Watertoren (Raamsdonksveer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Watertoren Raamsdonksveer
Watertoren Raamsdonksveer
Plaats Raamsdonksveer
Bouwjaar 1925
Hoogte 43,85 m
Inhoud 300 m³
Architect(en) Hendrik Sangster
Restauraties Ca. 1945, 1969 en 1990
Huidig gebruik kantoor-, expositie- en opslagruimte
www.veersetoren.nl

De watertoren van Raamsdonksveer, in de volksmond de 'Veerse Toren', is gebouwd in 1925 in opdracht van N.V. Waterleiding Maatschappij Noord-West-Brabant. Het ontwerp is van ir. Hendrik Sangster, die in de jaren ’20 en '30 meerdere watertorens ontwierp.

De toren is 43,85 meter hoog en heeft één cilindervormig waterreservoir van 300 m³. Het gebouw heeft een betonnen skelet en een oorspronkelijk roodbakken bakstenen vulling/bekleding, die later is bepleisterd. De kenmerkende stijlelementen zijn van het expressionisme en de art deco, die Sangster in deze jaren toepaste.

Deze watertoren overleefde de massale verwoesting van watertorens tijdens de tweede wereldoorlog. In 1945 was het reservoir bezaaid met granaat inslagen. Deze schade kon gelukkig worden gerestaureerd.

Vanwege slijtage moest in 1969 drastisch worden ingegrepen. Een deklaag van cement werd aangebracht en veel karakteristieke elementen gingen verloren. Na 45 jaar dienst werd de toren uit functie genomen.

Een nieuwe bestemming bleek moeilijk te vinden. De toren stond 20 jaar leeg. Dit leidde tot achterstallig onderhoud en ernstige waterschade. Sloop werd overwogen.

Rond 1990, na een grondige renovatie, werd de toren in gebruik genomen door kunstuitleen Business Art Service.

De geplande aanpak van knooppunt Hooipolder plaatst de watertoren in nieuw perspectief. De naastgelegen op- en afrit komt te vervallen, waardoor het monument weer de ruimte krijgt en komt te liggen aan het water van natuur- en recreatiegebied de Veerse Plassen.

Deze ontwikkeling was voor gemeente Geertruidenberg aanleiding om de watertoren in 2017/2018 op te nemen in haar ontwikkelvisie voor dit gebied.

De wens is om de rijksmonumentale watertoren in ere te herstellen, publiek toegankelijk te maken en in te zetten als vliegwiel voor de regio, als hotel-restaurant en Toeristisch Overstap Punt (TOP).

De voorgenomen renovatie en nieuwbouw lopen parallel met het werk van Rijkswaterstaat aan knooppunt Hooipolder, vanaf 2022. De geplande opening is in 2026 en markeert het 100-jarige jubileum van de watertoren.