Walk of Fame Europe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De afdruk van acteur Joop Doderer
Vooraanzicht van de Walk of Fame Europe op de Schiedamsedijk (tot 2014).

De Walk of Fame Europe was het Rotterdamse equivalent van de beroemde Hollywood Walk of Fame, en de grootste Walk of Fame van Europa. Beroemdheden uit Nederland en daarbuiten lieten hier hun handafdrukken achter. De Rotterdamse Walk of Fame werd op 5 mei 1990 geopend door de burgemeester van Hollywood, Johnny Grant. De Sterrenboulevard in Rotterdam lag aan de waterkant op de stoep van de Schiedamsedijk. Dit is vlak bij het Maritiem Museum en het Buitenmuseum.

Bep van Klaveren, Olympisch kampioen boksen, was de eerste die in het cement in Rotterdam zijn handafdrukken (om precies te zijn: een hand- en een vuistafdruk) zette.

In 2010 werd bekend dat de 'Walk of Fame' moest verhuizen. Hij ging van de Schiedamsedijk naar het 'Hart van Zuid' het centrum van Rotterdam Zuid. Maar op die locatie konden maar 50 tegels worden geplaatst. Op een speciale website kon worden gestemd op de tegels. Van de 150 tegels die niet voldoende stemmen hebben gekregen, werd voor ruim dertig tegels in 2019 en 2020 een nieuwe bestemming gezocht. Een aantal tegels werd herplaatst op een toepasselijke locatie, een aantal ging naar de sterren of hun nabestaanden, en een aantal werd via een internetveiling aangeboden aan fans. Een deel van de opbrengst ging naar de Dirk Kuyt Foundation, als tegenprestatie voor de medewerking aan het maken van een nieuwe tegel van de Feyenoorder na het kampioensfeest in 2017. In juli 2014 werd de nieuwe Walk of Fame in Rotterdam geopend.

Helaas bleek al na enkele jaren een nieuwe verhuizing noodzakelijk voor het voortbestaan van deze unieke publieksattractie. De tegels van 90 bij 60 centimeter pasten niet in het ontwerp voor de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Het stichtingsbestuur van de Walk of Fame heeft lang gezocht naar een geschikte nieuwe locatie in de stad. Maar mede vanwege het ontbreken van financiering voor het vernieuwen van de veelal beschadigde tegels heeft het bestuur uiteindelijk besloten om niet langer te streven naar het behoud van de complete collectie op één plek.

Op 4 april 2022 is de sterrenstoep met zestig tegels op het Metroplein bij Rotterdam Ahoy ontmanteld. Zoveel mogelijk tegels van de Rotterdamse sterren zijn of worden verspreid over de stad herplaatst, bijvoorbeeld de tegel van Coen Moulijn in het Feyenoord Museum en de tegel van Jos Brink bij diens borstbeeld in Vreewijk. Het merendeel van de overige tegels van nationale sterren is ter adoptie aangeboden aan de sterren, nabestaanden of musea. Twintig tegels, van voornamelijk internationale sterren, zijn via internet geveild. De opbrengst van de veiling gaat deels naar het vernieuwen van beschadigde tegels van Rotterdamse sterren en deels naar het Sophia Kinderziekenhuis.

Nationale sterren in de oorspronkelijke collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Internationale sterren in de oorspronkelijke collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Walk of Fame (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]