Voorsterbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorsterbos
Natuurgebied
Voorsterbos
Voorsterbos
Situering
Land Nederland
Locatie Kraggenburg
Coördinaten 52° 40′ NB, 5° 55′ OL
Informatie
Oppervlakte 10 km²
Beheer Natuurmonumenten

Het Voorsterbos is een van de oudste bossen in de Nederlandse provincie Flevoland. Het ligt tussen Kraggenburg en Vollenhove, en is eigendom van Natuurmonumenten. Het is bijna 1000 ha groot. Naar het zuidoosten sluit het gebied aan op het Kadoelerbos. In het oosten wordt het gebied begrensd door het Kadoelermeer dat tevens de grens vormt met Overijssel.

Oorsprong[bewerken]

De eerste aanplant vond plaats in de jaren '50 van de 20e eeuw. Het was oorspronkelijk een productiebos waar populieren en sparren waren aangeplant. In 1997 kwam het in het bezit van Natuurmonumenten. Sindsdien kreeg het bos een natuurlijker structuur. Naast het eigenlijke Voorsterbos bestaat het gebied uit het Wendelerbos en het Waterloopbos.

Wendelerbos[bewerken]

Het Wendelerbos is 120 ha groot. Het is genoemd naar het dorp Wendele dat hier in de Middeleeuwen heeft gelegen. Hier zijn omstreeks de eeuwwisseling veel jonge bomen aangeplant, zoals wilgen, populieren, elzen, essen en fladderiepen. Ook werden er twee beken gegraven om water aan te voeren.

Waterloopbos[bewerken]

Proefprojecten in het Waterloopbos

Het Waterloopbos was vroeger eigendom van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft, dat hier een nevenvestiging had onder de naam Waterloopkundig Laboratorium "De Voorst". In grote schaalmodellen van zeearmen en havens, zoals van de Deltawerken en de haven van Lagos, werden proeven gedaan om de invloed van waterbouwkundige werken op de loop van het water te kunnen voorspellen.

Uiteindelijk is het bos verlaten omdat computermodellen de plaats van schaalmodellen hebben ingenomen. Sommige proefopstellingen werden afgebroken. Het terrein is nu opengesteld voor publiek. Het bos is erg vochtig vanwege de vele proefopstellingen, waardoor er een speciale habitat is ontstaan. Natuurmonumenten is bezig alle overgebleven proefopstellingen weer schoon te maken zodat ze toonbaar zijn voor het publiek. Oorspronkelijk dreigde hier een bungalowpark te worden aangelegd, maar de omwonenden verhinderden dit.

Natuur[bewerken]

Omstreeks 2010 broedden hier meer dan zestig vogelsoorten, waaronder kleine bonte specht, wielewaal, ijsvogel, wespendief en sperwer. De grote weerschijnvlinder werd hier waargenomen, evenals de libellensoorten: glassnijder, gevlekte glanslibel en beekrombout. Andere diersoorten zijn de boommarter en de otter. De laatste soort werd in het nabijgelegen Nationaal Park Weerribben-Wieden uitgezet. Van de plantensoorten kan krabbenscheer worden genoemd.

Door het gehele gebied zijn tal van wandelroutes uitgezet.

Zie ook[bewerken]