We shall overcome

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

We shall overcome is een onmiskenbare protestsong en maakt deel uit van de protestliederen, meestal gezongen door Afro-Amerikanen in het kader van hun emancipatie en de strijd voor gelijkheid van blank en zwart in de Verenigde Staten.

Op 28 augustus 1963 zong Mahalia Jackson tijdens een vreedzame massademonstratie bij het Lincoln Memorial in Washington ten overstaan van een menigte van meer dan 200.000 mensen, deze beroemde gospelsong. Daarmee heeft zij zeker een grote bijdrage geleverd in de strijd voor de emancipatie van de Afro-Amerikanen, hand in hand met grootheden als dominee Martin Luther King, lid van dezelfde Baptistenkerk als waarvan zij zelf lid was.

In zijn tour met The Seeger Sessions Band, bracht Bruce Springsteen het lied. Opnames hiervan staan ook op de CD Live in Dublin.

Het lied werd datzelfde jaar ook bekend in de versie van Joan Baez.

Mark Camphouse gebruikte dit lied als basis voor 'Movement for Rosa', een werk voor harmonieorkest waarin hij het leven van Rosa Parks uitbeeldt. Rosa Parks was de eerste zwarte vrouw die weigerde op te staan in een autobus om een blanke te laten zitten.