Voetbal International (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voetbal International
Genre Voetbal- en praatprogramma
Speelduur 90 minuten
Bedenker RTL Nederland
Presentatie Wilfred Genee
Vaste gasten Johan Derksen, René van der Gijp
Muziek Danny Vera met band
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Infostrada Sports
Uitzendingen
Start 29 september 2008
Seizoenen 6
Netwerk RTL 7 (RTL Sport)
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2011
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Voetbal International is een voetbal-praatprogramma dat gemaakt wordt door Infostrada Sports.

Het programma begon op 29 september 2008 als opvolger van RTL Voetbal Insite en kwam aanvankelijk vanuit de studio van RTL Boulevard. Tijdens het voetbalseizoen was er iedere maandag een uitzending om 20.30 uur op RTL 7. Vanaf augustus 2009 kreeg het programma een eigen studio. Het decor leek weer op dat van Voetbal Insite en er was ook weer publiek in de studio aanwezig. Verder ging het programma nu ook op vrijdagavond uitzenden. De vrijdaguitzending kreeg muzikale ondersteuning van de huisband Danny Vera & ordinary men. Sinds 9 augustus 2010 verzorgt de band ook in de maandaguitzendingen de muzikale vormgeving. In 2010 en 2011 zijn er extra uitzendingen gemaakt vanwege het Europese voetbal.

In een studio discussiëren drie analytici en presentator Wilfred Genee over voetbal. Daarnaast werden er samenvattingen getoond van wedstrijden uit de Jupiler League. Het programma wordt gesponsord door tijdschrift en naamgever Voetbal International, bierbrouwer Amstel, Toto en Gillette. Voetbal International kenmerkt zich door een losse sfeer en een omgeving waar iedereen alles niet altijd even serieus neemt.

De vaste analytici zijn Johan Derksen en René van der Gijp. Dit duo wordt elke aflevering aangevuld met een gast in de vorm van een bekende Nederlander, al dan niet uit de voetbalwereld.

Hans Kraay jr. zit sinds maart 2011 één keer per maand en sinds augustus 2011 weer twee keer per maand aan tafel nadat hij door een onenigheid tussen SBS en RTL voor een periode van zeven maanden afwezig was geweest in het programma.[1] In 2011 won Voetbal International de Gouden Televizier-Ring.[2]

Vanaf het seizoen 2013/2014 mocht het programma geen beelden meer laten zien van Eredivisie-wedstrijden van Fox. Vanaf seizoen 2014/2015 is er een regeling getroffen met zowel Fox als Sport 1. In ruil voor wat reclame in de uitzending mogen de beelden wel weer vertoond worden.

In januari 2015 werd bekend dat de samenwerking tussen het voetbalblad en het programma vanaf het seizoen 2015-2016 wordt verbroken.[3]

Presentatie[bewerken]

Vaste gasten[bewerken]

Terugkerende gasten[bewerken]

Rubrieken 2015[bewerken]

  • Intro, Wilfred Genee en Johan Derksen bespreken voorin de studio kort wat er in de uitzending wordt besproken. Daarna volgt de begintune van het programma die wordt gespeeld door Danny Vera.
  • Achter de schermen, onder begeleiding van een lied gezongen door Danny Vera wordt gekeken naar de binnenkomst van de gasten.
  • Het nieuws met Johan Derksen.
  • Gillette Speler van de week, René van der Gijp mag de speler van de week raden, gekozen door VI (maandag).
  • Toto, de voetbaltoto voor het komend weekend wordt ingevuld door Johan (vrijdag, maandag nagekeken).
  • Met een voetbalverslaggever van een regionale omroep of een krant wordt gesproken over een actueel voetbalonderwerp.
  • Een onvergetelijk voetbalverhaal met Koert Westerman.
  • Versnelde ronde.

Gillette Speler van het Jaar[bewerken]

Aan het eind van het seizoen wordt er een bokaal uitgereikt aan de Gillette Speler van het Jaar. De bokaal gaat naar de speler die aan het einde van het seizoen op nummer 1 staat in het Gillette Pro Klassement.

Gastvrouw[bewerken]

Achter de bar staat sinds enige jaren gastvrouw Escha Tanihatu. Zij doet ook de prijsuitreikingen en is de vrouw van Danny Vera.

Seizoen 2011/12[bewerken]

Kijkcijfers en Televizierring[bewerken]

De allereerste aflevering van het nieuwste seizoen was meteen een kijkcijferrecord met 831.000 kijkers en stond daardoor in de kijkcijfer top 10 van die avond (17 augustus). Het vorige record was op 28 februari 2011.[4] Op 1 oktober werden de genomineerden van de Gouden Televizierring bekendgemaakt. Nadat in 2010 René van der Gijp voor de talentaward genomineerd was, waren in 2011 Johan Derksen voor de prijs gouden televizierster man van het jaar genomineerd en het programma Voetbal International voor de hoofdprijs. Op 21 oktober verloor Johan Derksen van Jeroen van Koningsbrugge, maar werd Voetbal International onderscheiden met de Gouden Televizierring. VI versloeg Wie is de Mol? en The voice of Holland.

Afwezigheid René van der Gijp[bewerken]

Op 3 september 2011 werd bekend dat René van der Gijp tijdelijk ging stoppen met Voetbal International vanwege een burn-out. Tijdens die periode was Koert Westerman zijn vervanger. Toen bleek dat het herstel van Van der Gijp langer zou gaan duren, werd VI-verslaggever Iwan van Duren de tijdelijke vervanger.[5] Westerman viel daarna nog eenmaal in. Op 24 oktober 2011 kreeg Van Der Gijp de Televizierring uitgereikt en hervatte hij zijn werkzaamheden voor het weekblad Voetbal International. Op 16 januari 2012 keerde Van der Gijp weer terug bij het televisieprogramma.

VI Oranje[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie VI Oranje voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tijdens het WK 2010, EK 2012 en het WK 2014 werd het programma omgedoopt tot VI Oranje. Deze uitzendingen kwamen live vanuit het Steigenberger Kurhaus Hotel in Scheveningen.

Kurhaus

Prijzen en nominaties[bewerken]

Jaar Prijs Persoon Prijs/nominatie
2010 Televizier Talent Award René van der Gijp genomineerd
2011 Zilveren Televizier-Ster Johan Derksen genomineerd
Gouden Televizier-Ring winnaar

Trivia[bewerken]

  • Tijdens de uitzendingen van Voetbal International worden ook de boeken gepromoot die worden uitgeven door Voetbal International waaronder Gijp en Kieft van Michel van Egmond, Geen gezeik (de biografie over oud-voetballer Jan Boskamp) en Voetbal Maffia deel 1 & 2 door Tom Knipping & Iwan van Duren.
Bronnen, noten en/of referenties
Voorganger:
De TV Kantine (RTL)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
2011
Opvolger:
The voice of Holland (RTL)