Vluchtsimulatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbeeld van een vliegsimulator

Vluchtsimulatie is het nabootsen van een vlucht met een vliegtuig. Die kan plaatsvinden in een vluchtsimulator, een geavanceerd apparaat waarin bijvoorbeeld toekomstige piloten worden getraind of waarin ervaren piloten aan bijzondere omstandigheden kunnen worden blootgesteld. Vluchtsimulatie kan ook worden uitgevoerd op een personal computer met bepaalde software.

Vluchtsimulatie op een personal computer[bewerken]

Vluchtsimulatie op een pc biedt velen een bereikbare hobby. Vliegsimulatorsoftware is onder andere Microsoft Flight Simulator, Xplane, Prepar3D en FlightGear. Op de standaard software zijn gratis of tegen betaling allerlei uitbreidingen (add-ons) te downloaden. Deze add-ons of scenery's bestaan bijvoorbeeld uit landschappen, steden of vliegvelden, maar ook uit virtuele modellen van vrijwel alle vliegtuigtypen.

Online vliegen[bewerken]

VA's (virtuele vliegmaatschappijen) en wereldwijde computernetwerken zoals VATSIM en IVAO, bieden de mogelijkheid om via internet voor een vlucht online te gaan. Het voordeel hiervan is, dat men ineens samen vliegt met anderen met dezelfde hobby. Hierbij is op bepaalde tijdstippen en real-time vaak luchtverkeersleiding (ATC) aanwezig die internationaal ook vanuit de hobbysfeer opereert.

Zo kan men als voorbeeld, staande aan een gate op Schiphol in een Boeing 737, de clearance gaan aanvragen voor Londen-Heathrow, en via de luchtverkeersleiding een virtuele IFR-vlucht gaan uitvoeren die eindigt aan een gate op Heathrow. Men dient dan natuurlijk wel op de hoogte te zijn van de gebruiken en voorschriften die daarbij gelden. Maar ook die zijn op veel vluchtsimulatiewebsites te vinden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]