Walibi Belgium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Walibi Belgium
De ingang van Walibi Belgium
De ingang van Walibi Belgium
Locatie Vlag van België Waver, België
Eigenaar Compagnie des Alpes
Opening 26 juli 1975
Eerdere namen Walibi
Walibi Wavre
2001-2005: Six Flags Belgium
Seizoen Maart/april tot oktober/november
Oppervlakte 55,5 hectare
Attracties
Totaal 40 en 2 shows
Achtbanen 6
Waterattracties 3
Darkrides 1 (interactieve)
Officiële website
Walibi Belgium op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Walibi Belgium is een pretpark in de Belgische stad Waver.

Het park werd in 1975 opgestart door Eddy Meeùs onder de naam Walibi, wat later Walibi Wavre werd. De naam Walibi is een lettergreepwoord, samengesteld uit de gemeenten waaraan Walibi gelegen is: Waver - Limal - Bierges. Een wallaby is tevens een kangoeroesoort, vandaar dat de oranje kangoeroe de mascotte is geworden van het park. Na een aantal naamswijzigingen, waaronder Six Flags Belgium, heet het park sinds 2005 weer Walibi en is de oranje kangoeroe terug.

Geschiedenis[bewerken]

1975: opening Walibi[bewerken]

Grande Roue, het reuzenrad uit Walibi Belgium

Op 26 juli 1975 opende Eddy Meeùs, na een mislukte poging tegen de Franse grens, eindelijk zijn park. De hoofdattractie was een teleski, een soort van waterski die niet door een boot, maar door een kabel werd voortbewogen. Eddy was een exclusieve verdeler voor deze attractie in de Benelux. Zijn doel was dan ook een mooie showroom te hebben, waar de potentiële kopers kennis konden maken met dit tuig. Deze teleski is tegenwoordig niet meer aanwezig in het park. Verder stonden nog enkele kermisattracties in het park, en bezoekers konden er op pony's rijden. Eddy vroeg 400 BEF voor één dag volledige toegang tot het park. Walibi was het eerste Europese pretpark dat deze formule van "één prijs betalen, alle attracties inbegrepen" toepaste, andere parken vroegen een prijs per rit op een attractie.

Het eerste jaar kwamen er 47.000 bezoekers.

1976: eerste volledig seizoen[bewerken]

Dit jaar werd een parcours gebouwd rond De zonnetempel van Kuifje. Met een bootje voeren bezoekers door een fluorescerend bos, maakte men kennis met allerlei dieren die Kuifje in het Amazonewoud ontmoette en voer ten slotte de Zonnetempel (een grot) binnen.

Dit jaar, het eerste volledige seizoen van het park, kwamen er 250.000 bezoekers.

1977: verdere uitbreiding[bewerken]

In 1977 verbleven 2 dolfijnen, Floppy en Daisy, in het park. Deze bleven er tot in 1984. Verder werden nog enkele nieuwe kermisattracties geplaatst.

Er kwamen in dit derde levensjaar 400.000 bezoekers.

1978: eerste grote uitbreiding[bewerken]

Door het succes van de vorige jaren en het stijgend aantal bezoekers, kreeg Eddy Meeùs een lening van 500.000 BEF. Hiermee kon hij het park uitbreiden. Er werd onder andere een achtbaan van de fabrikant Schwarzkopf gebouwd, genaamd Jumbo Jet, en de riviervlotten en de boomstamattractie La rivière sauvage (Wilde Rivier, later Rio Grande) werden aangekocht. Deze Wilde Rivier was de eerste in zijn soort voor België. Verder gingen dit jaar de Cinema 2000 open, een projectie van een 7mm-film op een groot scherm. Ook de Enterprise werd dit jaar gebouwd.

Dat jaar bezochten 700.000 bezoekers het park.

1979: opening van Tornado[bewerken]

Ook in 1979 werd er fors geïnvesteerd in het park. Meeùs kreeg een lening van 200.000.000 Belgische frank. Hiermee liet hij ten eerste een reuzenrad bouwen. Dit werd, met een hoogte van 50 m, toen het tweede hoogste reuzenrad van Europa. Na een paar Amerikaanse parken te hebben bezocht, wilde hij nog een achtbaan in zijn park. Hiervoor klopte hij aan bij de Nederlandse firma Vekoma, een verdeler van de Amerikaanse attractiebouwer Arrow Dynamics. Vekoma bouwde de Tornado. Hiervoor kreeg Eddy verschillende waarschuwingen van andere pretparken, zoals de Efteling en Alton Towers, die beweerden dat de Tornado een foute investering was en het verkeerde publiek zou aantrekken. De Tornado werd echter een fenomenaal succes en later opende Alton Towers dezelfde attractie en bouwde Efteling aan haar super-Tornado: Python.

Het park kreeg dat jaar 900.000 bezoekers te verwerken.

1980-1981[bewerken]

In 1980 werd een tweede attractie rond Kuifje gebouwd: Kuifje en het geheim van de Eenhoorn. Het was de eerste grote Europese binnenattractie. Een jaar later werd de parachutetoren Yoyo gebouwd.

1982: opening van Sirocco[bewerken]

In 1982 werd Sirocco geïntroduceerd. Deze achtbaan was 45 meter hoog en haalde 85 km/u. Al snel groeide hij uit tot een van de bekendste attracties van het park. Van deze baan bestonden er toen in totaal reeds zeven exemplaren, maar voor Walibi werd dit wederom een Europese première. Een Duitse fabrikant had de baan oorspronkelijk geconstrueerd voor een Japans pretpark, dat een tijdje later failliet ging. Eddy Meeùs stelde voor de baan over te nemen. De constructeur garandeerde hem dat hij enorm veel succes zou hebben met de Sirocco en voorspelde dat de attractie 300.000 bezoekers meer naar het park zou lokken. De totale kostprijs was 75 miljoen Belgische frank, waarvan de fabrikant een voorschot kreeg van 45 miljoen frank, de resterende 30 miljoen zou hij pas krijgen als zijn voorspelling bleek te kloppen. Meeùs heeft nooit het volledige bedrag moeten betalen omdat het park geen 300.000 bezoekers extra ontving. Toch betekende deze attractie een serieuze meerwaarde voor het park.

De bezoekersaantallen bleven stijgen en dit jaar kwamen er 960.000 bezoekers.

1983-1986[bewerken]

1983 was een "rustjaar" voor Walibi wat attracties betreft. Er werden geen nieuwe attracties gebouwd, maar er werd wel flink aandacht besteed aan de bloemenperken in het park. 1984 bracht Panchito naar het park, en in 1985 werd de attractie Ali Baba gebouwd rond de sprookjes uit Duizend-en-één-nacht.

