Waag (Medemblik)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Waag
Waaggebouw in 2010
Locatie
Locatie Kaasmarkt 2, Medemblik
Adres Kaasmarkt 2Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 46′ NB, 5° 6′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Waag
Start bouw 16/17e eeuw
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 28361
Detailkaart
Waag (Medemblik-centrum)
Waag
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Waag in Medemblik staat aan de Kaasmarkt, vlak bij het begin van het centrum van de stad en bij de havens. Het gebouw was oorspronkelijk een woonhuis, dat 1692 tot waag omgebouwd werd. Met dit verbouwing werd een waag uit de 14e eeuw vervangen, die tegenover de Bonifaciuskerk stond en wegens bouwvalligheid gesloopt werd.

Het gebouw waarin de waag nu gevestigd is heeft twee verdiepingen en een trapgevel met twee venster- en poortassen. Tussen de twee vensters op de verdieping bevindt zich een relief, waarop twee balansen, een waagmeester en een koopman afgebeeld zijn. Boven het relief hangt aan een uitkragende balk een klok, afkomstig van de voormalige waag. Achter elke poort is een verschuifbare balans ingericht. Verder bevindt zich in de binnenruimte nog een kantoor van de weegmeester.

Eeuwenlang werd hier de boter en kaas gewogen en verhandeld aan omliggende steden zoals Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar en Schagen. Tegenwoordig is er een bloemwinkel in gevestigd. Het kantoor van de weegmeester is in 1973 gerestaureerd.

In december 2018 is het pand, waarin op dat moment een bloembinderij zich bevond, opgekocht. Er zal een bistro in gevestigd worden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Link[bewerken | brontekst bewerken]