Walt Disney Studios Park

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Walt Disney Studios Park
Disneypark
De ingang van het Walt Disney Studios Park, met op de achtergrond de Earful Tower
De ingang van het Walt Disney Studios Park, met op de achtergrond de Earful Tower
Locatie Marne-la-Vallée, Île-de-France
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Geopend op 16 maart 2002
Resort Disneyland Paris
Thema Film
Operator The Walt Disney Company
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Disney
De stuntshow Moteurs... Action! Stunt Show Spectacular

Het Walt Disney Studios Park is een attractiepark in het Franse Disneyland Paris, en is onder meer eigendom van Euro Disney S.C.A.. Het is het tweede pretpark binnen dit resort, dat geopend werd op 16 maart 2002. Het park ligt in het westen van het resort, pal naast de deur van het Disneyland Park. Walt Disney Studios Park heeft als hoofdthema de filmindustrie. en is gebaseerd op het Amerikaanse attractiepark Disney's Hollywood Studios.

Tijdlijn[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Origine[bewerken]

In de tijd vóór de opening van het Walt Disney Studios Park in 2002, was het een traditie van Disney om in elk Disney-resort een zogenaamde animatiestudio te hebben. De studio voor Disneyland Parijs echter was gesitueerd in Parijs, en had verder niets te maken met het resort. Dit komt doordat de studio oorspronkelijk niet van Disney was, maar van de gebroeders Brizzi. Disney kocht de studio op rond 1990, en hernoemde de Brizzi Studio naar Walt Disney Feature Animation Paris. De eerste films van deze studio waren A Goofy Movie en een kort filmpje van Mickey Mouse, Short Runaway Brain. In 2004 werd de studio gesloten, toen de verschillende animatiestudio's werden gesloten om kosten te besparen. Het idee voor een studio voor het Disneyland Parijs-resort werd toen echter wel geboren.

Opening[bewerken]

In 1996 was de opening voor Disney's MGM Studios Europe, een nieuw park voor het Disneyland Parijs-resort, gepland. Dit is echter nooit doorgegaan, vanwege de financiële crisis waarin het resort zich toen bevond. Toen het resort zich later financieel weer begon te ontwikkelen, is er gekozen voor een kleinschalig park in de trend van de filmwereld, onder de naam Walt Disney Studios Park. Dit idee is het huidige park geworden, en is geopend op 16 maart 2002

Uitbreidingen[bewerken]

Een aantal jaren na de opening van het park begon Disney in te zien dat het park te weinig bood om een hele dag in het park te besteden. Het park werd daarom uitgebreid in 2007 met de Toon Studio, in het gebied van de Animation Courtyard. Het nieuwe gebied werd gethematiseerd als een cartoon-gebied, dat het werk voor de tekenfilms van Disney zou moeten representeren, en waar ontmoetingen met de Disney-figuren plaats kon vinden. Dit idee is uniek voor alle Disney-parken op de wereld, en is alleen voor het Walt Disney Studios Park ontworpen, samen met vier nieuwe attracties, en andere faciliteiten.

De attracties in het gebied waren de Crush's Coaster, een speciaal voor Disney ontworpen indoor-achtbaan van Maurer Söhne (SC2000) gethematiseerd naar de film Finding Nemo, en Cars Quatre Roues Rallye, een zogenaamde spin 'n' puke gethematiseerd naar de film Cars. Gelijkwaardige attracties zijn te vinden in Tokyo DisneySea en in Disney California Adventure Park. Ook de Twilight Zone Tower of Terror, die al te vinden was in het Disneyland Resort, Walt Disney World Resort en in het Tokyo Disneyland, kwam naar het park toe, en werd geopend op 22 december 2007. De attractie Disney Channel Studio Tour werd vervangen door de interactieve show Stitch Live!.

