Wapen van Cranendonck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen van de gemeente Cranendonck

Het wapen van Cranendonck werd op 23 februari 1998 aan de Noord-Brabantse gemeente Cranendonck toegekend. Deze gemeente was op 1 januari 1997 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Budel en Maarheeze. Aanvankelijk heette de nieuwe gemeente Budel, maar deze naam werd op 28 januari 1998 gewijzigd in Cranendonck.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen met de drie hoorns is dat van de familie Van Cranendonck, een tak van het Huis Horne. In het wapen van Budel zijn de hoorns omgewend, zoals dat in het wapen van deze tak tot 1316 het geval was. De kleuren in het nieuwe wapen zijn historisch. De adelaar is eveneens afkomstig uit het wapen van Budel. Deze adelaar, van oorsprong afkomstig uit het wapen van Aken, is eveneens in de historische kleuren afgebeeld. De kraanvogel uit het wapen van Maarheeze is niet in het wapen van Cranendonck opgenomen, maar wel in de vlag van de gemeente.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving van het wapen van Cranendonck luidt:

In zilver drie hoorns van keel, geopend, gemond en beslagen van zilver. Het schild geplaatst op een adelaar van sabel, gebekt, getongd en geklauwd van keel.

N.B.:

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]