1987: opening van Aqualibi[bewerken]

Eddy Meeùs wilde graag een waterpark in Waver. Het jaar daarvoor had hij met zijn familie verschillende waterparken bezocht en zijn doel was om de beste attracties naar Waver te halen. Samen met externe maatschappijen begon hij aan de ontwikkeling van Aqualibi. Dit werd voor België het eerste grote overdekte subtropische zwemparadijs. Heden is Aqualibi volledig onafhankelijk, en in tegenstelling tot vroeger niet meer gratis toegankelijk voor bezoekers van Walibi.

1988: opening Radja River[bewerken]

Radja River

In 1988 opende men de Radja River. Deze rapid river was bij de opening de grootste in zijn soort. De attractie werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin. In Walibi werden voor de eerste keer bootjes gebruikt met 12 zitplaatsen. De attractie kwam er als antwoord op de Piraña in de Efteling. Met deze attractie haalde Walibi een wereldrecord: Radja River heeft namelijk een debiet van 30 miljoen liter water per uur.

De Radja River klopte alle records voor het Waverse park en er kwamen dat jaar 1.400.000 bezoekers naar Walibi afgezakt.

1989-1990: 3D-theater + uitbreiding Aqualibi[bewerken]

In 1989 werd een 3D-theater in het park gebouwd. In 1990 was de grootste vernieuwing de uitbreiding van het waterpark Aqualibi. Ondertussen werd ook weer aandacht besteed aan het groene aspect van het park en werden bomen en bloemen aangeplant.

1991: reclamecampagne met GB[bewerken]

GB en Walibi hadden hetzelfde reclamebureau en bedachten samen een campagne. Er werden honderdduizenden tickets weggegeven bij aankoop van producten in de GB. Dit bezorgde Walibi een té druk jaar. Het jaar 1991 ging dan ook de geschiedenis in als het drukste jaar ooit in Waver. Op de snelwegen naar het park moest de rijkswacht helikopters inzetten om het verkeer naar Walibi in toom te houden. Om het toch niet te druk te laten worden in het park, werd er beslist dat de GB-tickets ook nog geldig zouden zijn in het begin van het seizoen 1992.

1992: Colorado en Bounty[bewerken]

Ondertussen was men nog steeds bezig met het mooier maken en het thematiseren van het park. Men wou niet zomaar attracties neerzetten, maar attracties met een thema. Dit is terug te vinden in de Colorado (tegenwoordig Calamity Mine). Een treintje raast door een bergachtig decor en moet zo de mijnsfeer oproepen. Ook de Bounty, een Looping Schip, nam de mensen vanaf 1992 mee voor een wild avontuur. Dit was geen gewoon schommelschip: de boot had een tegengewicht en draaide 360° rond. Verder werd een nieuwe zeeleeuwenshow geïntroduceerd in een soort overdekt amfitheater met 2000 plaatsen.

1993-1994[bewerken]

In deze twee jaren werden geen nieuwe attracties gebouwd, maar werd opnieuw gewerkt aan het comfort van de bezoekers van het park.

1995: Walibi 20 jaar[bewerken]

In 1995 werd Eddy Meeùs 70 jaar, en werd Walibi 20. Omwille van zijn leeftijd begon Meeùs uit te kijken naar overnemers. Oorspronkelijk wilde hij alles verkopen, behalve het park in Waver. Voor zijn 20ste verjaardag brak Walibi Waver de twee boomstamattracties Rio Grande en Rio Salto af. In de plaats daarvan kwam een nieuwe boomstamattractie: Flash Back, gethematiseerd naar een verjongingsmachine die bezoekers tijdens een ritje drastisch zou verjongen. Deze attractie had een afdaling die achterwaarts genomen werd. Door deze attractie werden bezoekers in het verhaal plotseling niet jonger, maar weer ouder. Ook de Walibi Express, tegenwoordig de MusicXpress, werd dit jaar gebouwd. Deze trein bood bezoekers een rondrit doorheen een groot deel van het park.

1997: ongeval met Sirocco[bewerken]

In 1997 gebeurde er een groot ongeval met de Sirocco, echter zonder ernstige gewonden. Doordat het vliegwiel uit het lanceringsmechanisme niet genoeg snelheid had, was de trein van de achtbaan te traag gelanceerd, waardoor deze in het midden van de looping bleef hangen. Omdat de trein niet zomaar los te trekken was, bleven 27 mensen anderhalf uur ondersteboven in de attractie zitten. Na dit incident werd de attractie volledig gecontroleerd en ging na een paar aanpassingen weer open voor het publiek. De populariteit van de attractie steeg nog meer wegens de internationale aandacht van de media in verband met het ongeval.

1998: Dalton Terror + overname door Premier Parks[bewerken]

Premier Parks, een Amerikaans attractieconcern, nam in 1998 belangen in de Walibi Group, waartoe ook het park in Waver behoorde.[1]

1998 werd wederom een jaar waarin Walibi aan bekendheid won. Het park bood reeds twee thrills: Tornado en Sirocco, twee vrijwel unieke waterattracties: Radja River en Flash Back, en voldoende entertainment met een zeeleeuwen- en papegaaienshow aan. Nu werd ook de Dalton Terror geïntroduceerd. Deze vrije val van bijna 80 meter hoog, is een van de indrukwekkendste attracties van België en de hoogste attractie in de Benelux.

1999: Premier Parks wordt Six Flags[bewerken]

In 1998 had Premier Parks de Six Flags-groep overgenomen en nam de naam Six Flags over, vanwege de betere bekendheid. Ook in Europa zouden de parken worden hernoemd naar Six Flags. In eerste instantie veranderde er voor het Waverse park niets. Meeùs kreeg ook van de nieuwe eigenaar de tijd om zijn laatste attractie Lucky Luke City met de Dalton Terror af te werken.

Ondertussen kreeg het park veel klachten over geluidsoverlast. Om de omwonenden tegemoet te komen werd dit jaar rond de looping van Sirocco een gebouw geplaatst dat het lawaai reduceerde. De Sirocco kreeg een industriethema, de naam veranderde in Turbine en heropende in 2000. Ook om de omwonenden meer stilte te gunnen werd op de Bounty een dak gemonteerd, wat het geluid van de gillende bezoekers reduceert. De attractie werd ook geschilderd, maar behield wel zijn naam.

Verder introduceerde Walibi in 1999 opnieuw drie nieuwe attracties. Vikingbootjes en de kinderachtbaan La Coccinelle werden gebouwd in de achterste zone van het park. De grootste nieuwigheid was echter de achtbaan Vampire. Deze omgekeerde achtbaan was een verbeterde versie van El Condor in het Nederlandse Walibipark, gebouwd door de Nederlandse firma Vekoma. Ondertussen is dit standaard achtbaanontwerp in vele parken te vinden, maar toen was dit nog een vrij uniek ontwerp.

