Věra Čáslavská

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Čáslavská in 1967
Čáslavská wordt gejonast bij de Europese turnkampioenschappen in 1967

Věra Čáslavská (Praag, 3 mei 1942 – aldaar, 30 augustus 2016) was een Tsjechische turnster. Ze won in haar sportcarrière elf Olympische medailles, waarmee ze in augustus 2008 dertiende stond op de lijst van succesvolste medaillewinnaars op de Olympische Zomerspelen ooit. (Michael Phelps wees haar op de Olympische Zomerspelen 2008 één plaats terug, door in de top 20 binnen te komen op nummer één).

Sportcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Čáslavskás Olympische oogst bestaat uit zeven gouden en vier zilveren medailles. Ze won de individuele meerkamp op zowel de Olympische Zomerspelen 1964 als die van 1968. Verder haalde ze olympische titels op het paard en de evenwichtsbalk (1964) en op vloer, nogmaals paard en brug (1968). Čáslavská baarde opzien bij de medaille-uitreiking voor het onderdeel evenwichtsbalk op de Spelen van 1968. Ervan overtuigd dat ze was bestolen van de eerste plaats, keerde ze haar hoofd af toen het Russische volkslied klonk voor winnares Natalja Koetsjinskaja. Dit was tevens een uiting van protest tegen de bezetting van Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact in augustus 1968.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Čáslavská trouwde in 1968 vlak na de Spelen met langeafstandsloper Josef Odložil, voor 10.000 toeschouwers in Mexico-Stad. Samen kregen ze één zoon, Martin, en één dochter, Radka. In 1987 scheidde het paar. Martin raakte in 1993 slaags bij een ruzie voor een discotheek, en sloeg daarbij zijn vader met een ketting voor het hoofd. Deze viel ongelukkig met zijn hoofd op de grond, raakte in coma en overleed twee maanden daarna.

Čáslavská werd in 2015 gediagnosticeerd met alvleesklierkanker. Haar gezondheid verslechterde aanzienlijk in de zomer van 2016, zodanig dat ze op 30 augustus naar een ziekenhuis in Praag werd gebracht, waar ze op 74-jarige leeftijd overleed.

Zie de categorie Věra Čáslavská van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.