Volksraad (Zuid-Afrika)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Huis van Vergadering van Zuid-Afrika in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).

De Volksraad was de naam van verschillende voormalige parlementen in het huidige Zuid-Afrika. Verschillende Boerenrepublieken in de 19e en begin 20e eeuw hadden een Volksraad als parlement: Natalia, de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal) en Oranje Vrijstaat. Vanaf 1910 (totstandkoming van de Unie van Zuid-Afrika) tot 1994 (einde van de Apartheid) was de Volksraad het 'lagerhuis' van het Zuid-Afrikaanse parlement, in deze periode was er naast de Volksraad ook een Senaat.

Zuid-Afrikaansche Republiek[bewerken]

De Volksraad van de ZAR was een eenkamerstelsel met 24 leden die bijeenkwamen in de Oude Raadzaal op het Kerkplein van Pretoria. In 1899 was de ZAR in 21 stemdistricten verdeeld:

District Belangrijkste plaats(en)
Bloemhof Christiana, Bloemhof
Potchefstroom Potchefstroom, Klerksdorp
Heidelberg Heidelberg, Vereeniging
Standerton Standerton
Ermelo Ermelo
Wakkerstroom Wakkerstroom
Utrecht Utrecht
Vryheid Vryheid
Piet Retief Piet Retief
Swaziland Bremersdorp
Carolina Carolina
Barberton Barberton
Lydenburg Lydenburg
Zoutpansberg Pietersburg, Leydsdorp
Waterberg Nylstroom
Middelburg Middelburg
Pretoria Pretoria
Johannesburg Johannesburg, Krugersdorp, Boksburg
Rustenburg Rustenburg
Marico Zeerust
Lichtenburg Lichtenburg

Zuid-Afrika[bewerken]

De Boerenrepublieken en hun Volksraden werden afgeschaft na de Britse overwinning in de Tweede Boerenoorlog, die leidde tot de totstandkoming van de Unie van Zuid-Afrika (1910-1961). Tijdens deze en de eerste periode van de Republiek Zuid-Afrika (1961-1994) heette het lagerhuis van het Zuid-Afrikaanse parlement ook Volksraad; door de Engelstalige bevolking House of Assembly genoemd. Het hogerhuis van het parlement heette de Senaat. In 1994 (met de invoering van algemeen kiesrecht, zonder onderscheid naar 'ras') werd de naam van Volksraad gewijzigd in Nationale Vergadering.

Zie ook[bewerken]