2000: 25e verjaardag van Walibi[bewerken]

In 2000 vierde Walibi zijn vijfentwintigste verjaardag. Dit was de laatste echte verjaardag van het originele Walibi. Dit jaar werden geen nieuwe attracties gebouwd.

2001: nieuwe naam Six Flags Belgium[bewerken]

In 2001 werd Walibi Wavre omgedoopt tot Six Flags Belgium en de mascotte met de oranje kangoeroe verdween. Er werd door de nieuwe Amerikaanse eigenaars 400.000.000 BEF geïnvesteerd. Talrijke thrill rides en rollercoasters naar Amerikaans model verschenen. Onder andere de Weerwolf, Cobra en het Paleis van de Geest werden toegevoegd. Toch bleef de komst van een geplande mega-achtbaan uit, vanwege oplopende investeringen in het zusterpark in Nederland en de blijvende ruzies met omwonenden van Six Flags Belgium, met name voor geluidsoverlast.

Six Flags adverteerde met zo'n 20 nieuwe attracties en shows. Naast bovenstaande attracties waren dit meestal standaardontwerpen die de lege delen van het park opvulden. Six Flags had namelijk een andere mening dan de vorige eigenaar, namelijk dat het niet nodig was om peperdure attracties te plaatsen als het park toch al goed draaide.

Op zaterdag 24 november overlijdt ook de oprichter van Walibi Wavre, Eddy Meeùs, op 76-jarige leeftijd.

2003: opening van Challenge of Tutankhamon[bewerken]

In 2003 opende de attractie Challenge of Tutankhamon, een interactieve darkride met als thema de Egyptische oudheid, gebouwd door het bedrijf van Sally-Corporation. De locatie voor de attractie werd het oude gebouw van Kuifje en het geheim van de Eenhoorn, die een paar jaar daarvoor gesloten werd wegens het te dure onderhoud en de ouderdom van de attractie. Challenge of Tutankhamon werd verkozen tot tweede beste nieuwigheid van dit jaar ter wereld, nipt na Top Thrill Dragster in het Amerikaanse Cedar Point, en bleef ook daarna nog populair.

2004: einde Six Flags[bewerken]

In 2004 werd de Six Flags European Division overgenomen door Palamon Capital Partners, die de groep voortaan Star Parks noemt. Deze moest het zwaar verlieslatende Six Flags European Divison er weer bovenop helpen.

Dit jaar werd ook de Spongebob 4D-cinema (tegenwoordig W.A.B Cinema 4D) geopend.

2005: terug Walibi Belgium[bewerken]

Na enkele jaren afwezigheid, keerde in 2005 de kangoeroe als symbool terug naar Waver.[2] Ter ere van het 30-jarig bestaan van het park, werden nocturnes gehouden om dit te vieren. In Aqualibi was de kangoeroe al eerder teruggekeerd. Walibi bleek nog steeds een sterk merk te zijn en 2005 werd een succesjaar voor het park. Naast de oranje kangoeroe werden ook Wok de Draak, Mama Lily het Nijlpaard en vele andere vriendjes geïntroduceerd, net als het vriendinnetje Walibelle en hun baby Waliboo. Ook de stripfiguren Suske en Wiske, Bollie en Billie, Lucky Luke en de Dalton-broertjes maakten hun intrede in Walibi. Het eerste Walibi-stripalbum verscheen en draaide rond Walibi en enkele van de nieuwe personages. De populariteit van Halloween bereikte in 2005 eveneens een hoogtepunt. Op 31 oktober vonden 24.000 bezoekers hun weg naar het park. De "ruïne" van de achtbaan Tornado deed dat jaar dienst als decor voor een Halloweenattractie: Tornalloween.

De vernieuwing van Six Flags Belgium naar Walibi Belgium lokte dat jaar 1,3 miljoen bezoekers naar Waver.

2006: Compagnie des Alpes[bewerken]

In 2006 ondertekende Compagnie des Alpes (CDA) een intentieverklaring met Palamon Capital Partners om vijf parken van de Star Parks groep, waaronder ook Walibi Belgium, over te nemen. Movie Park Germany bleef in handen van Star Parks en ook Walibi Lorraine werd niet door CDA overgenomen. In 2006 werd de Tornado afgebroken. Er werd aangekondigd dat deze achtbaanveteraan onmiddellijk vervangen zou worden door een wereldprimeur: een Mountain Glider.

2007: Vertigo[bewerken]

In 2007, het eerste jaar onder Compagnie des Alpes, gaf men te kennen van Walibi Belgium opnieuw de parel van de Walibi-groep te willen maken. Een budget van 8 miljoen euro werd in het park geïnvesteerd om het te verbeteren en het er tegen 2009 als nieuw te laten uitzien. CDA had plannen om in de toekomst nog meer andere Europese parken de naam Walibi te geven en er werd een televisieserie of film gepland rond de mascotte van het park.

Vertigo, operationeel van 2007 tot 2008

Op 14 juni 2007 werd een nieuwe attractie geopend, Vertigo. Dit was een combinatie van een achtbaan en een kabelbaan en was de enige in zijn soort. De attractie was gepland voor juni 2006, maar de opening werd wegens technische problemen een jaar uitgesteld. Bovendien werd ze snel opnieuw gesloten om verdere tests uit te voeren met betrekking tot de veiligheid.

Op 5 augustus werd een wereldrecord verbroken in Walibi Belgium. Acht jongeren van de fansite Walibi.net brachten 74 uur door in het reuzenrad La grande Roue. Hiermee raapten de jongeren zo'n 5600 euro bij elkaar, dat integraal naar Make-A-Wish Belgium-Vlaanderen ging. Met Halloween bracht men een verbeterde versie van het angstaanjagende Hotel Fant'ôme. Er kwam een nieuwe attractie in het Paleis van Ali Baba, waar van 2002 tot 2006 het Paleis van 1001 Nachtmerries te vinden was.

2008: vervolg renovatie[bewerken]

Cobra in nieuwe kleuren

In 2008 werd de andere helft van het verkregen budget, 4 miljoen euro (de eerste helft werd gebruikt in 2007), gespendeerd aan renovaties en onderhoud. Zo stond een renovatie van de boomstamattractie Flash Back gepland, die naar zijn oorspronkelijke staat uit 1995 zou teruggebracht worden als een attractie met mooie thematisatie en veel speciale effecten.

