Waylon Jennings

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Waylon Jennings
Waylon Jennings RCA promotional card 2 - Cropped.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Waylon Arnold Jennings
Bijnaam Hoss
Geboren 15 juni 1937
Overleden 13 februari 2002
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1959-2002
Genre(s) Country
Label(s) RCA Victor
(1966-1986)
MCA Nashville
(1986-1988)
Epic
(1990-2002)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Waylon Jennings (Littlefield (Texas), 15 juni 1937 - Chandler (Arizona), 13 februari 2002) was een Amerikaans countryzanger en gitarist. Hij is bij veel mensen vooral bekend als de verteller uit de tv-serie The Dukes of Hazzard, waarvan hij ook de titelsong schreef en inzong.

Biografie[bewerken]

Waylon Jennings leerde zichzelf op achtjarige leeftijd gitaar spelen en vormde twee jaar later al zijn eerste bandje. Hij was een vroegtijdige schoolverlater en werkte aanvankelijk voor een radiostation als dj. Jennings hoopte al vroeg op een carrière in de muziekindustrie. Bij het radiostation raakte hij bevriend met Buddy Holly, die later de producer zou worden van zijn eerste solosingle. In 1959 speelde Jennings bas in Holly's band.

Op 3 februari 1959 ontsnapte Jennings aan de dood toen een chartervliegtuig, met aan boord Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. Richardson, neerstortte nabij Mason City, Iowa. Alle inzittenden kwamen hierbij om het leven. Jennings had vooraf zijn stoel aan Richardson gegeven, omdat deze griep had en rust moest nemen. In zijn autobiografie (1996) openbaarde Jennings zich schuldig en verantwoordelijk te voelen met betrekking tot de crash. Nadat Jennings zijn stoel had afgestaan, had Holly Jennings namelijk bij wijze van grap toegevoegd: "I hope your ole bus freezes up!" waarop Jennings reageerde: "I hope your damn plane crashes!". Deze uitspraak achtervolgde Jennings nog vele jaren.

Jennings' stem was onder meer te horen als verteller (The Balladeer) in de populaire televisieserie The Dukes of Hazzard en in de voorloper van deze serie: Moonrunners. Ook de titelsong van The Dukes of Hazzard, "Good Ol' Boys" , werd door Jennings vertolkt. Dat daar een dosis humor in verwerkt is, blijkt uit deze zinnetjes van de tekst:

I'm a good old boy
You know my momma loves me
But she don't understand
They keep on showing my hands
And not my face on TV.

Dit is een directe verwijzing naar het introfilmpje van iedere aflevering. Men ziet namelijk alleen de handen van een man die aan het gitaarspelen is: de handen van Jennings. Dit couplet is overigens alleen te horen in de radioversie van het nummer. In de tv-versie zingt hij over Bo en Luke Duke, de protagonisten uit de serie.

Waylon Jennings' zangcarrière heeft ruim veertig jaar geduurd (1959-2002). Vanaf het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw vormde hij samen met zijn goede vrienden Johnny Cash, Willie Nelson en Kris Kristofferson de countryband The Highwaymen. Jennings trad steeds op als gitarist, maar tijdens de tour met Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper, waar een abrupt einde aan kwam, bespeelde hij de basgitaar. Waylon Jennings stierf op 13 februari 2002 in zijn slaap als gevolg van diabetes, nadat één jaar eerder al zijn linkervoet vanwege dezelfde ziekte was afgezet.[1]

In 1998 werd hij vereerd met plaatsing in de Texas Country Music Hall of Fame en in 2001 in Nashville's Country Music Hall of Fame.

Trivia[bewerken]

  • De Nederlandse zanger Waylon ontleende zijn artiestennaam aan Jennings' naam.
  • The Wailin' Jennys, een Canadese folkgroep, is naar Jennings vernoemd.
  • Zijn enige zoon Waylon Albright Jennings (1979) heeft als country- en southern rock-artiest enige bekendheid onder de naam Shooter Jennings.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties