Wangchug Dorje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wangchug Dorje
Wangchug Dorje
Wangchug Dorje
Tibetaans དབང་ཕྱུག་རྡོ་རྗེ
Wylie dbang phyug rdo rje
Portaal  Portaalicoon   Tibet

Wangchug Dorje (1556-1603) was de negende gyalwa karmapa, hoofd van de kagyüschool van het Tibetaans boeddhisme.

Wangchug Dorje was in Treshod, Kham geboren. Naar verluidt zei hij na zijn geboorte: "Ik ben de karmapa." Hij werd op achtjarige leeftijd door de vijfde shamarpa opgeleid in een nomadisch kamp, dat door Tibet reisde en ook door Mongolië en Bhutan trok. Onderweg werden vele kloosters gesticht en heeft hij veel boeddhistische teksten geschreven, waarvan vele nog steeds worden gebruikt.

Wangchug Dorje was niet alleen geestelijk leider, maar was ook een bemiddelaar in conflicten. Hij werd door de koning van Sikkim uitgenodigd en heeft daar drie kloosters gesticht waaronder een klooster in Rumtek, waar zich tegenwoordig sinds de Tibetaanse diaspora het belangrijkste klooster van de linie bevindt.

Aan het eind van zijn leven werd Yönten Gyatso als vierde dalai lama geïnstalleerd door de Mongolen. Wangchug Dorje probeerde samen met de afvallige gelugpa-monniken de macht over Lhasa te heroveren. Hierbij werden kloosters veroverd en overleed Yönten Gyatso onder verdachte omstandigheden. Tijdens het bewind van de volgende karmapa Chöying Dorje leidde dit opnieuw tot een burgeroorlog waarbij de karmapa Tibet moest ontvluchtten.

Voorganger:
Mikyö Dorje (1507-1554)
9e gyalwa karmapa
1556-1603
Opvolger:
Chöying Dorje (1604-1674)