Ook de tow boat ride Gold River Adventure werd opnieuw gethematiseerd. Dalton Terror en Cobra werden geschilderd, Cobra's blauwe en rode Superman-kleurenschema maakte plaats voor een gele track en bordeaux-paarse supports. Ook aan de boomstamattractie werd gewerkt en het park schonk extra aandacht aan bloemen en planten. Nieuwe bloemenperken werden aangeplant. Bovendien spendeerde het park een flinke som aan extra entertainment om het totaalplaatje af te maken. Deze renovaties maakten deel uit van een driefasenplan, dat in 2009 nog verdergezet moest worden.

In 2008 werd ook de Turbine voorlopig gesloten, niettegenstaande het feit dat de baan voor het seizoen 2007 nog een groot onderhoud en een paar nieuwe onderdelen gekregen had. Walibi maakte bekend dat ze zou heropenen in 2012, maar dat werd uitgesteld naar ten vroegste 2013.

Op 8 mei 2008 werd de Vertigo geopend. Dit werd voorafgegaan door een openingsceremonie met vuurwerk en special effects. De attractie werd officieel geopend door Jean-Claude Van Damme en er was een afterparty met DJ Wout van Sylver. De attractie werd echter weer gesloten op 19 mei, en in oktober 2008 werd bekendgemaakt dat de Vertigo in de winter van 2009 zou worden afgebroken, omwille van de onbetrouwbaarheid van de attractie.[3] Walibi Belgium had Doppelmayr drie eisen opgedrongen: de attractie moest aan een aanvaardbare capaciteit rijden, dagelijks kunnen draaien zonder te veel storingen en ze mocht niet te duur in onderhoud zijn. Walibi Belgium liet wel weten reeds op zoek te zijn naar een vervanger voor Vertigo, die ten vroegste in 2010 zal openen.

Ondanks de negativiteit in de pers omtrent Vertigo, spreekt Walibi Belgium wel van een zeer geslaagd seizoen, met 1.000.000 bezoekers.[4]

2009: The Big 7[bewerken]

Na het verdwijnen van Vertigo en de voorlopige sluiting van Turbine, start Walibi Belgium in 2009 met twee grote attracties minder dan in 2008. Het park pakt in het begin van het nieuwe seizoen uit met het nieuwe concept The Big 7. Walibi Belgium plaatst daarmee zeven attracties in de kijker. Deze attracties zijn: Weerwolf, Calamity Mine, Flash Back, Radja River, Challenge of Tutankhamon, Vampire en Dalton Terror. Bedoeling van The Big 7 is dat elke maand één attractie centraal staat en dat deze ook op een ludieke manier wordt aangekondigd in de pers.

In april stond de Weerwolf centraal, de enige houten achtbaan in België. Deze werd in de kijker gezet doordat Walibi Belgium met een recordaantal mensen een mensenketting wilde maken in de vorm van Weerwolf.

In mei stond de Mine Train Calamity Mine op het programma. Op 30 mei nodigde Walibi Belgium roodharigen uit om gratis naar Walibi Belgium te komen voor de Big7-actie. Meer dan 4000 roodharigen (vooral met een rode pruik) zakten naar Walibi af.

In juni stond de Vampire in de spotlights. Als extra animatie werkte Walibi Belgium samen met het Rode Kruis dat bloed afnam. Deze actie kwam er omdat de Vampire gethematiseerd is naar Dracula.

Begin juni raakte bekend dat Walibi Belgium uitpakte met een nieuwe show: Walibi On Tour, met de kangoeroe en zijn vriendjes in de hoofdrol. De show draaide vooral om muziek en dans en ging uiteindelijk in première op dinsdag 14 juli.

Midden oktober pakt het park opnieuw uit met Halloween. Net zoals in 2008 draait heel het evenement rond het Monster Festival van de duivelse circusdirecteur Draco en zijn leger van monsters en freaks. Nieuw voor Halloween 2009 is Zoo Terror. Daarin worden bezoekers voorgesteld aan de moeder van Draco. Deze attractie werd enkel aangeraden aan personen boven 16 jaar en was te vinden in het gebouw van Turbine. Dit betekende voor velen meteen ook het grote afscheid van die attractie. Met Tornalloween gebruikte Walibi Belgium eveneens een gesloten attractie als locatie voor een spookhuis, namelijk Tornado. Een maand na Tornalloween verzond Walibi Belgium foto's van een verknipte en afgebroken Tornado.

2010: Aqualibi sluit een jaar zijn deuren[bewerken]

Al sinds enkele jaren gingen er geruchten de ronde dat Aqualibi een grote opknapbeurt nodig had. In 2009 maakte het park bekend dat het vanaf 4 januari 2010 zijn deuren zou sluiten voor een grondige renovatie van het waterpretpark. Aqualibi zou weer openen in de lente van 2011. Het zwembad, alsook het volledige glazen dak van het zwembad, zouden grondig aangepast en vernieuwd worden. Volgens Aqualibi zou het waterpark een pak milieuvriendelijker worden, of het ook opnieuw gethematiseerd zou worden, was toen nog niet bekend. Voor deze renovatie werd er zo'n 10 miljoen euro geïnvesteerd. Turbine ging nog niet open en Inferno werd uit het park verwijderd.

Voor het eerst sinds jaren vertoonde het park opnieuw een grootse show in zijn amfitheater. Fun Explosia was ongeveer 100 dagen te zien in het park. Het leek eveneens of het park in 2010 werk maakte van entertainment. De jaarlijkse nocturnes werden dit jaar eveneens in een thema gestopt: weerwolven.

Voor Halloween kiest men opnieuw voor het concept van het jaar daarvoor: Monster Festival. Al vanaf september laat het park Marva op België los. Zij wordt het nieuwe gezicht van Halloween Monster Festival. Marva is een Belgisch-Russische acrobate, die naam en faam maakte in het circus. Ze is een door en door slechte vrouw die, volgens geruchten, de gruwelijke dood van haar zussen op haar geweten zou hebben. Ze is tevens de stiefmoeder van Draco, die vorig jaar het gezicht van Halloween was. Vanaf dag één blijkt Marva enorm populair te zijn en heeft ze duizenden fans op haar profiel op Facebook. Marva was voor het eerst te zien begin oktober 2010. Tijdens Halloween was ze dagelijks in het park te zien, waar ze bezoekers tot op het bot uitschold. Ze bracht eveneens een nieuwe themazone en Halloweenattractie mee naar Walibi Belgium: Marva Land, met in die zone de attractie Candy Fabrik. Ze brengt ook Zoo Terror terug mee naar Walibi, een van de meest intense Halloweenattracties in de geschiedenis van Walibi Belgium. Ook dit jaar blijft Halloween in Walibi Belgium records breken: gedurende twee opeenvolgende dagen moest Walibi zijn poorten sluiten omdat de maximum capaciteit van het park bereikt was.

