Voordeelurenabonnement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Voordeelurenabonnement[1] (voorheen Voordeelurenkaart en daarvoor Rail-Aktief-Kaart) is een abonnement van de Nederlandse Spoorwegen. Het abonnement werd 1 augustus 2011 vervangen door het Dal Voordeel-abonnement. Voordeelurenabonnementen die vóór 1 augustus 2011 zijn aangeschaft bleven geldig en kunnen nog steeds verlengd worden, en ook overgezet worden op een nieuwe OV-chipkaart wanneer de geldigheid daarvan afloopt, en bij verlies, diefstal of een defect. Als men een ander NS-abonnement aanschaft en het Voordeelurenabonnement wil behouden dan moet dat op een andere persoonlijke OV-chipkaart worden gezet, anders is men definitief het Voordeelurenabonnement kwijt.[2]

NS zal wijzigingen van de kortingvoorwaarden uiterlijk een jaar van tevoren melden.

Het abonnement geeft 40% korting bij de NS en de andere treinvervoerders tijdens de voordeeluren (niet te verwarren met daluren; dit is het enige NS-abonnement waar wel de ochtendspits maar niet de middagspits is uitgesloten). Er wordt op saldo gereisd.

Het Voordeelurenabonnement wordt geladen op een persoonlijke OV-chipkaart; dit kan alleen op een chipkaart uitgegeven door NS. Hiermee kan men ook reizen met de tram, trein, bus of metro.

Om te kunnen inchecken moet het reissaldo minimaal € 6 bedragen. Het instaptarief is € 10. (Met een OV-Chipkaart mag men maximaal € 4 in de min staan.)

Door de samenreiskorting mogen drie passagiers meereizen met 40% korting.[3]

Het Voordeelurenabonnement kost bij verlengen € 60 per jaar (2014).

Geldigheidsduur[bewerken]

De uiterste geldigheidsdatum van het abonnement staat niet op de buitenkant van de kaart vermeld, maar alleen in de chip (op de OV-chipkaart staat wel een geldigheidsduur vermeld, maar dit is alleen de geldigheidsduur van de OV-chipkaart, die los staat van welk abonnement hierop geladen is). De reiziger kan zelf de datum dus niet lezen, de juiste datum is wel door de conducteur uit te lezen met een speciaal apparaat.

De datum die op de OV-chipkaart staat vermeld is de datum wanneer deze vervangen moet worden. Na deze datum kan er met deze kaart dus niet meer gereisd worden.

60-plussers[bewerken]

Abonnementhouders van 60 jaar en ouder kunnen aanvullend een set keuzedagen kopen. Voor een vervaldatum tot en met 16 juli 2013 werd een set papieren kaartjes geleverd. Tot en met 15 juli 2014 kunnen de laatste dus nog gebruikt worden, en moeten er dus nog open poortjes zijn.

De Keuzedag VDU geeft vrij reizen op doordeweekse dagen na de ochtendspits, in het weekend de hele dag. Deze keuzedagkaart is in de maanden juli en augustus de hele dag (vanaf 0 uur) geldig.[4]

RailPluskaart[bewerken]

Bij een Voordeelurenabonnement kan een RailPluskaart gekocht worden. 60-plussers krijgen de RailPluskaart er gratis bij.

E-ticket[bewerken]

Bij het boeken voor een internationale reis worden voor de aansluitende binnenlandse trajecten E-tickets uitgegeven (ook met korting). Voor een internationale reis mag namelijk niet ingecheckt of uitgecheckt worden. Het is dus wel mogelijk om met korting te reizen zonder in- en uitchecken. Voor international reizen met korting geldt alleen de regel dat men niet voor 9:00 mag reizen. De railplus korting van 25% kan wel in de ochtendspits gebruikt worden. (25% i.p.v. 40%) Er is geen middagspits.

Voordeeluren[bewerken]

De voordeeluren zijn op maandag t/m vrijdag van 9 uur 's morgens tot 4 uur de volgende dag. [5]

Op zaterdag en zondag en in de maanden juli en augustus zijn de voordeeluren de gehele dag. Daarnaast zijn ze de gehele dag:

 • in het Paasweekend van Goede Vrijdag t/m Tweede Paasdag
 • op Koningsdag; meestal is dit op 27 april, maar als dit op een zondag valt (voor het eerst weer in 2025) op zaterdag 26 april
 • op Hemelvaartsdag en de dag erna
 • op Tweede Pinksterdag
 • van Eerste Kerstdag (25 december) tot en met Nieuwjaar (1 januari)
 • Eens in de 5 jaar op 5 mei (voor het eerst weer in 2015)

In de voordeeluren (niet te verwarren met de daluren) geldt de 40% korting niet alleen voor het VDU, maar ook als Samenreiskorting en korting met een Grensabonnement buiten het vaste traject, en tijdelijk tijdens de uitfasering met een Jaartrajectabonnement, ook buiten het vaste traject. Bovendien gelden de voordeeluren voor vrij reizen met het OV-Jaarabonnement Bijabonnement.

Bronnen, noten en/of referenties
 1. http://www.ns.nl/binaries/content/assets/NS/reizigers/voorwaardenvoordeelurenabonnement
 2. Een uitzondering is dat het Voordeelurenabonnement gedurende een maand overschreven kan worden door een Altijd Vrij maandabonnement. Op het moment dat het maandabonnement afloopt staat het Voordeelurenabonnement automatisch weer op de kaart.
 3. Samenreiskorting via NS.nl
 4. Keuzedagen bij een Voordeelurenabonnement
 5. In een werkdag zitten dus evenveel voordeeluren als daluren (19 uur), alleen met de periode 4.00-6.30 uur vervangen door 16.00-18.30 uur (dan rijden er overigens wel veel meer treinen).