Voetbalveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voetbalveld met afmetingen en aantal begrippen
Voetbalvelden kunnen overal ingeplant worden

Een voetbalveld is een speelveld voor de voetbalsport.

Een normaal (de gebruikelijke maat op (inter)nationaal niveau) voetbalveld heeft als afmeting: 100-120 meter bij 64-75 meter. De middencirkel heeft een straal van 9,15 meter. Een doel is 7,32 meter breed en 2,44 meter hoog(binnenwerks) en de penaltystip bevindt zich op 11 meter vanaf de doellijn.

Bij grotere voetbalclubs is het hoofdveld omringd door zit- en staanplaatsen, ook wel een stadion genoemd. In Nederland zijn eredivisieclubs verplicht om over een stadionveld met veldverwarming te beschikken.

Zoals in de afbeelding te zien is, mag er volgens de regels van de FIFA een grotere variatie bestaan voor speelvelden waarop geen internationale wedstrijden plaatsvinden. Voor bepaalde competities of landen wordt dat formaat specifieker.

Instantie Breedte Lengte
FIFA (algemeen) 45 - 75 m 90 - 120 m
FIFA (internationaal) 64 - 75 m 100 - 110 m
UEFA (CL-groepswedstrijden)[1] 68 m 105 m
KNVB (algemeen) 64 - 69 m 100 - 105 m

Oppervlaktemaat[bewerken]

Het voetbalveld wordt ook wel als oppervlaktemaat gebruikt, bedoeld voor mensen die hectare (ha) of vierkante kilometer (km²) te abstract vinden. Aangezien de maat 1 : 3 in grootte kan verschillen, er gaan tussen de 93 en 247 voetbalvelden in een vierkante kilometer, is dit een vrijwel nietszeggende maat.

In het algemeen wordt 1 ha gelijk gesteld aan 2 voetbalvelden, hoewel 1 ha gelijk is aan 1,4 UEFA-voetbalvelden, de enige waarvan de maat vastligt.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Op verzoek van de club zijn afwijkingen mogelijk