Het park liep gedeeltelijk onder water bij de overstromingen van november 2010.

2011: W.A.B. & The SkunX: The Music Battle[bewerken]

Tijdens de sluitingsperiode is er heel wat veranderd in Walibi. De oranje kangoeroe heeft een grondige metamorfose ondergaan en zijn vriendjes; Oscar, Mama Lily, Wok, Rocky, Splash en Doedoe zijn verdwenen. Zij worden vervangen door Haaz, Zenko en Fibi, die samen met Walibi de muziekband W.A.B. vormen. Hun rivalen zijn The SkunX, de slechte tweelingbroer van Walibi en zijn donkere kompanen: Loco en Motiv. Zij spelen samen in de dark-rock band The SkunX. Walibi zit in een volledig nieuw kleedje en concentreert zich nu op de tweens, wat zoveel wil zeggen als jongeren tussen 8 en 12 jaar. Met deze zet wil Compagnie des Alpes, de groep achter Walibi, het sterke merk van Walibi buiten de parkgrenzen brengen. Dat zou zich vertalen in onder andere games, televisieseries, strips en singles. De drie zusterparken in Nederland en Frankrijk ondergaan hetzelfde lot. De Walibi-groep wordt omgevormd tot Walibi Studio's en hoopt het grootste entertainmentmerk van Europa worden. Begin april maakte het park bekend dat het in zee zou gaan met supermarktketen Carrefour. Walibi gaf voor Carrefour 50.000 gratis tickets weg en bracht samen met de keten een stickerboek op de markt. Het park zorgde op 1 april eveneens voor een aprilgrap in samenwerking met Radio Contact. Hierin deed Walibi vele fans de wenkbrauwen fronsen wanneer het aankondigde dat de Amerikaanse groep The Black Eyed Peas het park gedurende één week zou afhuren om er te bekomen van hun optreden op Rock Werchter op 3 juli 2010.

Op 31 maart 2011 opende Aqualibi na 500 dagen sluiting opnieuw zijn deuren voor het grote publiek. Het vernieuwde Aqualibi bleek mateloos populair. Amper één maand na opening bezochten reeds 57.000 bezoekers het waterpark. Gedurende de paasvakantie moest Aqualibi meermaals zijn deuren sluiten wegens volzet. Ook Walibi Belgium draaide tijdens de paasvakantie op volle toeren. Het pretpark kreeg een dagelijks gemiddelde van 10.000 bezoekers over de vloer. In totaal bezochten 150.000 mensen het pretpark tijdens de paasvakantie. Walibi Belgium sprak van ongeziene cijfers en de beste paasvakantie sinds de opening van het park in 1975. Ook tijdens het seizoen bleef het park veranderingen uitvoeren. Zo werden vele verbeteringen aan attracties en infrastructuur aangebracht, werd het fotopunt aan Vampire na jaren weer heropend en vestigde men extra aandacht op live-entertainment. In juli en augustus presenteerde het park opnieuw zijn populaire nocturnes (laatavondopening tot 23u00), waarin een nieuwe live-figuur haar intrede maakte: Vita Drakovitz was de gastvrouw van een muzikale show, speciaal gemaakt voor de nocturnes.

Verder waren er geen grootse veranderingen voorzien voor Walibi Belgium. De komende vijf jaar zou het park echter grote veranderingen ondergaan naar aanleiding van de wedergeboorte van Walibi. Het park deed ook afstand van enkele andere figuren in het park, waaronder de stripfiguren Suske en Wiske en Bollie en Billie. Ook de 4D-film SpongeBob SquarePants verdween, maar werd vervangen door Rokken Roll, een 4D-film van eigen huis. Ook een nieuwe show werd voor het eerst getoond in het amfitheater, dat omgedoopt werd naar de Fabulous Arena: The Music Battle. De show is van de hand van Dick van den Heuvel, die eerder de musical Kruimeltje schreef voor Efteling. Meteen na de première van de film en de show op 9 april 2011, kregen deze lovende kritieken van fans en bezoekers.

Traditiegetrouw vond in oktober opnieuw Halloween plaats in Walibi Belgium. Dit jaar keerde Marva noodgedwongen terug naar Walibi. Alle monsters die ze in 2010 voor dood achterliet zijn bloeddorstige zombies geworden, die klaarstaan om Marva op te wachten. In 2011 opende Walibi Belgium vijf gloednieuwe spookhuizen voor Halloween. Bezoekers konden griezelen in Marva's Candy Factory, Zombie River, The Mine of Fear, Zoo Terror II en Insomnia. Daarnaast konden ze genieten van een gloednieuw Halloweenspektakel: Zombie Cabaret. Net zoals het jaar daarvoor waren deze spookhuizen, in tegenstelling tot zoals bij Walibi Holland, volledig gratis. Ook nieuw dat jaar was de Zombie Bar, die te vinden was op een van de eilandjes van het meer van Walibi. Voor het eerst sinds de start van Halloween deelde Walibi Belgium het park op in drie zones: een kindvriendelijk Halloween in Walibi Playland, een familie-Halloween ter hoogte van Marva's Candy Factory en tot slot het grotere werk in Zombie Zone.

2013: terugkeer van Turbine[bewerken]

In de loop van seizoen 2008 sloot de populaire achtbaan Turbine voor onbepaalde tijd. Onmiddellijk werd gevreesd dat de achtbaan niet meer zou openen. Het park liet weten dat het volop onderzocht wat de mogelijkheden waren en of de baan al dan niet definitief gesloten zou blijven. Medio 2010 doken de eerste geruchten op dat Turbine tijdens de winter van 2011-2012 afgebroken zou worden. Het park zou echter al een vervanger klaarhebben, een draaiende achtbaan of Spinning Coaster. In januari 2011 kwam Walibi Belgium op de proppen met plannen voor een vernieuwde Turbine, maar ook de plannen voor de Spinning Coaster, die de werknaam 'Fabulous' meekreeg. Die plannen werden ingediend bij het stadsbestuur van Waver. In april 2011, met het verschijnen van de nieuwe milieuvergunning voor het park, werd duidelijk dat de Turbine in 2012 volledig overdekt heropend zou worden. De plannen voor de draaiende achtbaan gingen de prullenbak in.

Deze datum werd echter niet gehaald. Volgens het park zou de achtbaan zeker wel openen, maar ten vroegste in 2013, of misschien zelfs later. In januari 2012 dook het bericht op dat de Duitse achtbaanfabrikant Gerstlauer de renovatie van Turbine op zich zou nemen. Op 1 april 2012 verscheen er in een Waalse krant een bericht over de heropening van Turbine in 2013. Het artikel, dat op een ongelukkige datum gepubliceerd werd, werd al snel in twijfel getrokken en bekeken als een aprilvis van Walibi Belgium. Echter, op 6 april 2012 maakte Walibi Belgium officieel bekend dat Turbine zijn deuren opnieuw opent in 2013. De werken zouden midden mei 2012 starten en zouden een jaar in beslag nemen. De thematisatie van de vernieuwde Turbine was nog onbekend, maar zou gedaan worden door het Nederlandse JoraVision, dat ook al verantwoordelijk was voor de thematisatie van onder andere Joris en de Draak in de Efteling.

