Volk van Laaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Volk van Laaf
Volk van Laaf
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Themagebied Marerijk
Coördinaten 51° 39′ NB, 5° 3′ OL
Soort attractie Walktrough
Animatronicshow
Speelplaats
Ontwerper Ton van de Ven
Status Geopend
Opening 15 juni 1990
Animatronics leverancier TNO
Thematisering en muziek
Thema Volk van Laaf
Ritmuziek Loetwiek de orgelspeler
Lariekoekhuys
Lals Brouwhuys
Componist Peter van Ostade
Cees van Berkel
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Het Volk van Laaf is een attractie in het Nederlandse attractiepark de Efteling. Het dorp is een walkthrough met poppen en animatronics en bevat daarnaast ook een speeltoestellen en een monorail en is ontworpen door Ton van de Ven. Op 15 juni 1990 werd de attractie officieel opengesteld voor bezoekers van het park.[1] Bezoekers mochten echter al vanaf 12 april het Lavenaar bezoeken. De bewoners van het dorpje Lavenlaar zijn Laven die in kleine huizen wonen die de bezoekers kunnen bekijken.

Overal in het Lavenlaar zijn Laven te zien die bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden, waaronder bier brouwen, lesgeven en brood bakken. Deze activiteiten zijn te bezichtigen in hun huisjes en in de openlucht bij bomen of aan de oever van een riviertje. Bezoekers lopen door de huisjes, over kleine paadjes, een wankelbrug en stenen in het water en maken op die manier kennis met het leven van de Laven.

Dorpshuizen[bewerken | brontekst bewerken]

Overzicht van de dorpshuizen die te vinden zijn in het Lavenlaar. De gebouwen in het Lavenlaar werden voorheen ook als miniaturen verkocht. Daarbij werd ook een plattegrond van het Lavenlaar meegegeven, waarop alle huisjes die in het Lavenlaar te zien zijn, staan:

  • Lonkhuys - een 'uitkijktoren' die zich aan de hoofdentree van het Lavenlaar bevindt.
  • Lot's Kraamhuys - een kinderopvang waar Oermoeder Lot elke 9 dagen een nieuw Larfje op de wereld zet.
  • Lal's Brouwhuys - een brouwerij waar Lal lurk, lebber en limoen - Laafse drankjes - brouwt.
  • Lurk en Limoenhuys - een café/restaurant. Voordat het gesloten werd kon men hier een drankje nuttigen met gebak.
  • Leunhuys - een doorgang voor de monorail. Op de draagbalken zitten enkele Laven.
  • Loof en Eerhuys - hier wordt Vader Laaf vereerd. Als je je hand op het patroon legt, begint het standbeeld van Vader Laaf te bewegen. Aan de andere kant van het gebouw vind je het gat waaruit de laven kwamen. Je kunt horen dat er nog steeds aan het graven zijn.
  • Lijn's Zweefhuys - een huisje dat aan touwen hangt, omdat een Laaf wilde bewijzen dat hij touwen zo sterk maakte dat hij er een huis aan kon laten hangen.
  • Lavelhuys - een doorgang voor de monorail. Oorspronkelijk was dit huisje een soort rommelmarkt voor de Laven. Binnenin staat een Laaf: Lorrenloet.
  • Leerhuys - de school voor de Laven, die worden onderwezen door meester Lavi.
  • Glijhuys - een toren met twee glijbanen: 1 lage glijbaan en 1 hoge overdekte glijbaan. Op het dak staat een schoorsteenvegende Laaf.
  • Loerhuys - een huisje waar men naar het verhaal van de Laven kan luisteren.
  • Lariekoekhuys - de bakkerij van het Volk van Laaf. Aan de molenwieken hangt de stoute bakkersknecht.
  • Lachhuys - een huisje waarvan de treden van de trap naar boven geluidjes afspelen als men erop stapt.
  • Leedhuys - voordat dit huisje gesloten werd, was het een EHBO-post.
  • Slakkenhuys - het enige station van de monorail door het Lavenlaar, het dorp van het Volk van Laaf.

Monorail[bewerken | brontekst bewerken]

Voor meer informatie zie Monorail (Efteling)

Door het dorp ligt het traject van de Monorail. Het traject is 450 meter lang en heeft een maximum hoogte van 3,55 meter. Op het traject is plaats voor maximaal 25 voertuigen, met elk een eigen naam bestaand uit drie letters zoals: Lob, Len en Lub. Een rit in de monorail duurt zeven minuten. De monorail opende tegelijk met de rest van het Lavenaar op 12 april 1990. De voertuigen moesten op mensenkracht met behulp van pedalen voortbewogen worden. De voertuigen werden per 13 april 1995 gemotoriseerd, waarbij ook het traject ingekort werd ter hoogte van het huidige station werd een lus in de baan verwijderd. Het voormalige tracé van deze lus is nog te herkennen in het station. Direct aan de linkerkant na de uitgang bevindt zich een 'loze' open ruimte.

Volgens het oorspronkelijke plan was het niet de bedoeling om een monorail aan te leggen in het Lavenaar. Echter op verzoek van de toenmalige directie heeft de ontwerper er een monorail aan toegevoegd. Om de attractie niet op te laten vallen is ervoor gekozen om het traject zoveel mogelijk te laten camoufleren.

Inspiratie voor andere parken[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het ontwerp van het themagebied Magische Vallei in Attractiepark Toverland heeft de ontwerper van het Lavenlaar, Ton van de Ven, advies gegeven aan het ontwerpteam van Toverland. Hierdoor zijn er tussen de twee themagebieden diverse overeenkomsten in de decoratie en bebouwing te zien.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Volk van Laaf van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.