Volkspark Wilmersdorf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Volkspark Wilmersdorf
Ligweide en zwerfstenen in het oostelijke deel van het park
Locatie Berlijn-Wilmersdorf
Coördinaten 52° 29′ NB, 13° 19′ OL
Oppervlakte 12,3 ha
Architect Richard Thieme
Detailkaart
Volkspark Wilmersdorf (Berlijn)
Volkspark Wilmersdorf
Kaart van
Portaal  Portaalicoon   Berlijn

Het openbare Volkspark Wilmersdorf is een parkgebied in de Berlijnse wijk Wilmersdorf (district Charlottenburg-Wilmersdorf). Het park ligt in de buurt van de straat Wilhelmsaue, hetgeen de voormalige dorpskern is van Alt-Wilmersdorf. Samen met het nabijgelegen Schönebergse Rudolph-Wilde-Park vormt Volkspark Wilmersdorf een ongeveer 2,5 kilometer lange en 150 meter breed parkgebied midden in de stad. Volkspark Wilmersdorf strekt zich uit van de Kufsteiner Strasse in het oosten tot de Bundesautobahn 100 in het westen. Tot het park horen ook de Fennsee bij de westelijke uitgang en twee sportvelden tussen de Uhlandstrasse en de Bundesallee. Op de plaats van de sportvelden bevond zich vroeger de Wilmersdorfer See.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het park was een prestigeproject van de rijke gemeente Deutsch-Wilmersdorf. De eerste plannen voor het park verschenen al in 1899. De verantwoordelijkheid voor het definitieve ontwerp lag sinds 1904 in de handen van tuinarchitect en hoofd van de gemeentelijke groenvoorzieningen Richard Thieme.

Tussen de Blissestrasse en de Rudolstädter Strasse werd in 1903 een regenopvangplaats uitgegraven (de huidige Fennsee). De Wilmersdorfer See verlandde elk jaar in grote mate. Het totale ontwerp van Richard Thieme uit 1912 voorzag het park in 19e-eeuwse stijl en verdeelde het park in drie delen.

  • Deel A was de uitbreiding van het reeds van 1910-1912 aangelegde Rudolph-Wilde-Park in Schöneberg.
  • Deel B was het gebied van de Kaiserallee (tegenwoordig Bundesallee) tot de Augustastrasse (tegenwoordig Blissestrasse) en werd pas van 1933–1936 naar een nieuw ontwerp uitgevoerd.
  • Deel C van de Augustastrasse tot de Rudolstädter Strasse (uitgevoerd van 1913–1920).

Tussen 1917 en 1945 heette Volkspark Wilmersdorf Hindenburgpark.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]