Begin maart 2013 kondigde Walibi Belgium aan dat de achtbaan mits enige vertraging zou openen. De eerste ritten op de vernieuwde Turbine waren voorzien voor eind juni. In een officieel persbericht omtrent de start van het nieuwe seizoen, maakte Walibi Belgium bekend dat de nieuwe naam voor Turbine in april onthuld zou worden. De nieuwe naam, Psyké Underground, is uiteindelijk bekendgemaakt op 16 mei 2013.

Ondanks de vertraagde opening van Psyké Underground heeft men tijdens de winterstop niet stilgezeten in Waver. Zo wordt de volledige Franse en Italiaanse zone van het park omgevormd naar de WAB-Zone. Attracties zoals De Grote Carrousel, de botsautootjes Tuf Tuf Club, de breakdance Cilindri Rotanti en de zweefmolen French Cancan ondergaan een heuse transformatie. De Italiaanse kinderzone wordt een kleine SkunX-zone. Bovendien opent in de vernieuwe WAB-zone ook een nieuwe attractie: Walibi Fun House. Met een speciaal brilletje op de neus worden bezoekers ondergedompeld in de sfeer van een buitengewoon huis, waar het plafond de vloer is, servies en bestek een eigen leven gaan leiden en waar niets is wat het lijkt. De attractie, die eerder als Halloweenattractie gebruikt werd, is te vinden naast Tuf Tuf Club.

Tot ieders verbazing keert een verdwenen watereffect in Radja River terug. Het waterplafond aan het einde van de rit, dat eerder werd verwijderd na klachten van bezoekers omdat ze té nat werden, is dat jaar opnieuw in gebruik genomen.

Het centrale thema van Halloween 2013 in Walibi draait zoals de voorbije drie jaar opnieuw rond zombies en gastvrouw Marva. Het spookhuis Zoo Terror, dat in 2009 zijn debuut maakte, keert dat jaar niet terug. Zombie River, Mad House 3D, Insomnia, Virus-Z1 en Project Z keren wel weer terug. Door het verdwijnen van Zoo Terror pakt het park in 2013 wel uit met een gloednieuw spookhuis: Villa 13. Net zoals bij Project Z zullen bezoekers extra moeten betalen voor Villa 13. Bijzonder aan Villa 13 is dat het spookhuis niet in het park zelf gelegen is, maar wel 100 meter buiten het domein. In het nieuwste spookhuis van Walibi Belgium dwalen bezoekers door een villa, die ooit eigendom was van een gevaarlijke psychopaat. In de tegenwoordige tijd is dit vervloekte huis een broeinest van paranormale activiteit, waar morele grenzen niet bestaan.

Naast deze spookhuizen zijn er in het park ook enkele nieuwe scare-zones te vinden. Bijvoorbeeld War Zone, waar geheimzinnige soldaten uit Project Z nog steeds op voet van oorlog leven met de zombies. In Freak Zombies terroriseren vliegende zombies voorbijlopende bezoekers. In het nieuwe Marva's Massacre maken bezoekers kennis met de Russische familie van Marva. In tegenstelling tot Marva zelf, is haar familie zeer hartelijk en gastvrij. De familie baat een restaurant uit in Russische stijl dat tijdens Halloween elke avond haar deuren opent voor bezoekers. In dat restaurant vindt de Zombie Dinner Experience plaats: een smakelijk totaalspektakel met een driegangenmenu en vooral veel onverwachte gebeurtenissen.

Op 31 oktober en 1 november 2013 moest Walibi Belgium omstreeks 14u noodgedwongen zijn poorten sluiten wegens volzet.[bron?] Dit werd door het park zelf gemeld op hun Facebookpagina. Veel bezoekers waren ontevreden over de organisatie en moesten naar eigen zeggen bij veel attracties meer dan twee uur aanschuiven.[5]

2014: Lucky Luke City verdwijnt[bewerken]

De grootste wijzigingen voor seizoen 2014 zullen plaatsvinden in Lucky Luke City. Wegens het verlopen van de licentie voor het gebruik van de figuren uit de strips van Lucky Luke, zal het themagebied Lucky Luke City verdwijnen. Lucky Luke en zijn collega-striphelden zoals Calamity Jane en de broertjes Dalton zullen daarmee uit het park verdwijnen. Wel is zeker dat het gebied een westernthema blijft houden.[bron?]

Walibi's Secret, een 3D-doolhof door de persoonlijke woning van de kangoeroe, is een uitgebreide versie van het spookhuis Mad House 3D. Mad House 3D was eerder tijdens Halloween in het park te bezoeken. Daarnaast krijgt de 4D Cinema ook een nieuwe dimensie, door het toevoegen van acrobaten en acteurs tijdens de voorstelling.

Zowel de rotsen van Calamity Mine als Radja River werden vernieuwd en ook de boomstamattractie Flash Back kreeg een opfrisbeurt. Bij de topspin Buzzsaw werd de wachtrij verplaatst en vergroot, en kreeg de gondel van de attractie nieuwe zitjes en nieuwe beugels.[bron?]

Attracties[bewerken]

Achtbanen[bewerken]

Naam Type Opening Bouwer Foto
Calamity Mine Mijntreinachtbaan 1992 Vekoma Calamity Mine WB.JPG
Cobra Boomerang 2001 Vekoma Walibi Belgium - Cobra (25).JPG
La Coccinelle Stalen achtbaan 1999 Zierer Walibi Belgium - Coccinelle.JPG
Weerwolf Houten achtbaan 2001 Vekoma LoupGarou.jpg
Psyké Underground Gelanceerde achtbaan 1982
Heropening: 2013
Schwarzkopf Walibi Belgium - Turbine (08).JPG
Vampire Omgekeerde achtbaan 1999 Vekoma Vampire WB.JPG

Waterattracties[bewerken]

Naam Type Opening Bouwer Foto
Flash Back Boomstamattractie 1995 MACK Rides Walibi Belgium - Flash Back (14).JPG
Radja River Wildwaterrivier 1988 Intamin AG Walibi Belgium - Radja River (23).JPG
Gold River Adventure Tow boat ride 1978 Intamin AG Walibi Belgium - Gold River Adventure (02).JPG

Overige[bewerken]

