Vottem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vottem
Deelgemeente in België Vlag van België
Vottem (België)
Vottem
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Herstal
Fusie 1977
Coördinaten 50° 41′ NB, 5° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,39 km²
Inwoners
(1/1/2020)
7.477
(1.701 inw./km²)
Overig
Postcode 4041
Netnummer 04
NIS-code 62051(B)
Detailkaart
Vottem (Luik)
Vottem
Portaal  Portaalicoon   België
Dorpskerk van Vottem
Luister naar de klokken van Vottem

Vottem is een plaats in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de Waalse gemeente Herstal. De wekelijkse markt in Vottem vindt plaats op dinsdag.

Vottem ligt op enkele kilometers ten noorden van de stad Luik aan het gelijknamige knooppunt van de autosnelwegen E40/A3 en E313/A13.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vottem werd voor het eerst vermeld in 1186, in een document van de Abdij van Val-Saint-Lambert.

In 1484 werd het dorp vernield tijdens de gevechten tussen Johan van Horne, toenmalig prins-bisschop van Luik, en Willem I van der Marck Lumey.

Bij de onafhankelijkheid van België inventariseerde geograaf Philippe Vandermaelen in dit dorp 253 woningen (deels in baksteen, deels in vakwerk), 12 hoeves, een kerk, een kapel, een windmolen, een stroopfabriek, een baksteenoven, en vele ambachtelijke metaalbewerkers. Er waren 1499 inwoners, waarvan veel steenbakkers die seizoensgebonden migreerden naar Holland en Duitsland. De inventaris omvat verder details over de natuurlijke omgeving, bodems, landbouwproductie en veestapel. Ook het wegennetwerk van toen is beschreven. De omschrijving door Vandermaelen geeft een interessante inkijk in het dagelijkse leven rond 1830. [1]

Machiroux aardbeiplantjes te koop aangeboden in buurdorp Liers

In de 19e eeuw ontwikkelden zich de steenkoolmijnbouw en de fosfaatwinning. Ook de metaalbewerking en -in de nabijheid van Herstal- de wapenindustrie kwamen tot bloei. Verder kan de aardbeienteelt worden genoemd, die de markt te Luik bediende. Bekendste aardbeivariëteiten uit Vottem zijn de Merveilleuse, de Saint-Lambert en vooral de Souvenir Charles Machiroux.[2]

Typische kar van de groenten- en fruitteelt in Vottem

Op 6 augustus 1914 vond te Vottem de eerste confrontatie van de Eerste Wereldoorlog plaats tussen het Belgische leger en het Duitse leger. Hierbij sneuvelden honderden Belgische soldaten.

Bij de fusies van 1977 werd het grootste gedeelte van Vottem bij Herstal gevoegd. Een klein gedeelte in het zuidoosten werd in 1975 al bij de stad Luik gevoegd.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen, 1976= inwonersaantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Antoinistische tempel van Vottem

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel Vottem nog een gedeeltelijk landelijk karakter heeft, behoort het tot de Luikse agglomeratie. Het wordt in het noorden en het westen omsloten door autowegen en een verkeersknooppunt, terwijl enkele terrils getuigen van voormalige mijnbouwactiviteit.

Voetwegen[bewerken | brontekst bewerken]

Voetwegen in Vottem (west)
Voetwegen in Vottem (oost)

Op het grondgebied van Vottem zijn er in totaal 31 kilometer voetwegen. Daarvan werden er 74 in kaart gebracht (27 km): 14 km zijn in goede staat, 2 km zijn overgroeid, 1 km afgesloten door buren, 2 km onbekende toestand en 6 km afgeschaft ten bate van snelwegen en industrie.[3][4]. De hoge dichtheid aan voetwegen wordt verklaard door de tuinbouw. Het intensieve bewerken van de veldjes leidde tot vele verplaatsingen te voet; de opbrengst werd getransporteerd door de vrouwen (de cotîresses) en met handkarren, waarvan de breedte was afgestemd op de breedte van de voetwegen: 1,17 meter volgens de Atlas der Buurtwegen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalclub RRC Vottem is aangesloten bij de KBVB en speelt er in de provinciale reeksen. In de eerste helft van de 20ste eeuw speelde de club een aantal jaar in de nationale reeksen, waaronder zelfs een seizoen in Tweede Klasse.

Bekende Vottemmers[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Herstal, Milmort, La Préalle, Tilice, Liers, Rocourt, Luik (stad): Sainte-Walburge, Saint-Léonard, Thier-à-Liège

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Philippe Vandermaelen Dictionnaire géographique de la province de Liège. Brussel, Etablissement géographique - 1831.
  2. a b Musée de la Fraise et de la Vie d'antan de Vottem https://www.herstal.be/loisirs/culture/autres_lieux_culturels/musee-de-la-fraise
  3. COMITE DE PARTICIPATION DE VOTTEM, 2006. LES SENTIERS DE VOTTEM - COMITE DE PARTICIPATION DE VOTTEM https://www.balnam.be/archive/334064
  4. Itinéraires Wallonie - Vottem https://www.balnam.be/localite/vottem
Zie de categorie Vottem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.