Wapen van Zaanstad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapen van de gemeente Zaanstad, bij de Hoge Raad van Adel
Wapen zoals de gemeente Zaanstad het voert

Het wapen van Zaanstad is als zodanig erkend sinds 27 februari 1974. Het is het voormalige wapen van de banne Westsane en Crommenie, die nu de gemeente Zaanstad vormen. Deze twee lagen op de grondgebieden van de gemeentes die in 1974 met elkaar zijn gefuseerd. Alleen Assendelft voerde een wapen dat niet overeenkwam met de andere gemeentes. De overige gemeentes en plaatsen (Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk) voerden alle een wapen met daarin vier leeuwen.

Geschiedenis[bewerken]

In de 17e en 18e eeuw was de streek rondom de Zaan zeer belangrijk in de walvisvaart. Om die reden voert de gemeente Zaanstad nu een wapen met als schildhouders twee walvissen. Hierbij is niet duidelijk gemaakt om wat voor walvissen het gaat. Daardoor is de blazoenering onduidelijk over de kleur die de walvissen dienen te hebben; de blazoenering heeft het namelijk alleen over “twee walvissen van natuurlijke kleur”. De gemeente Zaanstad heeft drie versies van het wapen gebruikt. Van 1974 tot 2009 gebruikte ze een gestileerde versie van het officiële wapen. De arabesk was blauw van kleur, evenals de walvissen. Het schild was meer ovaal. Omdat dit wapen niet overeenkwam met de officiële beschrijving, kwam er steeds meer weerstand tegen. Sinds 2009 voert de gemeente dan ook een wapen volgens de beschrijving zoals die bij de Hoge Raad van Adel bekend is, met het verschil dat de Raad zwarte walvissen heeft en de gemeente grijze. Volgens Hartemink houdt de gemeente de kleur aan die op het wapendiploma is weergegeven. Dat betekent dat de registertekening afwijkt van de tekening op het wapendiploma. Voor de beschrijving maakt dit niet uit, maar het is wel zeer ongebruikelijk.

Blazoenering[bewerken]

De beschrijving van het wapen van Zaanstad volgens de Hoge Raad van Adel luidt:

"Gevierendeeld: I in keel een omgewende leeuw van zilver, II in zilver een leeuw van keel, III in zilver een omgewende leeuw van keel, IV in keel een leeuw van zilver. Schildhouders: twee walvissen van natuurlijke kleur, de staarten omhoog. Het geheel geplaatst op een arabesk van sinopel.[1]"

Dit houdt in dat het schild van het wapen bestaat uit vier delen. In het eerste deel (voor de kijker links bovenin) staat een leeuw van zilver in een rood vlak, het tweede deel (voor de kijker rechts boven) heeft een rode leeuw in een zilveren vlak. Deel drie is gelijk aan deel twee en deel vier is gelijk aan deel een, met het verschil dat de leeuwen op gelijke hoogte elkaar aankijken. De walvissen zijn de schildhouders, en houden het schild met hun staarten. De arabesk is groen van kleur.

Vergelijkbare wapens[bewerken]

De volgende (voormalige) gemeentewapens hebben overeenkomsten met het wapen van de gemeente Zaanstad:

Bronnen, noten en/of referenties
  • Ralf Hartemink: Nederlandse Gemeentewapens: Zaanstad
  1. Gemeente Zaanstad: Wapen gemeente Zaanstad