Thrill rides[bewerken]
Naam Type Opening Bouwer Foto
Buzzsaw Topspin 2001 HUSS Park Attractions Walibi Belgium Buzzsaw.jpg
Dalton Terror Vrije val 1998 Intamin AG Walibi Belgium - Dalton Terror (06).JPG
Octopus Wipeout 2001 Chance Inc Walibi Belgium Octopus.jpg
Spinning Vibe Breakdance Onbekend HUSS Park Attractions Walibi Belgium Cilindri Rotanti.jpg
Familie[bewerken]
Naam Type Opening Bouwer Foto
Challenge of Tutankhamon Interactieve darkride 2003 Sally Corperation
ETF Ride System
Walibi Belgium - Challenge of Tutankhamon.JPG
Walibi's Secret[1] Cakewalk 2014 JoraVision Afbeelding gewenst
Het Reuzenrad Reuzenrad 1979 Onbekend Reuzenrad Walibi Belgium.jpg
De Grote Carrousel Draaimolen Onbekend Onbekend Walibi Belgium - Vue générale du parc (03).JPG
Le Palais du Génie
Het Paleis van de Geest
Madhouse 2001 Vekoma Afbeelding gewenst
Melody Road Rondrit met oldtimers Onbekend Onbekend Afbeelding gewenst
MusicXpress Rondrit met een treintje Onbekend Onbekend Walibi Belgium - Music Xpress (03).JPG
Salsa y Fiesta Theekopjesattractie Onbekend Onbekend Walibi Belgium - Salsa Y Fiesta.JPG
Het Vliegend Tapijt Vliegend tapijt Onbekend Onbekend Walibi Belgium - Vue générale du parc (20).JPG
Tuf Tuf Club Botsauto's Onbekend Onbekend Walibi Belgium - Tuf Tuf Club (04).JPG
W.A.B Cinema 4D 4D-cinema Onbekend Onbekend Walibi Belgium - Théâtre (01).JPG
Wave Swinger Zweefmolen, type wellenflug Onbekend Onbekend Walibi Belgium - Wave Swinger (01).JPG
Kinderen[bewerken]
Naam Type Foto
Bling Bling Madness Rondrit in een mijnwagentje Walibi Belgium - Walibi Playland (09).JPG
Dragon Boats Rupsbaan Walibi Belgium - Vue générale du parc (18).JPG
Fibi's Bubble Swirl Luchtballonnencarrousel Walibi Belgium - Walibi Playland (06).JPG
Guitar Riff Vrije val Afbeelding gewenst
Haaz' Garage Rondrit met terreinwagens Afbeelding gewenst
Little Swing Mini-zweefmolen Walibi Belgium - Vue générale du parc (08).JPG
Poneys Paardenbaan Afbeelding gewenst
Skunx Airlines Draaimolen met vliegtuigjes Afbeelding gewenst
Skunx Tour Rondrit met een treintje Afbeelding gewenst
Squad Taxi Mini-theekopjes Walibi Belgium - Vue générale du parc (19).JPG
Squad's Stunt Flight Onbekend Walibi Belgium - Walibi Playland (10).JPG
W.A.B Mini Tour Rondrit met een treintje Walibi Belgium - Walibi Playland (11).JPG
W.A.B Tree House Speeltuin
Waterspeeltuin
Walibi Belgium - Walibi Playland (02).JPG
Walibi's Fun Recorder Draaimolen met vliegtuigjes Afbeelding gewenst
Zenko's Graffiti Shuttle Mini-vliegend tapijt Afbeelding gewenst

Verwijderde attracties[bewerken]

Naam Type Jaren in park Opmerkingen Foto
Teleski Een teleski op het meer 1975 1994 Paste niet meer binnen het attractiepark en was versleten
Grand 8 Stalen achtbaan van Pinfari 1975 1983 Verplaatst naar Walibi Rhône-Alpes[6]
Jumbo Jet Stalen achtbaan van Anton Schwarzkopf 1975 1991 Verplaatst naar Luna Park du Grau-du-Roi in Frankrijk
Turbo Lift Tristar van HUSS Park Attractions 1978 1984 Was een gelijkaardige attractie als Sherwood's Revenge in Walibi Holland
Paratroop Paratrooper van Frank Hrubetz & Co 1978 1991
Rio Grande Boomstamattractie 1978 1994 Verplaatst naar Walibi Aquitaine[7] en vervangen door een andere boomstamattractie: Flash Back Drakkar Walibi Sud-Ouest.jpg
Rio Salto Boomstamattractie 1986 1990
Tornado Stalen achtbaan van Vekoma 1979 2002 Afgebroken in 2006 om Vertigo te plaatsen Six Flags Belgium - Tornado (01).jpg
Kuifje en het geheim van de eenhoorn Darkride 1980 1995 Challenge of Tutankhamon is nu in dit gebouw ondergebracht
Big Yoyo Paratower van Vekoma 1981[8] 1998 Was een gelijkaardige attractie als Parachute Tower in Bobbejaanland[9]
Ali Baba Dark water ride 1985 2002 In deze attractie werd het verhaal van Ali Baba en de veertig rovers nagespeeld
Bounty Looping Schip van Intamin AG 1993 2002 Tweedehands attractie: tot 1991 in Zygofolis
Sky Diver SkyDiver van Funtime 2004 2006
Inferno Enterprise van HUSS Park Attractions 1975 2010 Walibi Belgium Inferno.jpg
Vertigo Hangende stalen achtbaan van Doppelmayr-Garaventa 2007 2008 Heel kort operationeel geweest, was niet 100% betrouwbaar en is opnieuw afgebroken Walibi Belgium - Vertigo 3.JPG

Evenementen[bewerken]

Zomernocturnes[bewerken]

Tijdens de zomermaanden pakt Walibi Belgium traditiegetrouw uit met de zomernocturnes. Tijdens deze zaterdagen blijft het park en zijn attracties geopend tot 23u00. 's Avonds, wanneer het donker is, trakteert het park zijn bezoekers op een groots vuurwerk. Vaak een traditioneel vuurwerk, maar af en toe ook met een centraal thema. Zo stond ooit het thema weerwolven centraal en in de zomer van 2013 was dat de achtbaan Psyké Underground. Regelmatig voorziet men in de avonduren ook nog extra entertainment, in de vorm van dansers, livemuziek en Dj's.