In 2009 werden opnieuw attracties en entertainment toegevoegd aan het park om het 15-jarig jubileum van het park te vieren in april 2009 en deel te nemen aan het jubileumfeest Mickey's Magical Party. De nieuwe attractie Playhouse Disney Live On Stage opende naast Sticht Live!, en werd opgevoerd in het Frans, Engels en Spaans. Voor het eerst kreeg het park een geheel gethematiseerde parade, de Disney's Stars 'n' Cars, een kleinere versie van de Disney Stars and Motor Cars Parade die al werd opgevoerd in de Disney's Hollywood Studios in het Walt Disney World Resort in Florida.

In augustus 2010 opende in het Walt Disney Studios Park een attractiegedeelte achter de Studio Tram Tour als onderdeel van de Toon Studio, Toy Story Playland, gebaseerd op de Disney-Pixar-trilogie Toy Story. De bezoeker krimpt als het ware tot een speelgoedfiguurtje en wandelt de wereld van de speelgoedfiguren uit de films in.

In 10 juli 2014 werd de darkride Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée de Rémy geopend.[1]

Opzet[bewerken]

Attracties[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van attracties in Walt Disney Studios Park voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Themagebieden[bewerken]

Frontlot[bewerken]

Frontlot is de naam van de eerste zone in de Walt Disney Studios. Men komt het park binnen via de Place des Frères Lumière. Vervolgens komt men terecht in Disney Studio 1. Dit is een enorme opnamestudio voor de fictieve film "Lights, Camera, Hollywood!" met decors die een winkel en een restaurant verbergen.

Toon Studio[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Toon Studio voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Als men Disney Studio 1 verlaat, komt men terecht op Disney Bros. Plaza waar het standbeeld Partners staat van Walt Disney met Mickey Mouse. Het eerste gebouw van de Toon Studio is meteen ook één van de iconen van het park: de hoed van Tovenaarsleerling Mickey Mouse. Dit gebouw is gebaseerd op het echte Disney Animation building in Burbank. Logisch dat ook in dit gebouw een attractie draait rond animatie, genaamd The Art Of Disney Animation. Men leert er de geschiedenis van de animatie en hoe een eigenlijke animatiefilm gemaakt wordt. Aan het einde van de walk-through, kan men zelf een Disney figuur leren tekenen met de hulp van een animator.

Toon Studio heette oorspronkelijk Animation Courtyard; de naam veranderde in medio 2007. Twee nieuwe attracties, Crush's Coaster en Cars Quatre Roue Rallye, en het aanpassen van de thematisering van dit gedeelte van het park, moesten het park nog aantrekkelijker maken en moesten de verschillen tussen de themalanden in dit park duidelijker maken. In 2010 werd het themadeel uitgebreid met Toy Story Playland, dat drie attracties bevat, gethematiseerd rond figuren uit de Toy Story-films: Toy Soldiers Parachute Drop, Slinky Dog Zigzag Spin en RC Racer.

Production Courtyard[bewerken]

In dit gebied kan men terecht voor de interactieve show Stitch Live! of kan men de film Cinémagique bekijken, waar men een avontuurlijke reis door de filmgeschiedenis maakt.

Backlot[bewerken]

De populairste attractie van Backlot is de Rock 'n' Roller Coaster starring Aerosmith. Verder kan men in dit deel van het park ook terecht voor de stuntshow Moteurs... Action! Stunt Show Spectacular en kan men proberen een meteorieten storm te overleven in de attractie Armageddon, gebaseerd op de gelijknamige film.

Parades & Shows
  • Disney's Stars'n'Cars (Voormalige parade die stopte waarbij een show volgde)
  • Moteurs!... Action!... Stuntshow Spectacular (een stuntshow waarbij vanaf april 2011 Bliksem McQueen van Cars meedoet)

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
België: Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije: Sofia Land
Denemarken: Bakken · BonBon-land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland: Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland: Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk: Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de Sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc
Hongarije: Vidámpark
Italië: Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland: Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen: Tusenfryd
Oostenrijk: Wiener Prater
Polen: Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje: Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk: Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden: Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland: Conny-Land