Waalbrug Nijmegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Waalbrug (Nijmegen))
Waalbrug
de Waalbrug in 2013
Algemene gegevens
Locatie Nijmegen
Coördinaten 51° 51′ NB, 5° 52′ OL
Overspant Waal
Lengte totaal 604 m
Breedte 26,5 m
Doorvaarthoogte NAP +24,75 [1] m
Doorvaartbreedte 241,4 [1] m
Langste overspanning 244,1 m
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 523067
Bouw
Ingebruikname 1936
Gebruik
Weg Waalbrug N325 S100
Verkeersintensiteit 50.000 per dag
Architectuur
Type boogbrug
Bijzonderheden Doorvaarthoogte aflopend tot NAP+24,66 m aan de kanten.[1]
Waalbrug Nijmegen (Gelderland)
Waalbrug Nijmegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Polygoonjournaal 3 december 1934: Bouw van de brug over de Waal
De (Verlengde) Waalbrug en de Lentloper in 2016

De Waalbrug is een boogbrug over de Waal die het centrum van Nijmegen met Lent verbindt. De brug maakt deel uit van de N325 en de stadsroute S100. Twee kilometer westelijker ligt de in 2013 geopende stadsbrug De Oversteek.

Constructie[bewerken | brontekst bewerken]

De volledige lengte van de Waalbrug bedraagt 604 meter, en de hoogte, in het midden van de hoofdboog, ongeveer 60 meter boven NAP. De boog overspant tussen de twee pijlers een afstand van 244,1 meter en was daarmee bij oplevering in 1936 de langste boogbrug van Europa. Tot ongeveer het wegdek valt de boog meetkundig gezien samen met een cirkelsegment met een radius van 200 meter.

In tegenstelling tot veel andere bruggen uit dezelfde periode en met vergelijkbare constructie, zoals de IJsselbrug bij Zwolle, de John S. Thompsonbrug bij Grave en de John Frostbrug bij Arnhem is de Waalbrug uniek, omdat het een boogbrug is in de letterlijke zin van het woord; de overdracht van de krachten rust daadwerkelijk in de twee pijlers.

Aan de westelijke kant van de Waalbrug ligt een busbaan. De brug heeft aan beide zijden een fietspad met een smalle voetgangersstrook. De brug was eerst groen, vanaf 1980 werd hij lichtbeige geschilderd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1936 was er geen vaste verbinding voor gewoon verkeer naar de overkant van de Waal. Al het verkeer moest overgezet worden met gierpont "Zeldenrust". Voor treinverkeer was al sinds 1879 de spoorbrug beschikbaar.

In 1906 begon het comité "Nijmegen Vooruit" met het maken van plannen voor de bouw van de Waalbrug, maar het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog gooide roet in het eten. In 1927 waren de definitieve plannen gemaakt en op 23 oktober 1931 begon de bouw van de brug, volgens een ontwerp van architect G. Schoorl.

Op 16 juni 1936 werd de brug door koningin Wilhelmina geopend in aanwezigheid van 200.000 belangstellenden.

Op 10 mei 1940, tijdens Duitse aanval op Nederland in de Tweede Wereldoorlog, blies de Nederlandse genie de brug op, om een snelle opmars van het Duitse leger te voorkomen.[2] Tijdens de bezetting herstelden de Duitsers de brug en hij kon vanaf 1943 weer gebruikt worden door verkeer. Op 20 september 1944 viel de brug nagenoeg onbeschadigd in de handen van de geallieerden.

Tweede verkeersbrug[bewerken | brontekst bewerken]

Op de brug stond tijdens de ochtend- en avondspits meestal een flinke file; net als het Keizer Karelplein is de brug een flessenhals die de doorstroom van verkeer door Nijmegen moeilijk maakt. Bovendien is het, omdat de Waalbrug van groot belang is voor het regionale verkeer, lastig de brug te renoveren. Voor meer capaciteit en de mogelijkheid het verkeer om te leiden bij het afsluiten van rijbanen voor groot onderhoud werd in 2013 een tweede verkeersbrug geopend, De Oversteek. Hierna werd tot medio 2015 de Waalbrug verlengd om ook over de nieuwe nevengeul, de Spiegelwaal, te reiken.

Voor het fietsverkeer over de Waal is er sinds 2004 ook de Snelbinder, verankerd aan de spoorbrug.

Per etmaal maakten in 2005 meer dan 50.000 voertuigen gebruik van de brug.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Waalbrug, gezien vanaf de Snelbinder
Waalbrug, gezien vanaf de Snelbinder

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Waalbrug in Nijmegen.
Volgende brug stroomafwaarts:
Spoorbrug Nijmegen
Bruggen over de Waal Volgende brug stroomopwaarts (Rijn):
Rijnbrug bij Emmerik (B220)