Halloween[bewerken]

Het einde van het seizoen wordt traditioneel afgesloten met Halloween. In oktober en november staat griezelen centraal in het park. Wat eerder kleinschalig begon, is nu uitgegroeid tot een volwaardig evenement dat elk jaar op zéér veel bijval kan rekenen. Sinds 2008 begon Walibi Belgium met een verhaal rond Halloween. Een verhaal dat nu, anno 2013, nog steeds doorloopt. Marva is de gastvrouw van Halloween, een vast personage dat enkel voor Halloween terugkeert, vergelijkbaar met Eddie de Clown uit Walibi Holland. Tijdens Halloween transformeert Walibi Belgium in een hel op aarde, met scare-zones (zones die gethematiseerd zijn naar Halloween) en een naar Europese normen, ruim aanbod aan tijdelijke spookhuizen. Deze spookhuizen zijn vooral gericht op tieners en volwassenen. De spookhuizen van Walibi Belgium zijn vaak bekend omwille van hun bizarre locaties en de laatste jaren steeds meer om de acteurs die men in de huizen kan vinden. Daarnaast grijpt men in deze spookhuizen vaak terug naar de psychologische angsten van de bezoekers, in plaats van bloederige en walgelijke taferelen. Net zoals in de zomer, organiseert Walibi Belgium ook nocturnes tijdens Halloween. Deze worden tevens afgesloten met een vuurwerk, maar ook met een eindshow, meestal rondom het meer. Tijdens deze show toont men het slot van het halloweenverhaal, maar toont men ook steeds een cliffhanger die bezoekers moet warm maken voor het jaar nadien.

In de loop der jaren heeft het park een collectie van spookhuizen op zijn lijstje staan: Chateau de Dracula, Paleis van 1001 Nachtmerries, Tornalloween, Twilight Zone, Hotel Fant'ôme, Monster Circus, Zoo Terror, Insomnia, Virus-Z1, Project Z en Villa 13.

Groep[bewerken]

Walibi Belgium is sinds 2006 in handen van de Compagnie des Alpes, een van de grootste pretparkgroepen van Europa.

Andere parken die in handen zijn van CDA zijn onder andere Parc Astérix, Bagatelle, France miniature, Dolfinarium Harderwijk, Fort Fun, Pleasurewood Hills, La Mer de Sable, Bellewaerde, Walibi Holland, Walibi Rhône-Alpes, Walibi Sud-Ouest en Avonturenpark Hellendoorn.

Trivia[bewerken]

 • In 1975 had men meerdere namen voorzien voor het pretpark. Een van die namen was 'Limalaya', verwijzend naar de nabij gelegen gemeente Limal.
 • Walibi Belgium is erg bekend bij het koningshuis. De kinderen van prinses Astrid bezoeken jaarlijks het park. Maar ook beroemde personen komen graag de nostalgie opsnuiven in Walibi Belgium: acteurs, actrices, zangers, zangeressen, en dergelijke. Acteur Jean-Claude Van Damme biechtte ook op dat hij vroeger meermaals per jaar in Walibi te vinden was.[bron?]
 • De feestzaal Paris-Las Vegas van charmezanger Eddy Wally in Ertvelde (Oost-Vlaanderen) werd door vele Vlamingen ook "Eddy Walibi" genoemd, verwijzend naar het park. In een stripverhaal van Urbanus had Eddy Wally zelfs zijn eigen pretpark, eveneens vernoemd naar Walibi: Eddy Wallybi-Land. In die strip wordt Tollembeek, het geboortedorp van Urbanus, omgevormd tot een groot pretpark, waar achtbanen en andere attracties dwars door de huizen van de bewoners scheuren.
 • Walibi was destijds ook een belangrijke locatie voor verschillende tv-programma's. Zo kwam Walibi regelmatig aan bod in het VTM-programma Vakantiekriebels. Bovendien was het park ook een vaak gebruikte locatie voor programma's met verborgen camera. Ook de clip van 'Als je alles weet' van André Hazes werd opgenomen in Walibi. Legendarisch zijn ook de beelden waarin een doodsbange Tatjana Simic (Kees Flodder) presenteert vanuit het station van Psyké Underground (toen nog Sirocco).
 • De Deense popgroep Aqua gaf zijn allereerste Belgische optreden in Aqualibi. Dit gebeurde op een drijvend podium in het midden van het golfslagbad.
 • In de beginperiode van Walibi trok Eddy Meeùs en een team van afgevaardigden naar Amerika om daar enkele parken te bezoeken. Het was immers de bedoeling van Eddy Meeùs om een pretpark naar Amerikaans voorbeeld in België neer te poten. Bij een bezoek aan het pretpark Busch Gardens Tampa (nu Busch Gardens Afrika) in Florida was Eddy Meeùs erg onder de indruk van de achtbaan Python. Eddy moest en zou zo'n achtbaan in z'n park hebben. De geruchten doen de ronde dat Eddy daarom bij Vekoma is gaan aankloppen om voor hem een soortgelijke achtbaan te bouwen. Eddy Meeùs zou dan samen met Vekoma aan Tornado gewerkt hebben.
 • Op 14 november 2010 is Walibi Belgium door noodweer grotendeels onder water komen te staan.
 • Woensdagnamiddag 9 juli 2014 omstreeks 14u besloot het park te sluiten wegens de hevige regenval. Een dergelijke maatregel werd nog nooit eerder genomen. De bezoekers konden het park niet optimaal beleven en kregen een gratis ticket om terug te komen op een dag naar keuze, of mochten de namiddag gratis doorbrengen in Aqualibi.[10]

Externe links[bewerken]

Bronnen en referenties

 1. Belgische pret wordt Amerikaans, uit Trends, 18 december 1997
 2. Het gevecht tussen de kangoeroe en Bobbejaan uit Trends, 28 april 2005
 3. Walibi gooit fonkelnieuwe Vertigo op schroothoop, uit Het Belang van Limburg, 13 oktober 2008
 4. Walibi: pas encore d’ouverture à Noël, uit La Libre Belgique, 27 maart 2009
 5. De Facebookpagina van Walibi, posts op 31 oktober en 1 november 2013
 6. rcdb.com Le Grand Huit - Walibi Rhône-Alpes (Les Avenières, Rhône-Alpen, Frankrijk)
 7. LeSoir.be En Aquitaine, entre le pruneau et le fromage - Eric Meuwissen - 21/11/1996
 8. Walibi nieuwigheden in 1981
 9. (de) freizeitpark-welt.de Big Yoyo
 10. Nog nooit gebeurd: Walibi en Plopsa Coo dicht door regen, hln.be, 9 juni 2014

Voetnoten

 1. ^  Walibi's Secret is een herwerkte versie van het Fanta Play House uit 2013.
België: Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije: Sofia Land
Denemarken: Bakken · BonBon-land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland: Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Kernies Familienpark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten
Finland: Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk: Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de Sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc
Hongarije: Vidámpark
Italië: Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland: Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen: Tusenfryd
Oostenrijk: Wiener Prater
Polen: Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje: Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk: Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden: Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland: Conny-Land