Wasabi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wasabi
Wasabi

Wasabi (Japans,山葵) is een zeer scherpe specerij uit de Japanse keuken, die vaak gebruikt wordt bij sushi- en andere visgerechten.

De op mosterd gelijkende substantie wordt gemaakt van de wortelstam van de Wasabia japonica (synoniem:Eutrema japonica), die qua smaak op de mierikswortel lijken maar een opvallend groene kleur hebben. Imitatie Wasabi wordt onder meer in tubes en in poedervorm op de markt gebracht. Het voordeel van echte wasabi is dat het wel scherp is maar dat de scherpe smaak niet "blijft hangen" zoals bij andere scherpe specerijen zoals rode pepers. Na het doorslikken van wasabi is de scherpe smaak meteen weg.

De meeste wasabi die op de markt aangeboden wordt, is niet gemaakt van Wasabi japonica. Het is een imitatie, die gemaakt is van groengekleurde radijs, of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd, bladgroen en E-nummers. De echte wasabi(wortelstam) is bederfelijk, moeilijk te kweken en heeft een groeiperiode van minimaal 1,5 jaar. Daarom is echte wasabi duur. Ook in Japan wordt vaak gebruikgemaakt van de imitatiewasabi. Alleen in de betere sushirestaurants in Japan wordt echte wasabi tussen de rijst en de vis in de sushi (nigiri) verwerkt.