Walter B. Woodbury

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Walter B. Woodbury
Walter B. Woodbury
Algemene informatie
Geboren Manchester, 26 juni 1834
Overleden Margate, 5 september 1885
Land Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland
Werk
Beroep fotograaf
Rechten auteursrechten op oeuvre verlopen
RKD-profiel
Media op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Walter B. Woodbury, ca 1855

Walter Bentley Woodbury (Manchester, 26 juni 1834Margate (Engeland) 5 september 1885) was een Engels pionier en innovator van de fotografie.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Woodbury kreeg een opleiding tot ingenieur te Manchester en maakte reeds in zijn studententijd een camera obscura. Zijn leven lang werkte hij aan verbeteringen van de fotografie-techniek. Tussen 1864 en 1866 vond hij het woodburytype uit, een nieuw fotochemisch proces en het daarop gebaseerde drukproces. Dit procedé werd van 1870 tot 1900 wereldwijd gebruikt voor met name boekdruk-illustraties.

Woodbury was ook een bekend fotograaf. Reeds in 1851, op 17-jarige leeftijd, maakte hij een reis naar Melbourne, Australië en in 1857 reisde hij door naar Batavia in Nederlands-Indië. Hij staat bekend als de eerste fotograaf die in deze landen uitgebreide fotoreportages maakte. Het Wereldmuseum Amsterdam bezit een grote collectie foto’s van Woodbury, gemaakt in Java, Sumatra en Borneo.

Op latere leeftijd maakte Woodbury ook veelgeprezen reportages van het negentiende-eeuwse Londen. Woodbury ligt begraven in een familiegraf op een kerkhof in de Londense wijk Stoke Newington.

Foto's van Woodbury in Nederlands-Indië[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bloom, John. "Woodbury and Page: Photographers of the Old Order". In Toward Independence: A Century of Indonesia Photographed (San Francisco: The Friends of Photography, 1991)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Walter Bentley Woodbury van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.