Vuurspuwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vuurspuwer tijdens een voorstelling in het Belgische dorp Chassepierre.

Vuurspuwen (ook vuurvreten) is een act waarbij de artiest met de mond brandstof (meestal paraffineolie) sproeit, die met een fakkel of andere vuurbron tot ontsteking wordt gebracht. Het effect is een spectaculaire steekvlam. Vuurspuwen wordt vaak gebracht in combinatie met Jongleren

Alhoewel vuurspuwen niet moeilijk is, is het zeker gevaarlijk, niet in de laatste plaats omdat de brandstoffen giftig en kankerverwekkend kunnen zijn. Een veelgebruikte brandstof is lampenolie, maar dit is nogal giftig. wat ook vaak gebruikt wordt is romeinse olie, wat in principe hetzelfde is als lampenolie alleen zijn er wat meer giftige stoffen uitgefilterd, maar bij inslikken, en vooral inhaleren is dit nog steeds zeer gevaarlijk. Uiteraard is ook de vlam een bron van gevaar. Vuurspuwen wordt dan ook vaak slechts als afsluiting van een voorstelling gedaan en indien mogelijk als de schemer al is gevallen, of in een grote al dan niet donkere ruimte binnen (zoals in een theaterzaal of sportarena).

Om de vlam van de fakkel te doven, wordt deze vaak in de mond gebracht. Dit onderdeel wordt wel vuurvreten genoemd.

Het vuurspuwen wordt vaak toegeschreven aan magische wezens, zoals draken.

Records[bewerken]

  • Op woensdag 14 maart 2007 vestigde de Tilburgse studentenvereniging T.S.V. D'Artagnan een wereldrecord simultaan vuurspuwen, met 115 deelnemers.
  • Op woensdag 15 oktober 2008 werd een nieuwe wereldrecordpoging gedaan, georganiseerd door de Eindhovense studievereniging S.V. Intermate, waarbij werd geprobeerd het record simultaan vuurspuwen te verbreken[1][2]. Er deden 271 mensen mee.
  • Op donderdag 23 april 2009 hebben 280 Maastrichtse studenten het nieuwe record gevestigd. [3]
Bronnen, noten en/of referenties