Ward Ruyslinck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Raymond De Belser
Raymond De Belser met de eerste druk van Het reservaat (Meise-2006)
Raymond De Belser met de eerste druk van Het reservaat (Meise-2006)
Algemene informatie
Volledige naam Raymond Charles Marie De Belser
Pseudoniemen Ward Ruyslinck
Geboren 17 juni 1929, Berchem
Land Vlag van België België
Werk
Genre Existentialisme
Bekende werken Wierook en tranen, Het reservaat en De heksenkring
Uitgeverij Manteau
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Ward Ruyslinck, pseudoniem van Raymond Charles Marie De Belser (Berchem, 17 juni 1929) is een Vlaams schrijver.

Biografie[bewerken]

Hij studeerde na zijn humaniora één jaar Germaanse filologie te Gent. In 1953 werd hij adjunct-bibliothecaris, wat hem voldoende inkomen gaf om te trouwen en te schrijven. Hij brak vooral als roman- en novelleschrijver door in de jaren 50 met De ontaarde slapers en Wierook en tranen, allebei aanklachten tegen de oorlog die zijn jeugd heeft vernietigd.

Hij behoorde eind de jaren 60 en begin de jaren 70 tot het kransje van auteurs dat werd uitgegeven door Angèle Manteau. Hij was een veelgelezen auteur, omdat hij op de verplichte literatuurlijst van talloze middelbare scholen voorkwam (voornamelijk met de voornoemde werken en Het reservaat). Een Limburgs tijdgenoot-schrijver die in Antwerpen is komen wonen, Jos Vandeloo, worstelde met dezelfde problematiek en behoorde ook tot die groep van "schoolauteurs" onder de vleugels van Manteau. Sporadisch werd hij door zijn bewonderaars genoemd als een Belgische kanshebber op de Nobelprijs voor de Literatuur naast Louis Paul Boon en Hugo Claus.

Invloeden en stijl[bewerken]

In vrijwel het hele werk van Ruyslinck zit maatschappijkritiek verweven naar aanleiding van zijn vernietigde jeugd. Hij stelt zich vragen bij de grote onderdrukkende systemen als het kapitalisme, de (katholieke) godsdienst en de staat met zijn militaire apparaat. Toch wordt, alles bij elkaar genomen, die maatschappijkritiek te gevoelig tot sentimenteel geuit, soms lees je een pathetische aanklacht. Daardoor komt zijn stijl in onze 21e eeuw wat bombastisch over, toch blijven de vragen actueel. Aangezien Ruyslinck zich niet opwerpt als de grote hervormer of beeldenstormer en zijn vertellingen gesitueerd kunnen worden binnen het kleinburgerlijke zwoegende bestaan van de meerderheid, stuit hij niet op afwijzing van het Belgische establishment.

Werk van hem is vertaald in circa twaalf talen (vooral Duits en Engels). De stille zomer (1962) en Wierook en tranen (1958) zijn verfilmd en onder andere De ontaarde slapers (1957) en Het reservaat (1964) zijn voor toneel bewerkt.

Prijzen[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

Externe link[bewerken]