Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts
Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts
Waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts
Situering
Coördinaten 50° 23′ NB, 5° 52′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 0,71 km²
Soort meer stuwmeer
Overig
Belangrijkste bronnen Amblève
Belangrijkste uitlopen Amblève
Foto's
Het eerste van de twee bovenste bekkens van de spaarbekkencentrale van Coo-Trois-Ponts
Het eerste van de twee bovenste bekkens van de spaarbekkencentrale van Coo-Trois-Ponts
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De centrale van Coo-Trois-Ponts is de belangrijkste spaarbekkencentrale van België gelegen tussen Coo en Trois-Ponts in de provincie Luik in Wallonië. De centrale werd gebouwd tussen 1967 en 1979. Door Coo-Trois-Ponts worden de pieken in het verbruik van elektriciteit opgevangen en ook eventuele storingen in andere centrales. Zij wordt automatisch van uit een controlecentrum in Linkebeek bij Brussel bediend en kan in enkele minuten opgestart worden. Het totale vermogen van de centrale is meer dan 1100 MW. De maximum capaciteit kan gedurende 5 uur geleverd worden vooraleer de bovenste bekkens leeg zijn en het water terug naar boven gepompt moet worden.

Zes groepen staan opgesteld in een in de rots uitgehouwen machinekamer van 128 m lang, 22 m breed en 40 m hoog. Zij kunnen werken als turbine en als pomp. Als turbine is het debiet 500 m³ per seconde, als pomp tussen de 325 en 415 m³ per seconde.

Het onderste bekken is een kunstmatig meer van 71 hectare dat ontstond door afdamming van de meander van de Amblève te Coo in de gemeente Stavelot. De capaciteit is ongeveer 8,5 mio m³. Het water wordt omhoog gepompt naar twee bekkens in het plaatsje Brume, in de gemeente Trois-Ponts, ongeveer 1 km ten zuidwesten van Coo. Het hoogteverschil is 270 m. De twee bekkens kunnen 4 en 4,5 mio m³ water bevatten en zijn met afzonderlijke onderaardse leidingen, met een diameter van 6,5 tot 8 m, verbonden met de turbines.

Externe link[bewerken]

Opvangbekken Coo-Trois-Ponts