Wärtsilä

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wärtsilä
Een fabriek van Wärtsilä te Turku
Een fabriek van Wärtsilä te Turku
Land Finland
Hoofdkantoor Helsinki
Portaal  Portaalicoon   Economie

Wärtsilä is een Fins concern dat het bouwen van dieselmotoren en propellers voor schepen en elektriciteitscentrales als hoofdactiviteiten heeft. Het bedrijf met zetel in Helsinki haalde in 2012 een omzet van 4,7 miljard euro met 18.900 werknemers wereldwijd, tewerkgesteld in 70 landen.

Het bedrijf werd in 1834 opgericht als een werkplaats met een zaagmolen in Värtsilä in de regio Noord-Karelië.

De doorbraak van het bedrijf in de Benelux kwam in 1989, toen Stork-Werkspoor werd overgenomen. In 2002 werd de scheepsschroevenfabriek Lips in Drunen overgenomen. In 2012 heeft Wärtsilä zeven vestigingen in Nederland met in totaal 1100 werknemers.

Lips Drunen[bewerken]

In 1925 nam Max Lips een ijzergieterij in 's-Hertogenbosch over en verplaatste deze in 1939 over naar Drunen. Dit was het begin van de industrialisatie van het dorp. Na de Tweede Wereldoorlog werden hier kerkklokken gegoten voor Klokkengieterij Eijsbouts. Op het dak van de fabriek te Drunen staat nog een carillon uit die tijd.

In de daaropvolgende jaren bouwde de zoon van Max, Max Lips jr., het bedrijf uit tot een scheepsschroevenfabriek. Hier werkten in de topjaren ongeveer 2.500 mensen. Na vele overnames kwam deze fabriek in handen van Wärtsilä. In 2008 werden er 800 scheepsschroeven geproduceerd. In hetzelfde jaar werd nog een nieuwe assemblagehal geopend. Niet lang daarna maakte Wärtsilä bekend dat er 600 banen zouden worden geschrapt, waarvan 30 in Nederland.

Op 19 januari 2010 maakte de directie bekend dat Wärtsilä in Nederland 570 van de 1561 banen zou schrappen. Als reden werd de omzetdaling aangegeven. De vestiging in Drunen zou, met 400 ontslagen, het zwaarst worden getroffen. Hier zou de gehele productie verdwijnen en naar China worden overgeplaatst, waar groeiende scheepsbouw-activiteiten bestaan. Alleen de research- en serviceafdeling, met 300 medewerkers, zou blijven bestaan. Ook de productievestiging in Zwolle zou worden gesloten. De gieterij-activiteit zou naar China en Spanje worden overgebracht. In Kampen is een wereldwijd distributiecentrum voor onderdelen worden gebouwd.

Ook in Finland, Italië en Noorwegen worden productie-activiteiten afgestoten. In totaal zou het om een verlies van 1400 banen gaan.

Een film uit de begintijd van Lips in Drunen
1rightarrow blue.svg Zie ook: Libéma

Vanaf begin 2014 zal begonnen worden met de bouw van een nieuw kantoor op locatie Drunen waar het "Technology and Service Centre" gevestigd wordt alsmede de "Land and Sea Academy"' waar opleidingen gegeven worden in het servicen van Wärtsilä installaties.

Overige vestigingen in Nederland[bewerken]

  • In Drunen werden aandrijfassen en scheepsschroeven gefabriceerd. Productie is overgeheveld naar China, Italie, Spanje en Noorwegen. Tegenwoordig zit hier het Technology and Service Centre. Hier bevinden zich de Engineering en Research and Development afdelingen voor Nieuwbouw en Service.
  • In Harlingen en IJmuiden bevinden zich service locaties.
  • In Kruiningen bevindt zich een fabriek waar scheepsmachine-onderdelen zoals zuigers en cilinderkoppen worden gereconditioneerd.
  • In Schiedam bevindt zich een onderhouds werkplaats voor schroeven, trusters en scheepsmotoren / componenten van Wärtsilä.
  • In Waalwijk bevindt zich een trainingscentrum.
  • In Zwolle bevindt zich een vestiging waar aggregaten en scheepsmotoren werden vervaardigd. Het servicen en retrofitten van oude typen motoren gebeurt er ook.
  • In Kampen bevindt zich sinds 2010 aan de Zuiderzeehaven het wereldwijde logistieke centrum van Wärtsilä voor reserveonderdelen.

Externe link[bewerken]