.